Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kaos. Selvom skybruddene de seneste år har haft store konsekvenser for mange danskere, er det langt fra alle, der forbereder sig godt nok. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Kaos. Selvom skybruddene de seneste år har haft store konsekvenser for mange danskere, er det langt fra alle, der forbereder sig godt nok. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugerrådet advarer: Læg en plan før næste skybrud

Fire ud af fem giver op på forhånd. Det kan i værste fald koste dem deres forsikring.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En pumpe, et par sandsække og en, du kan tilkalde, hvis sommerens skybrud rammer, mens du er mange hundrede kilometer væk. Det kan være de få, billige tiltag, der kan redde dit indbo fra drukning og din økonomi fra at skulle betale for skaderne selv.

Siden fire ud af ti københavnere sidste år fik vand i kældrene har forsikringsselskaberne nemlig gjort villaforsikringerne dyrere og opstillet nye grænser for, hvad de vil dække, når kældrene oversvømmes.

LÆS ARTIKEL

»Indtil nu har erstatningskronerne kun gået én vej, og det er op. Som husejer risikerer man, at forsikringsselskabet siger stop, hvis man har den ene oversvømmelse efter den anden. Vi anbefaler selvfølgelig, at forbrugerne gør, hvad de kan for at undgå vand i kældrene. Men så bør forsikringsselskaberne tage deres del af ansvaret og ikke sige nej til at forsikre folk, hvis de har haft vand i kælderen to gange«, siger jurist i Forbrugerrådet Mads Mølgaard Bräuner.

Han opfordrer kunderne til at tjekke, hvad deres villaforsikring dækker, når det gælder vand i kælderen.

Kraftig regn er på fremmarch
Hvis huset ikke er vedligeholdt, nedløbsrør er stoppede eller vand kan løbe ind i kælderen fra revner i huset eller åbne vinduer, kan selskabet nægte at udbetale erstatning. Til gengæld kræver ingen forsikringsselskaber endnu, at husejerne indfører højvandslukker, dræn og lignende.

LÆS ARTIKEL

»Selskaberne ved godt, at man ikke kan pege på en løsning, der gælder for alle. Men for den enkelte gælder det om at få gennemgået, hvad man kan gøre for at forhindre vand i sin kælder. Alene fordi det er meget ubehageligt at stå i lort til knæene og se alle sine ting blive ødelagt«, siger Mads Mølgaard Bräuner.

Og der er gode grunde til at være på vagt, for voldsomme regnskyl er blevet hyppigere. Danmarks Meteorologiske Institut forudser, at der vil komme mere vand og flere af de kraftige nedbørshændelser de kommende år. Det giver især problemer i byerne eller lavtliggende områder, hvor vandet har svært ved at komme væk.

Vandlukke giver lavere pris
Trods de våde fremtidsudsigter er det kun en ud af fem husejere, der har fået tilpasset deres huse til klimaet, viser en spørgeundersøgelse, som analysefirmaet YouGov har foretaget for forsikringsselskabet Codan. I undersøgelsen siger 40-50 procent, at de er mere villige til at investere i forbedringer i dag, end de tidligere har været. De har bare ikke fået det gjort.

»Vi oplever, at de kunder, der har haft fækalieholdigt vand i deres kælder, meget gerne vil undgå, at det sker igen. Men de er i tvivl om, hvordan de skal gribe det an«, siger produktdirektør i Codan, Jesper Franck.

LÆS ARTIKEL

Over halvdelen af husejerne har tidligere tænkt, at klimasikring ikke blev aktuelt for dem, eller at de var dækket ind af deres forsikring. Codan vil nu forsøge at skubbe flere af deres kunder i gang.

»Vi vil sætte præmien ned med 15 procent for de husejere, der tager imod vores tilbud om besøg af en autoriseret kloakmester og om nødvendigt får installeret et højvandslukke«, siger Jesper Franck. Codan er det første selskab, som differentierer priserne efter, hvor meget husejerne har sikret deres kælder.

Brug simple metoder

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I nogle huse kan dræn, pumpebrønd eller andre dyre løsninger være eneste vej frem. Men selv uden den store pengepung kan man gøre meget for at holde vandet på afstand. Det er en af pointerne med en såkaldt vand-wizard, en nettjeneste, som Energistyrelsen og Naturstyrelsen har oprettet. Den kan findes her. Med den kan man systematisk gennemgå sit hus og finde de svage punkter, hvor vandet kan komme ind. Eller hvor man med fordel kan få vandet til at løbe væk fra huset. »Først skal man sikre sig, at kloakkerne virker og ikke er stoppede, at nedløbsrør er rensede, og at vandet ledes væk fra huset. Desuden er det vigtigt, at nogen har en nøgle til huset og kan lukke sig ind, hvis man er bortrejst«, siger kontorchef i Naturstyrelsen, Kåre Svarre Jakobsen. Når man har gennemtjekket og eventuelt sikret sit hus bedre, er det en god ide at tage en forhandling med forsikringsselskabet, anbefaler Mads Mølgaard Bräuner. »Spørg, om selskabet vil sætte præmien ned, eller spørg hos forskellige selskaber«, siger Mads Mølgaard Bräuner.FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden