Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: POSSELT L?RKE
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skimmelsvampen stortrives i det fugtige vejr

Læs her, hvordan du holder øje med skimmelsvamp - og bekæmper den.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når vinterens lave temperaturer møder et mere behageligt indeklima, kan det skabe fugt i luften. Og det er en tilstand, som er optimal for skimmelsvampen.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan man genkender skimmelsvamp - og hvordan man forholder sig, hvis man opdager den ubudne gæst.

Hold øje med lugten »Skimmelsvamp vil normalt opstå som misfarvninger på overflader«, fortæller Carsten Johansen, teamleder for fugt og indeklima på Teknologisk Institut.

Det kan have forskellige farver, oftest i grønlige nuancer, og det vokser områdevis i pletter - præcis ligesom mug. Mug og skimmel er nemlig to ord for det samme.

Men det er ikke kun på synlige overflader, at skimmelsvampen kan boltre sig. Det kan også opstå på ydermure eller under gulvet. Derfor kan en lugt af mug også være det, der afslører skimmelsvampen.

Gå i krig med det samme

Hvis man spotter skimmelsvamp er det absolut vigtigste, at man straks skrider til handling. Men man skal passe på ikke at lade sig lokke af lette løsninger. Det er er langt fra altid den løsning, der er den bedste og mest økonomiske på sigt.

»Vi ser nogle gange, at folk bare har malet skimmelsvampen over med maling. Det er en rigtig dårlig ide. Der er mange eksempler på at folk forsøger at gøre det billigere og lettere. Men det billigste er at gå rigtigt til værks fra starten«, siger Carsten Johansen.

For at vide, hvad der er den rigtige løsning, råder Carsten Johansen på det kratigste til, at man søger hjælp hos en ekspert, som kan lave en skadesudregning. Så får man nemlig et overblik over omfanget, samtidig med man kigger på, hvorfor svampen er opstået.

»Man skal vide, hvor det kommer fra for at kunne lave den rigtige reparation«, forklarer Carsten Johansen.

LÆS OGSÅ

Nogle gange kan man dog selv tage affære, hvis omfanget er begrænset.

»For eksempel ved sortfarvning i fugerne på badeværelset. Det kan man klare med klorin og knofedt«, siger eksperten. Men er man det mindste usikker, skal man søge hjælp, råder han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden