Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

usikkert.  Louise og Jesper Gregersen har oprettet hjemmesiden 5771.dk med billeder fra deres tag.
Foto: Simon Fals

usikkert. Louise og Jesper Gregersen har oprettet hjemmesiden 5771.dk med billeder fra deres tag.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Monteringsskade: Solceller gav regn i stuen hos familien Gregersen

Nu frygter familien, at forsikringen vil nægte at dække vandskader i resten af tagets levetid.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solcellesælgeren lovede, at firmaet kunne sætte solceller op på alle slags tage.

Som kunde behøvede man ikke at bekymre sig om noget som helst, for firmaet sørgede for alt.

Det viste sig senere at være en sandhed med meget store modifikationer, for bekymringer har der været nok af, siden Jesper og Louise Gregersen i foråret 2012 fik sat solceller på parcelhuset i Stenstrup ved Svendborg.

»Vi er ikke særlig trygge, for det kan blive noget frygteligt noget, hvis der slipper vand ind og forsikringen ikke dækker«, siger Jesper Gregersen, og hans kone supplerer:

»Vi har ingen tillid til leverandøren mere. De har ikke virket fagligt begavede«.

Problemerne begyndte, da anlægget blev monteret på skifereternittaget, som i modsætning til andre eternittage ikke ligger i bølger. Den type tage er kendt for at volde større problemer ved montering af solceller end almindelig eternit, og Jesper Gregersen spurgte derfor udtrykkeligt solcelleinstallatøren, om det var en opgave, de kunne klare. Han fik et klart ja.

LÆS OGSÅ Skinner og ledninger kom op på blot én dag, mens familien var på arbejde og i skole. Et par folk fra firmaet skruede løs i de sorte plader, og bagefter blev solpanelerne sat op. Men to måneder senere, under et af sommerens regnskyl, begyndte det at dryppe inde i huset. »Jeg gik op på loftet, og her kunne jeg se ud på himmelen gennem flere skruehuller. Hver anden skrue var skruet forkert i«, siger Jesper Gregersen, som tog billeder af de mange skruer, der var havnet ved siden af de tagspær, de skulle have været fæstnet i. Han ringede fluks til firmaet, som tilbød at rette op på skaderne ved at få en mand til at fylde silikone i tagets huller. Selv som ikkefagfolk var ægteparret klar over, at lidt silikone langtfra kunne gøre deres tag vandtæt. Efter at familien havde insisteret på en bedre løsning, sendte solcelleleverandøren, der selv er elinstallatør, et tømrerfirma ud til at rette op på skaderne. Hele anlægget kom ned, tømrerne satte nye beslag op med en anden type skruer og kom tagkit i hullerne. Derefter blev solcellerne lagt op på taget igen.Men Jesper Gregersen ville gerne være sikker på, at taget kunne holde tørt. Han sendte bud efter arkitekt Søren Thomsen, indehaver af arkitektfirmaet Arne Birk, for at få en uvildig vurdering. Arkitektens skriftlige rapport viste, at en byggesagkyndig muligvis ville give skaderne karakteren K3 – det vil sige alvorlige skader, som skal udbedres, for at huset er godt og sundt.

»Arkitekten slog fast, at arbejdet ikke var udført fagligt korrekt. Risikoen er, at hullerne og tagpladerne kan være så ødelagte, at der slipper fugt ind. Bliver det så frostvejr, kan det skabe nye huller og sprækker med vandskader, fugt og svamp til følge.

Installation hænger på hovedet

Også solcelleanlægget gjorde knuder. De to såkaldte invertere, der skal omforme jævnstrømmen fra solcellerne til almindelig vekselstrøm, måtte skiftes ud. Og en datalogger, som gør det muligt at følge produktionen, er stadig i dag hængt på hovedet og udsender fejlmeldinger daglig.

LÆS OGSÅ »Det viser meget godt, at det dælenedeme skulle gå stærkt«, siger Louise Gregersen. Anders Kristensen, direktør i JK EL Green, der har monteret solcelleanlægget hos familien, siger: »Vi er kede af, at der skete den her fejl i montagen på Jesper Gregersens hus, men jeg mener også, at vi har gjort, hvad vi kunne for at rette op på skaderne«. Efter de seneste reparationer gik familien i gang med nye forhandlinger med JK EL Green. Familien har krævet, at en uvildig skal bedømme, om taget er sikkert nok til at kunne forsikres fremover. Men det kunne man ikke blive enige om. Firmaet har tilbudt familien 10 års garanti på tagreparationen. Sagen ligger derfor nu i Ankenævnet for Tekniske Installationer, et offentligt godkendt ankenævn, der er etableret af Forbrugerrådet, Parcelhusejernes Landsforening og Tekniq, Installatørernes Organisation, hvor JK EL Green er medlem. Hvis familien vinder sagen, er der garanti for at få en eventuel erstatning udbetalt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceSelv om Louise og Jesper Gregersen er tilfredse med ankemuligheden, undrer de sig over, at det er tilladt bare at bore huller i folks tage, uden at vide hvad man gør.

»Jeg opererer jo heller ikke syge mennesker på hospitalet eller optræder som kørelærer for dig uden at have den rigtige uddannelse. Hvorfor kan man så montere solceller uden nogen form for uddannelse eller autorisation«, spørger Jesper Gregersen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden