Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Langt de fleste unge danskere har aldrig lært at passe en køkkenhave, men de klør på alligevel. Det gælder blandt andet Malene Dissing, som er i gang med lugejernet her.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Langt de fleste unge danskere har aldrig lært at passe en køkkenhave, men de klør på alligevel. Det gælder blandt andet Malene Dissing, som er i gang med lugejernet her.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne vender tilbage til køkkenhaverne

Kom med ud til den unge familie, der planter haven til med grøntsagsbede og bærbuske.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den kategori er 35-årige Malene Dissing præcis i. Da hun og kæresten overtog huset på Amager for to år siden, var den eneste grøntsag på matriklen skvalderkål.

Malene Dissing er også et eksempel på en anden tydelig tendens blandt de nye haveejere: Hun aner ikke en bønne om dyrkning af grøntsager.

»Jeg er en totalt amatør på området. Jeg ved ikke, om jeg planter tingene de rigtige steder, på de rigtige tidspunkter, på den rigtige måde – eller om jeg gør det hele forkert. Jeg er startet på bar bund og prøver mig lidt frem. Vil mine asparges for eksempel leve godt i deres bed. Jeg ved det ikke, for hvor meget sol skal der til, før et sted er solrigt?«, spørger hun.

Viden er gået tabt
Netop den type kunder oplever havecentrene mange af. En stor del af de nye køkkenhaveejere ved ikke ret meget om havedyrkning.

»Groft sagt tyder meget på, at der er en hel generations slip i viden om, hvordan man dyrker have. Vi har kunder, der spørger efter gulerødder til udprikling – men gulerødder sår man altså. Det er der ingen grund til at grine ad, for det viser, at basal viden er gået tabt,« siger Per Boisen Andersen, direktør i foreningen af Danske Havecentre.

Det billede genkender Jesper C. Corfitzen fra Haveselskabets rådgivning.

»Mange har brug for helt simple råd for at komme i gang. De har for eksempel brug for hjælp til at vælge afgrøder eller spørger, hvordan man hypper kartofler. Jeg skal virkelig være lavpraktisk, når jeg forklarer dem ting, for køkkenhaven er en helt ny verden for mange«, siger han.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden