Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

brandfarligt. Brændeovne anslås at være skyld i 200 for tidlige dødsfald årligt.
Foto: CLAUS BONNERUP

brandfarligt. Brændeovne anslås at være skyld i 200 for tidlige dødsfald årligt.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøstyrelsen maner til ro om brændeovne

Ifølge Miljøstyrelsen giver forureningen fra brændeovne ikke grund til bekymring.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny undersøgelse af udledningen af kræftfremkaldende tjærestoffer fra brændeovne i parcelhuskvarterer gør ifølge Miljøstyrelsen ingen større forskel i forhold til myndighedernes nuværende vurdering af problemet.

»Den generelle forurening med partikler er fortsat det største problem. I den sammenhæng gør det kræftfremkaldende tjærestof PAH kun en lille del af partiklernes samlede sundhedsskadelige effekt«, siger Charlotte von Hessberg, ph.d. i atmosfærekemi, fra Miljøstyrelsen.

Ifølge en ny undersøgelse fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet er luftens indhold i et typisk villakvarter med mange brændeovne af PAH tre gange så høj som luften ved selv voldsomt trafikerede vejrstrækninger midt i København.

200 for tidlige dødsfald
Men ifølge Miljøstyrelsen er den vigtigste konklusion på de nye tal, at der er behov for yderligere kortlægning af foreningen med kræftfremkaldende stoffer. De nye tal er også fortsat under EU-grænseværdier.

LÆS OGSÅ »Miljøstyrelsen er derfor nu i dialog med Det Nationale Center for Energi og Miljø om mulighederne for at øge overvågningen af PAH i måleprogrammet for 2012. Det kan være gennem flere målinger eller ved computermodeller«, siger Charlotte von Hessberg.

Skadelige partikler fra brændeovnene vurderes årligt at være skyld i omkring 200 for tidlige dødsfald og cirka 160 hospitalsindlæggelser.

Svanemærker og infokampagner

Miljøstyrelsen har netop igangsat en ny kampagne, der skal gøre danskerne bedre til at fyre i landets anslået 750.000 brændeovne.

»Kampagnen skal sætte fokus på, hvor vigtigt det er at fyrerigtigt og gøre borgerne opmærksomme på, at de selv kan gøre en forskel. Den måde, man tænder op på, har meget stor betydning for udledningen af partikler«, siger Charlotte von Hessberg.

VI GUIDER Patientforeninger og andre organisationer har i årevis påpeget tiltagende røgproblemer i forbindelse med de stadigt flere brændeovne landet over.

For at imødekomme kritikken har Miljøstyrelsen blandt andet ændret brændeovnsbekendtgørelsen, indført en frivillig svanemærkeordning af brændeovne, lavet infokampagner, bevilget penge til udvikling af ny teknologi.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden