Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

vurdering. For at undgå at taget synker sammen, skal en professionel vurdere, om spærene kan holde til det ekstra cirka halve ton, som et solcelleanlæg vejer.
Foto: SIMON FALS

vurdering. For at undgå at taget synker sammen, skal en professionel vurdere, om spærene kan holde til det ekstra cirka halve ton, som et solcelleanlæg vejer.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukyndige solcellemontører ødelægger hustage

Brug certificerede og organiserede håndværkere, lyder rådet fra flere eksperter.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solcellefirmaer skal ses grundigt efter i sømmene, før du lader dem entre boligens vigtigste værn mod regn og rusk: taget.

Så kontant lyder det fra flere dele af solcellebranchen på et tidspunkt, hvor antallet af danske boliger med strømproducerende solpaneler på tagene er steget fra under 5.000 til over 30.000 på et år.

Succesens bagside er de tage, der er blevet gennemhullet af solcellemontører, som ikke har vidst, hvad de gjorde. De eksempler møder blandt andet håndværkerne fra Dansk Byggeri ude i landet.

»Nogle gange er tagene ikke stærke nok til at bære vægten af solcelleanlægget, andre gange slipper der vand ind«, siger Torben Kaas, der er formand for interesseorganisationen VE-Byg under Dansk Byggeri. Den enorme interesse for solceller blandt forbrugerne har åbnet muligheder for foretagender, man bør være varsom med, mener han.

»Folk kan bestille en container solceller hjem fra Kina og sætte dem op på andre folks huse uden at vide noget om hverken huse eller solceller. Bagefter kan de bare lukke virksomheden, og så er de væk fra risikoen«, siger Torben Kaas.

LÆS OGSÅ En lignende advarsel kommer fra Rune Schmidt, der er energirådgiver i det uvildige organ Energitjenesten. Han opfordrer til, at man undersøger, hvilken uddannelse solcellemontøren har, tjekker firmaets referencer og ser på, hvor mange anlæg det har sat op. »Vælg en montør med erfaring i stedet for at vælge en, hvor du er prøveklud«, siger Rune Schmidt. Montage med begynderfejl Men det er ikke kun små, useriøse firmaer, der har haft problemer med at montere rigtigt. Hele solcellemarkedet har primært handlet om solcellepanelernes kvalitet og pris og ikke om, hvordan cellerne bedst muligt sættes op. Det mener formanden i Dansk Solcelleforening og divisionsleder i solcellefirmaet Gaia Solar, Signe Antvorskov Krag. Hun frygter, at over 10 procent af solcellerne er monteret, så de har skadet tagene, hvor de sidder. »Markedet har især været fokuseret på teknologien og ikke så meget på, hvordan den kunne integreres på danske tage«, siger Signe Antvorskov Krag, som dog understreger, at solcelleforeningen allerede for et år siden efterlyste større bevågenhed på montering. Foreningen er sammen med Teknologisk Institut, Dansk Standard og Energistyrelsen ved at udarbejde retningslinjer for, hvordan man skal montere solceller.For at undgå at taget synker sammen eller sætter sig, skal en professionel vurdere, om spærene kan holde til det ekstra cirka halve ton eller mere, som et solcelleanlæg vejer. Nogle håndværkere kan selv regne på det, men kan de ikke, bør de som minimum rådgive boligejeren til at skaffe sig en vurdering.

»Som håndværker kan du ikke forvente, at en husejer er opmærksom på, at et tag ikke kan bære hvad som helst. Det er ikke nødvendigvis indlysende for hr. og fru Danmark«, siger Torben Kaas.

Han råder til, at boligejere får en skriftlig professionel vurdering af, om tagkonstruktionen kan bære solpanelerne. Samtidig bør man spørge sit forsikringsselskab, hvordan de dækker solcellerne og taget.

To fag blander sig

Den faglige baggrund for at montere et solcelleanlæg findes i to håndværksfag. Mens elektrikerne er faguddannet i at håndtere ledninger og strøm, er det tømrere og bygningshåndværkere, der kender til tage og bygningskonstruktioner. Som solcelleleverandør er det naturligvis en mulighed at entrere med begge faggrupper, når man skal sætte solceller op hos en kunde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Den frivillige KSO-ordning, som findes på solcelleområdet i dag, har været mest rettet mod at få anlæggene monteret og installeret, så de fungerer bedst muligt. Derfor er der behov for at justere ordningen, så den stiller tydeligere krav til viden om tagkonstruktioner og bygningsreglementer. Alligevel er solcellemontører, som har taget uddannelsen ved Teknologisk Institut og er blevet KSO-certificeret, nogle seriøse spillere på markedet, mener energirådgiver Rune Schmidt. »Der findes gode montører uden KSO-certificering. Men alt andet lige giver det, at montøren har gennemgået en uddannelse, bedre sikkerhed«, siger Rune Schmidt.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden