Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KERSTIN LAYER
Foto: KERSTIN LAYER

Denne lille allergivenlige Coton de tulear er en af de mest populære for tiden. Man forstår hvorfor.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lassie, Lady og minien til designertasken

Film og kendisser har i årtier medvirket til, at bestemte hunderacer pludselig bliver meget populære for derefter næsten at forsvinde ud af billedet.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lørdagsliv har sammen med kommunikationskonsulent Vibeke Knudsen fra Dansk Kennel Klub kigget i stambogsregistret og fundet modehunde fra de sidste seks årtier.

60'erne: Heltehunden Lassie

Collien holdt sit indtog i danske familier fra slutningen af 1950’erne, og racens popularitet toppede i 1965, da 892 hunde blev registreret i Dansk Kennel Klubs stambogsregister. Der eksisterer ingen tal på, hvor mange collier der totalt var i Danmark på det tidspunkt, og stambogsregistreringstallene er derfor den eneste indikator på racens popularitet.

Årsag: Tv-serien ’Lassie’ om collien af samme navn og dennes heltebedrifter blev sendt i fjernsynet fra slutningen af 1950’erne og op igennem 1960’erne. Efter 1965 dalede colliens popularitet, og frem til 1980 faldt antallet af registrerede collier med hele 82 procent.

»Der skete det, som også er tilfældet med andre modehunde, at der blev avlet for mange, og avlsmaterialet var ofte uegnet«, forklarer kommunikationskonsulent Vibeke Knudsen og uddyber:

»Det betød blandt andet, at man fik en række collier med et ængsteligt, sky temperament«.

Det gik også op for mange, at en langhåret collie i hjemmet medfører et stort arbejde.

»Mange fik dejlige collier, men pelsen var en større opgave, end de kunne magte«.

Collien er en hyrdehund af britisk oprindelse, som blev brugt til at vogte får i det skotske højland. Racen kom til Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Den findes både i en korthåret og en langhåret variant.

70’erne: Alle skal have en Lady

Cockerspanielen var blandt de helt store racer fra begyndelsen af 1960’erne til ind i 1980’erne, og den lå på både top-5- og top-10-listerne over de populæreste hunderacer. Racen toppede i 1973, da 2.204 hunde blev registreret i Dansk Kennel Klubs stambogsregister. Tallet er faldet til blot 407 registreringer sidste år, hvilket svarer til et fald i perioden på 82 procent.

»Cockerspanielen har egentlig to kundegrupper. Den er dels en jagthund, dels er den familiehunden Lady – fra tegnefilmen ’Lady og Vagabonden’. En overgang skulle en masse mennesker have familiehundecockerspanielen, og det skulle være de rødbrune af slagsen som Lady«, fortæller kommunikationskonsulent Vibeke Knudsen. Den store interesse blev den direkte årsag til, at populariteten dalede efter 1965.

»Den voldsomme efterspørgsel førte til stor udbredelse, og der blev avlet flere hunde, end der var kvalitetsarvemateriale til«, forklarer hun. Indavl gav mange af hundene et skidt temperament.

»Og selv om det efterhånden blev pillet ud af racen gennem avl, døjede den stadig med det dårlige omdømme«.

Cockerspanielens historie kan spores tilbage til 1100-tallet, men racen blev ikke anerkendt før 1800-tallet. Her delte man spanielerne op i to grupper – dem over og dem under 11 kg. Den mindste fik betegnelsen ’cocker’. Begge var dog beregnet til jagt.

80’erne: En schæfer til parcelhuset og politiet


Schæferen har altid været populær, men racen toppede i 1982, da der blev registreret 6.868 eksemplarer i Dansk Kennel Klubs stambogsregister. Det svarer til, at lidt over hver femte stambogsregistrerede hund i 1982 var en schæfer.

Schæferen har modsat andre modehunde ikke været en mediehund. Den er derimod kommet ind i familierne på det tidspunkt, hvor parcelhuskulturen blomstrede op.

»Schæferen er en hund, som mange altid har forbundet med at være ’en rigtig hund’, men familierne har måske ikke haft muligheden for at få en før omkring 1970’erne«, fortæller kommunikationskonsulent Vibeke Knudsen.

»Den passer fantastisk godt ind i familiebilledet på det tidspunkt. Familierne havde tid og rum til at have en schæfer med en måske deltidsarbejdende mor og nogle skolebørn, der kunne tage sig af hunden. Det er jo ikke hund, man bare kan lade ligge i bryggerset i 10 timer«, siger Vibeke Knudsen.

Selv om schæferen ikke er på samme niveau som i 1982, er den stadig en populær hund.

»Den passer bare ikke ind i en travl families hverdag – den kræver, at man gider at beskæftige sig med den«.

Schæferen stammer fra Tyskland. Ord ’schäfer’ betyder fårehyrde, og hunden blev fra 1700-tallet brugt til at vogte får. Racen kom i 1907 til Danmark, da Odense Politi importerede en række tyske hunde, der skulle fungere som politihunde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

90’erne: Sort-hvid plettet filmhund

Dalmatineren er et klassisk eksempel på en hund, der bliver populær, fordi racen eksponeres i tv og film. Racen toppede både i 1964, i 1985 og i 1996 i Dansk Kennel Klubs stambogsregister omkring de tidspunkter, hvor udgaver af den populære historie ’101 dalmatinere’ kom i biografen. Omkring 1996, da spillefilmsudgaven med Glenn Close i rollen som Cruella de Vil kom til danske biografer, var der 247 dalmatinerhunde herhjemme. 19 år senere var antallet faldet til 41, hvilket er en nedgang på 83 procent.

Ud over de samme problemer med indavl som hos andre populære racer er der ifølge kommunikationskonsulent Vibeke Knudsen endnu en vigtig årsag til tilbagegangen. Mange hundeejere tog simpelt hen fejl af dalmatineren.

»Det gik op for ejerne, at en dalmatiner er en meget aktiv hund og ikke bare en køn porcelænsfigur«, siger hun.

»Før 1996-filmen om de 101 dalmatinere var opdrætterne derfor meget opmærksomme på ikke at sælge hvalpe til familier, som slet ikke er egnede til sådan en hund«, fortæller Vibeke Knudsen.
Dalmatinerens oprindelsesland er usikkert, men de ældste afbildninger af racen kan dateres tilbage til 1300-tallet. I 1700- og 1800-tallet blev racen blandt andet brugt som ledsager til hestevogne i England. Racen kom til Danmark i 1800-tallet, men blev først for alvor udbredt i 1980’erne.

00’erne: Paris Hiltons pyntehund


Chihuahuaen ses ofte i taskerne hos og på armen af kvindelige kendisser i 00’erne. For eksempel er Paris Hilton sjældent fotograferet uden sin lille selskabshund.

I 2009 blev 331 chihuahuaer føjet til Dansk Kennel Klubs stambogsregister – en stigning på 165 procent siden 2003. Dansk Hunderegister havde samme år 2.300 nye registreringer af racen og har i dag 14.900 chihuahuaer.

Selv om der stadig kommer nye chihuahua-hunde til, mener kommunikationskonsulent Vibeke Knudsen, at moden har toppet.

»Det er ikke, fordi der er noget galt med de små hunde, men de, der især købte den, tilhørte en gruppe, der blev påvirket af hurtige modeluner.

Vibeke Knudsen sammenligner det med andre modeluner:

»Det, der var det ledende taskemærke i 2008, er ikke nødvendigvis det ledende i dag«, forklarer hun og tilføjer, at de mange små hunde af samme grund formentlig vil skifte ejere flere gange.

»Der er helt sikkert nogle af dem, der vil være overrepræsenteret i salgsstatistikkerne på gensalgsmarkedet«, siger hun.

Chihuahuaen er opkaldt efter delstaten af samme navn i Mexico, hvor den menes at stamme fra. Racen kan spores tilbage til toltekerne, Mexicos oprindelige befolkning. Først i 1958 dukker racen op i Danmark og findes i dag i både en langhåret og en korthåret udgave.

10’erne: Allergivenlig hund med naturligt look


Coton de tulearen er også kendt som bomuldshunden eller den allergivenlige hund og var sidste års helt store højdespringer. Racen dukkede først op i Dansk Kennel Klubs stambogs-

register i 1992 og toppede sidste år med 528 hunde.

Sidste år blev 1.299 cotoner registreret hos dansk Hunderegister, der i dag har i alt 7.043 hunde af racen.

»Den er jo delvis sammenfaldende med chihuahuaen og det mønster, der har tegnet sig for de små selskabshunde«, siger kommunikationskonsulent Vibeke Knudsen, der dog også mener, at racens udseende har haft en betydning for dens nuværende popularitet.

»I de her år er trenden, at hunde ikke skal se for pæne og klippede ud. Det skal være et naturligt look. Og så ligner en coton jo nærmest noget, man kunne bruge som gulvmoppe, hvis man satte et kosteskaft i nakken på den. Samtidig er deet en lille, nem hund både temperamentsmæssigt og i forhold til motion«, tilføjer Vibeke Knudsen.

Hun tror dog også, at markedsføringen af hunden som meget allergivenlig spiller en rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Coton de tulear stammer fra Madagaskar og er opkaldt efter byen Tulear. Hunden er allergivenlig, fordi den ingen underuld har og derfor sjældent har skæl, som de fleste allergikere reagerer over for.FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden