Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kattens koldt. Der er varme at spare, hvis man sørger for at have en kattelem, der lukker efter katten. Lemmen er bare et af de mange små områder, hvor du kan skære ned på varmeregningen. Det termografiske billede af døren med kattelem afslører de kolde områder. Det hvide område er koldest og vidner om utætheder, mens det blå område er varmest.
Foto: RENÈ ANDERSEN

Kattens koldt. Der er varme at spare, hvis man sørger for at have en kattelem, der lukker efter katten. Lemmen er bare et af de mange små områder, hvor du kan skære ned på varmeregningen. Det termografiske billede af døren med kattelem afslører de kolde områder. Det hvide område er koldest og vidner om utætheder, mens det blå område er varmest.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pak huset ind i billig varme

Du kan spare op mod 9.500 kroner om året på varmeregningen ved at isolere tomme hulmure. Tjekliste gør det let at finde de bedste isoleringsmuligheder i huset.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er kattelemmen utæt, fodpanelerne sprækkede eller isoleringen på loftet af en ældre dato, er der ofte penge at tjene for husejeren.

Det viser beregninger fra den uafhængige organisation Go’ Energi, som har udviklet en ny tjekliste for isolering af din bolig. For eksempel kan et efterisoleret loft spare en parcelhusejer med oliefyr for op mod 8.000 kroner om året, mens isolerede hulmure kan skære omkring 9.500 kroner af varmeudgifterne.

LÆS ARTIKEL Spørger man boligejerne, som analysefirmaet Userneeds har gjort, tror næsten 80 procent, at deres hus er godt eller middelgodt isoleret. Men det er langtfra tilfældet, siger Ole Michael Jensen, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, SBi. »Alle boligejere med huse opført før 1998 er kun middelmådigt isoleret i forhold til dagens standard. I over 200.000 huse er isoleringen så dårlig, at ejerne kunne tjene stort på at få dem efterisoleret – og samtidig gøre miljøet en stor tjeneste. Det gælder både nye og gamle huse«, slår han fast.

Med Go’ Energis tjekliste i hånden kan du gennemsøge boligen for steder, hvor træk, fugt eller kolde områder afslører utætheder og ringe isolering – og mange af problemerne kan du selv rette op på.

Uden de store investeringer kan du spare mange varmekroner bare ved at tætne vindueskanter, fjerne træk fra brændeovnens udluftningskanal eller den utætte brevsprække. Det giver hurtige besparelser uden de store investeringer.

LÆS ARTIKEL

»Vi tænker ikke over det til hverdag, men meget varme forsvinder ud gennem vægge, vinduer og en utæt kattelem. Ved at gennemgå hust og få isoleret de steder, der trænger, udnytter du varmen mere effektivt, sparer penge og får et meget bedre indeklima«, siger projektleder i Go’ Energi Martine Reinhold Kildeby.

Det er ikke lige til at regne ud, hvor meget varme der slipper ud ved kattelemmen, men husejere med klaprende lemme vil ofte kende til trækken fra kattens indgangsdør. Her kan en børste rundt i kanten af kattelemmen eller lemme, der styres af en magnet eller chip i kattens halsbånd, mindske kulden.

En langtidsinvestering
Orker man ikke selv at gennemtjekke huset, kan man hyre en energivejleder. Det koster fra 1.000 kroner og opefter, afhængigt af husets størrelse. Bed om at få et tilbud, før du laver den endelige aftale.

Selv om loftet er isoleret, kan der godt være ekstra varme at hente her. Før i tiden lagde man mindre isolering på lofterne, end energieksperterne anbefaler i dag. Mål tykkelsen på isoleringen med en tommestok, og er det under 250 mm, er det smart at efterisolere, så der i alt er 400 mm isolering. Øger man isoleringen fra 50 til 400 mm i et 140 kvadratmeter parcelhus, sparer man fjernvarme svarende til cirka 4.200 kroner årlig. Naturgasejere kan beholde cirka 5.800 varmekroner for sig selv.

Til gengæld er investeringen i ekstra isolering også til at føle på: Det koster omkring 80.000 kroner at fylde rockwool eller lignende på hele loftet.

LÆS ARTIKEL

Bor et hul

Hulmursisolering tjener sig hjem på to til fem år. Det koster cirka 20.000 kroner at isolere 80 kvadratmeter hulmur i parcelhuset. Her sparer fjernvarmeforbrugeren cirka 4.700, naturgasbrugeren 6.600 og ejeren af et oliefyr helt op til 9.500 kroner. Men hvordan afslører man så, at hulmuren trænger til isolering? En model er at finde oplysningen i papirerne. Er huset købt efter 1997, er det formentlig energimærket, og så findes oplysningen her. Andre har måske gamle tegninger, som viser, hvordan ældre huse er bygget. Det er typisk i huse bygget mellem 1930 og 1960, der har tomme hulmure.

Er ingen af de ting muligt, kan man bore et hul i en murstensfuge udefra og føre en pind ind. Kommer den 12-15 cm ind, før du møder modstand, er der isoleret, men går den længere ind, er der grund til at få en fagmand til at isolere murene.

Go’ Energi har regnet sig frem til, at en isolering på gennemsnitlig 20.000 kroner per bolig vil spare Danmark for en årlig udledning af 180.000 ton CO2.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden