DYRT. Hanen med kogt vand er praktisk og  funktionel - men dyr.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

DYRT. Hanen med kogt vand er praktisk og funktionel - men dyr.

Hjemmet

Kogende vand i hanen koster dyrt på elregningen

Kogevandshaner er større strømslugere end hjemmets elkogere.

Hjemmet

I køkkener bliver det stadig mere almindeligt at installere særlige vandhaner, som gør det muligt at få kogende vand på et splitsekund.

Praktisk til en hurtig kop te, skoldning af sutteflasker eller til pastaen.



Men det koster på elregningen, viser en test foretaget af Go’Energi, som er en uvildig organisation under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. De såkaldte kogevandshaners standbyforbrug er nemlig så højt, at det typisk sluger mindre strøm at koge vand i en elkedel.



De eksempler, Go’Energi har kigget nærmere på, bruger fra 10 til 33 watt i timen, hvilket – ved den mest forslugne – resulterer i et forbrug på næsten 290 kWh om året og dermed en regning på cirka 580 kroner.

At benytte elkedlen tager lidt længere tid, men ifølge et hollandsk studie er ressourcebesparelsen så stor, at man daglig skal hælde over 2 liter vand fra elkedlen i kloakken, før det betaler sig at have en kogevandshane, der ud over elforbruget typisk er en investering i 5.000-10.000-kroners klassen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Overgreb i Guds navn
    Hør podcast: Overgreb i Guds navn

    Henter…

    I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce