SEPARAT. Janet Karlsen er en af de københavnere, der har været med i forsøget med en ny type affalds- møbel. Foto Jens Dresling

SEPARAT. Janet Karlsen er en af de københavnere, der har været med i forsøget med en ny type affalds- møbel. Foto Jens Dresling

Hjemmet

Her er din nye affaldsspand, københavner

Indbyggerne i hovedstaden skal sortere meget mere skrald.

Hjemmet

København har brug for borgernes hjælp, hvis kommunen skal nå sit mål om at blive CO2-neutral i 2025.

Derfor skal alle københavnerne i de kommende år sortere affaldet langt mere og bedre – især skal plasten genbruges i stedet for som i dag at afgive store mængder CO2 i forbrændingsanlæg. Det fremgår af Københavns Kommunes nye klimaplan, der offentliggøres i dag.

»Det er vigtigt, at København bliver verdens første CO2-neutrale storby, også fordi vi kan vise andre langt større byer, at det kan lade sig gøre«, siger kommunens teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), og henviser til, at mange andre storbyer »står på spring for at kopiere resultaterne«.

Der er brug for ny adfærd
Hun er ikke bekymret for, at københavnerne vil synes, at det er for besværligt at sortere affald: I en opinionsundersøgelse, som kommunen har gennemført, peger 55 procent på affaldssortering som en af de vigtigste indsatser, man skal gøre selv som borger.

Og i et forsøg med et nyt Ikea-affaldsmøbel ændrede 20 husstande på Amager holdning undervejs og blev markant mere positive over for det nye sorteringssystem.Ayfer Baykal medgiver dog, at der bliver brug for nogle adfærdskampagner som led den nye ressourceplan, der kommer til efteråret – det er her, københavnerne skal til at tage fat på den øgede affaldssortering.

»Her vil vi især bruge som gulerod, at hvis man affaldssorterer, vil det føre til lavere energipris«, siger hun.

Sortering udløser nye jobs
Overborgmester Frank Jensen (S) fremhæver, at klimaplanen kræver kommunale investeringer for 2,7 milliarder og private for 20-25 milliarder kroner. Til gengæld kommer der lavere el- og varmeregninger – 350 kroner om måneden i 2025 – og en beskæftigelseseffekt undervejs på cirka 35.000 årsværk.

»Det skaber fundamentet for en stærk grøn sektor med mange arbejdspladser fremover. Og så får københavnerne en bedre hverdag i en grønnere og sundere by«, siger Jensen.
FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden