Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Populær. Den gamle glødepære har hele tre fangrupper på Facebook.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farvel gamle 60 watt-pære

I dag siger vi farvel til glødepæren, som har givet os lys siden 1879.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når din næste 60 watt-glødepære springer, kan du ikke bare gå ud og købe en ny.

For fra i dag træder nye EU-regler i kraft, så det ikke længere er tilladt at fremstille og distribuere den gammeldags glødepære, som har været flittigt brugt, siden Thomas Edison opfandt den i 1879.

»Det er jo en historisk ting, der forsvinder nu. 60 watt-pæren er den allermest brugte herhjemme. Det er en teknologi, som har holdt stort set uændret siden 1879. Og det er jo imponerende«, siger Kenneth Munck, direktør i Center for Lys.

»Samtidig har den jo altid været symbolet på den gode idé - Georg Gearløs lille hjælper har den som hoved. Så det symbol kommer nok også til at forsvinde, for vi sætter nok ikke en sparepære i stedet«, siger han.

Til lagrene er tomme Allerede i 2009 måtte vi sige farvel til glødepæren med den matte overflade, men fra i morgen forsvinder den klare slags også. Og dermed er det endegyldt slut for 60 watt-pæren.

Man kan dog stadig få glødepærer på 40 watt og derunder.

Er man stor fan af den traditionelle 60 watt-glødepær, kan man stadig nå at hamstre sig et lille lager, for butikkerne har lov at sælge pærerne, til lagrene er tomme.

Og det er der måske mange, der har tænkt sig at gøre, for glødepæren har mange venner.

På Facebook har glødepæren eksempelvis tre danske fangrupper såsom 'Ja til glødepæren' og 'Facebook for glødepærens bevarelse'.

LÆS ARTIKEL

Og det skabte da også en masse palaver, da nyheden om glødepærens udfasning først kom frem. Det skyldes især, at vi ikke kan se lige så mange farver under en sparepære, som vi kan under lyset fra en glødepære.

Den mindst effektive
Men der er ingen grund til ligefrem at give sig til at græde over afskeden, siger Kenneth Munck fra Center for Lys.

»Det er rigtig, at glødepæren giver rigtig god kvalitet, og den er billig, men der er altså bedre lyskilder på markedet«, siger han:

»For mig er det ikke vemodigt. Det er en del af udviklingen, og det vigtigste er, at vi har alternativer, som giver lige så høj lyskvalitet, og det har vi. Derudover er det den mindst effektive lyskilde, vi har, i forhold til hvor meget strøm den bruger«, siger han.

Han fremhæver blandt andet, at sparepærerne de seneste år har udviklet sig gevaldigt, selv om de i forhold til farvekvaliteten stadig ikke er på højde med glødepæren.

LÆS ARTIKEL

Kenneth Muncks råd lyder, at man i stedet bruger flere forskellige slags lys i hjemmet.

»Man kan bruge sparepæren, der hvor farvekvaliteten ikke er så vigtig - måske i gangen og på toilettet«, siger han:

»Og de steder, hvor farven betyder meget, kan man i stedet bruge halogenspots. For eksempel i køkkenet, hvor farvegengivelsen betyder meget, så man rigtigt kan se den røde bøf og den grønne salat«.

Halogen så længe det varer

For dem, som slet ikke kan holde tanken om at undvære 60 watt-pæren ud, lyder rådet i stedet at købe en 42 watt halogenpære, som ikke er blevet udfaset - endnu.

»Den ligner 60-watt-pæren i formen og giver samme lyskvalitet«, siger Kenneth Munck.

LÆS ARTIKEL

Når alle glødepærer er udfaset, forventes det, at EU vil spare 15 millioner ton CO2 årligt eller 39 milliarder kilowatttimer - det svarer til mere end Danmarks årlige elforbrug.

Se Go'Energis liste over de mest energieffektive lyskilder her ( eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden