Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Brandfare. Hvis du tilslutter flere strømslugende apparater til din stikdåse ad gangen, risikerer du at ledningen smelter, fordi den bliver overbelastet..
Foto: MADS NISSEN

Brandfare. Hvis du tilslutter flere strømslugende apparater til din stikdåse ad gangen, risikerer du at ledningen smelter, fordi den bliver overbelastet..

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Din stikdåse kan udvikle sig til en brandfælde

Antallet af elektriske apparater i de danske hjem er steget markant de seneste år, men antallet af stikkontakter er langt fra fulgt med.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En brødrister, en elkedel, en mikrobølgeovn og en kaffemaskine. Elektriske apparater, der pryder de fleste danske køkkener med respekt for sig selv - og som ofte er tilsluttet den samme stikdåse i mangel på stikkontakter.

Forholder det sig også sådan hjemme hos dig, kan de elektriske udfoldelser i yderste konsekvens udvikle sig til en regulær brandfælde, advarer installationsinspektør i Sikkerhedsstyrelsen Steen Søgaard.

»Hvis man ikke opfører sig fornuftigt, så er der en latent risiko. En stikdåse fra Netto er ikke beregnet til at trække strøm til 4-5 apparater på en gang, og gør man det alligevel, risikerer man, at ledningen bliver varm og smelter, og det kan ende med en brand, hvis man er rigtig uheldig«, siger han.

Vi tror, alt er godt
Antallet af elektriske apparater i de danske hjem er steget markant de seneste år, men antallet af stikkontakter er langt fra fulgt med, pointerer Steen Søgaard.

»I 1975 blev der indført et krav om en stikkontakt for hver fire kvadratmeter i nybyggede boliger. Men de regler gælder ikke for boliger med installationer, der er lavet før kravet trådte i kraft. Så i langt de fleste hjem er der reelt for få stikkontakter i forhold til, hvad de bliver brugt til«.

Ifølge Steen Søgaard er folk generelt »fløjtende ligeglade« med eventuelle risici, når de trækker den ene forlængerledning efter den anden.

»Så længe tingene virker, tror de at alt er godt, og tænker de ikke over at de bør passe på. Men det kan være en god ide, især hvis man tilslutter apparater der bruger meget strøm«.

Fem dødsbrande på 10 år
De seneste ti år er der ifølge Sikkerhedsstyrelsens statistikker opstået fem dødsbrande i forbindelse med forlængerledninger. Antallet af brande der skyldes netop forlængerledninger er ukendt, men tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandvæsenet i 2010 rykkede ud til 1025 brande i danske hjem, der skyldes el generelt.

Formentlig er antallet af brande, der skyldes el, endnu højere, for Beredskabsstyrelsen registrerer kun de brande, der kræver udrykning. Så når man selv at slukke flammerne, inden de får rigtig fat, kommer man ikke med i statistikken.

VI GUIDER

»Vi har ikke noget bud på, hvor tit stikdåser og forlængerledninger er årsag til brand. Men det må nødvendigvis ske oftere end førhen i og med at vi tilslutter flere og flere apparater til de samme få kontakter«, siger Steen Søgaard.

Pas på i sommerhuset
I Norge ligger overbelastede stikdåser nummer et i statistikken over årsager til brande i hjemmet. Det skyldes landets mange el-radiatorer, der bruger store mængder af strøm og dermed nedsmelter tynde forlængerledninger når de bliver tændt sammen med andre apparater på samme tid.

Noget, vi danskere bør have in mente i sommerhussæsonen hvor vores ferieresidenser mange steder er opvarmet af netop elradiatorer.

»Vi er ikke ude på at lave en skræmmekampagne. Men vi synes, folk bør tænke sig om en ekstra gang, før de blindt tilslutter det ene strømslugende apparat efter det andet«, siger Steen Søgaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden