0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danskerne vender tilbage til køkkenhaverne

Kom med ud til den unge familie, der planter haven til med grøntsagsbede og bærbuske.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Langt de fleste unge danskere har aldrig lært at passe en køkkenhave, men de klør på alligevel. Det gælder blandt andet Malene Dissing, som er i gang med lugejernet her.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den kategori er 35-årige Malene Dissing præcis i. Da hun og kæresten overtog huset på Amager for to år siden, var den eneste grøntsag på matriklen skvalderkål.

Malene Dissing er også et eksempel på en anden tydelig tendens blandt de nye haveejere: Hun aner ikke en bønne om dyrkning af grøntsager.

»Jeg er en totalt amatør på området. Jeg ved ikke, om jeg planter tingene de rigtige steder, på de rigtige tidspunkter, på den rigtige måde – eller om jeg gør det hele forkert. Jeg er startet på bar bund og prøver mig lidt frem. Vil mine asparges for eksempel leve godt i deres bed. Jeg ved det ikke, for hvor meget sol skal der til, før et sted er solrigt?«, spørger hun.

Viden er gået tabt
Netop den type kunder oplever havecentrene mange af. En stor del af de nye køkkenhaveejere ved ikke ret meget om havedyrkning.

»Groft sagt tyder meget på, at der er en hel generations slip i viden om, hvordan man dyrker have. Vi har kunder, der spørger efter gulerødder til udprikling – men gulerødder sår man altså. Det er der ingen grund til at grine ad, for det viser, at basal viden er gået tabt,« siger Per Boisen Andersen, direktør i foreningen af Danske Havecentre.

Det billede genkender Jesper C. Corfitzen fra Haveselskabets rådgivning.

»Mange har brug for helt simple råd for at komme i gang. De har for eksempel brug for hjælp til at vælge afgrøder eller spørger, hvordan man hypper kartofler. Jeg skal virkelig være lavpraktisk, når jeg forklarer dem ting, for køkkenhaven er en helt ny verden for mange«, siger han.

Køkkenhaven er en fremmed verden

Jesper C. Corfitzen er selv i midten af trediverne. I hans omgangskreds er han stort set den eneste, der har en solid viden om køkkenhavens mysterier.

»De andre er simpelt hen ikke vokset op med køkkenhave, så det er en fremmed verden for dem«, konstaterer han.

Der var køkkenhave i Malene Dissings barndomshjem, men det interesserede hende ikke.

»Så jeg lærte ikke noget om køkkenhave af mine forældre. I hvert fald ikke noget, som jeg kan huske i dag«, siger hun.

Siden nedlagde hendes forældre som mange andre i deres generation køkkenhaven og udvidede græsplænen i stedet. Forrige år forærede Malene sin mor en rabarberplante.

»For rabarber skal man da have«.

Krise giver lyst til køkkenhave
Salgsdirektøren i Weibulls, Mogens Sørensen, har arbejdet med havefrø i mere end 30 år. Han vurderer, at det især er de usikre tider og den økonomiske krise, der lige nu får flere til at dyrke deres egne grøntsager.

»Det har vi også set under tidligere kriser. Folk begynder at gå mere op i det nære og vil desuden gerne spare lidt på husholdningsbudgettet«, siger han.

Malene Dissing begyndte først at arbejde med frø sidste sommer. I et vindue med udsigt over haven står seks små urtepotter. I to af dem titter en enkelt spæd grøn spire frem. Forhåbentlig bliver det en dag til hovedsalat, men først skal de vokse sig store nok til at blive plantet ud til de større salater i et af bedene under vinduet. Hun vil gerne spare lidt på grøntsagsbudgettet, men det er ikke drivkraften.

»Jeg dyrker hverken nok eller med stor nok viden til at slippe for at købe grøntsager. Men hvis jeg kan blive selvforsynende med salat hen over sommeren, så er det fint. Sidste sommer, hvor jeg anlagde haven, plantede jeg al salaten på én gang. Men vi er kun to, så den nåede at gå i stok, inden vi fik spist os gennem den. I år forsøger jeg at så salaten løbende, så må vi se, om vi får nok ud af det«, siger hun og ser skeptisk ned på de små salatspirer.

Vi vil vide, hvad vi spiser

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts