Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Elnet-kø. Solceller i tusindvis bliver opsat i Danmark hver måned. Men det kan tage langt tid, før ejerne får gavn af solenergien.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye solcelleejere taber penge på lang ventetid

Elselskaber kan ikke følge med solcelleboom. Tusinder af sager ligger pt. i kø.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af boligejere er blevet snydt for deres udbytte af sommerens sol på deres nyanlagte solcelleanlæg, fordi elselskaberne og Energinet.dk ikke kan følge med solcellemarkedet.

Det skriver forbrugerbladet Tænk, som har undersøgt ventetiden hos tre af Danmarks største elselskaber.

Et anlæg, der er sat op, skal nemlig tilsluttes til elnettet, før boligejeren får gavn af solenergien.

Henover sommeren har solcellekunder ventet i op til to måneder på at få tilsluttet deres anlæg til elmåleren, og nu ligger ventetiden på en måned. Især i sommerhalvåret koster ventetiden dyrt.

Sommersolen gik tabt
I de lange sommerdage står solcelleanlægget nemlig for halvdelen af sin årlige elproduktion, påpeger Björn Karlsson, som er en af Sveriges førende solcelleforskere og professor i energiteknik. Det betyder, at hver enkelt husstand med et gennemsnitligt 6 KW-anlæg er gået glip af omkring 900 kWh pr. sommermåned, der er gået.

»Omkring 50 procent af den årlige el-produktion fra et solcellesystem opnås i sommermånederne maj, juni, juli og august. Derfor kan ventetid i netop månederne her gøre, at hver enkelt solcelle-ejer har mistet næsten 2000 kroner i indtægter«, siger Björn Karlsson til Tænk.

Ventetiden skyldes blandt andet, at flere instanser skal tale sammen.

Anlægget skal registreres af både solcellefirma og elselskab, før det kan tilsluttes nettoafregning hos Energinet.dk. Når det er sket, kan solcelleejeren spare overflødig strøm op i elnettet, så den kan bruges om vinteren, hvor produktionen er lavere og elforbruget som regel er større.

1.000 tilmeldinger på en uge
Hos energiselskaberne er der ikke umiddelbart udsigt til en kortere ventetid.

Både energiselskabet SE Sønderjylland, som betjener 261.000 husstande, og DONG Energy i Nordsjælland melder om masser af nye sager i indbakkerne og lange ventelister.

» I øjeblikket har vi cirka 1.400 ventende sager liggende, som mangler at blive behandlet. Antallet af tilmeldinger eksploderede omkring 1. oktober, og vi har været oppe omkring 1.000 tilmeldinger på en uge, fordi folk er nervøse overfor regeringsændringer i ordningen«, siger kommunikationschef Jan Lyng Lauridsen SE Sønderjylland til bladet.

Energiselskabernes interesseorganisation Dansk Energi erkender, at den eksplosive interesse for solceller er større, end selskaberne i deres vildeste fantasi havde forestillet sig. I 2012 er antallet af solcelleanlæg steget fra under 5.000 til over 30.000 anlæg på private danske tage.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden