Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snydt: Christian stolede på den forkerte håndværker

Christian Hansen har lagt sag an, hævet pensionen, og familien bor i sommerhus.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christian Hansen fik tilbud fra to forskellige tømrere, da familien skulle renovere deres nye lejlighed på Frederiksberg ved København.

I det ene var opgaverne meget udførligt beskrevet, men prisen var 30.000 kroner højere. I dag ville Christian Hansen ønske, han havde valgt det dyre.

»Vi er faldet i alle tænkelige faldgruber. Det var en fejl, at vi ikke fik tømreren til at skrive under på den beskrivelse, som vi har lavet af opgavens omfang. Men en bekendt anbefalede ham, så jeg valgte at tro på ham«, siger Christian Hansen. Han hyrer aldrig mere en håndværker uden at tjekke, om vedkommende er medlem af Dansk Byggeri.

For nu må familien bo i et sommerhus i Nordsjælland, mens et nyt hold håndværkere retter op på skader og ordner de opgaver, som den første tømrer ikke fik gennemført. Og Christian Hansen har måttet hæve hele sin pension for at undgå, at lejligheden måtte gå på tvangsauktion.

LÆS OGSÅ »Vi har haft søvnløse nætter, fordi vi kunne gå helt på røven og være tvunget til at sælge vores lejlighed med et kæmpe tab. Det ville have mærket os økonomisk resten af vores liv«, siger han. Det skulle ellers have været et gelinde forløb, hvor en enkelt håndværker blev hyret til at tage opgaven som entreprenør. Han skulle styre forløbet og sørge for håndværkere til at ordne elinstallationer, vvs, malearbejde og gulvafhøvling. Sådan lød opgaven, og det sagde den billigste opdragsgiver ja til - mundtligt.

Tilbuddet omfattede blandt andet, at en væg skulle lægges ned, ledninger fræses ind, et køkken installeres, væggene males og gulvet behandles. Men ikke alle de opgaver, som familien havde beskrevet i deres oplæg til de to tilbudsgivere, var ordret med.

»Jeg ringede til ham og spurgte: Du har skrevet opsætning af køkken, men gælder det også opsætningen af garderobeskabet. Og han siger: ja, ja, det hele er med. Så vælger man at tro på ham, for man har jo en relation«, forklarer Christian Hansen.

Da arbejdet gik i gang, modtog entreprenøren 85.000 kroner, cirka en tredjedel af den samlede pris for hele entreprisen, til materialer. En væg blev revet ned, og han begyndte også at fjerne tapet. Men så gik arbejdet mere eller mindre i stå. Når familien kom forbi, var der næsten ingenting sket fra gang til gang. Christian Hansen rykkede entreprenøren, men fik at vide, at der var styr på det.

Håndværker konkurs

Derefter skete det næste fejltrin. Entreprenøren fortalte Christian Hansen, at han kunne få fem års garanti på arbejdet, hvis han modtog elektrikerens og vvs’erens tilbud, i stedet for at de gik gennem entreprenøren, som kun gav et års garanti. En fremgangsmåde, som advokater og arkitekter siden har kaldt et klassisk håndværkertrick. »I det øjeblik, jeg sagde o.k. til at modtage deres tilbud, ophævede han entreprisen, uden at jeg fik det at vide. Så var det mig, der skulle afholde udgifterne til dem, ikke ham som entreprenør«, siger Christian Hansen, som kort tid efter fik endnu en ubehagelig overraskelse.

Familien havde ikke tjekket tømrerens baggrund, men forsinkelserne fik advokaten Martin Sigsgaard til at slå firmaet op. Det viste sig, at tømreren var gået konkurs for flere år siden. De 85.000 kroner havde familien indbetalt til en privat konto. Uden en virksomhed med CVR-nummer kunne tømreren ikke fungere som entreprenør eller være medlem af byggeribranchens garantiordning, BYG Garanti.

LÆS OGSÅ De nu meget nervøse ejere af lejligheden bad forgæves om fakturaer på de materialeindkøb, som tømreren skulle have foretaget. Han lovede fortsat, at lejligheden nok skulle blive klar til indflytning slut oktober. Men da Christian Hansen spurgte til vvs og elektriske installationer, fralagde tømreren sig alt ansvar. Det skulle familien selv bestille og betale for. »Da stod det klart, at han ikke ville blive færdig. Og jeg satte advokaten på sagen«, siger Christian Hansen.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Advokaten indkaldte til en stadeforretning i lejligheden, hvor en arkitekt gik alt igennem, mens Christian Hansen og tømreren var til stede. Her gennemgik de, hvilket arbejde der var gennemført. Forude venter en retssag mod den tømrer, som familien for mindre end et halvt år siden valgte at tro på.

Christian Hansen råder alle til at tjekke håndværkerens baggrund og CVR-nummer samt kræve fakturaer ved forudbetaling. Og at alt skrives ned.

»Det er lige før, der skal stå, at alt byggeaffald skal bæres ned og ud i bilen og køres på lossepladsen. Og så vil jeg sørge for at få det skrevet under!«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden