Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
GØR-DET-SELV. Det er ofte nemt og billigt at komme i gang med isoleringen.
Foto: Arkivfoto: Jan Grarup

GØR-DET-SELV. Det er ofte nemt og billigt at komme i gang med isoleringen.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan isolerer du bedst dit hus

Start med erstat de gamle vinduer med energiruder, lyder råd.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny rapport har netop fastslået, at isolering og lavenergivinduer er blandt de allervigtigste elementer i løsningen af klimakrisen.

Men det kan være svært at vide, hvordan man bedst og billigst kommer i gang med at isolere sit eget hus. For hvad er sikre investeringer, og hvad skal man holde fingrene fra?

At der et kæmpe uudnyttet potentiale i bygningsisoleringen, ved de fleste af os. Senioranalytiker i Det Internationale Energiagentur, Jens Laustsen, slog forleden fast i Politiken, at isolering ikke kun sparer klimaet for CO2, men at det også »sparer beboere og samfund for varmeudgifter og forbedrer indeklimaet«.

Nemt at komme i gang Man kan altså hente kolde kontanter, mens det bliver rarere at være i hjemmet.

Og det er faktisk ikke så svært at komme i gang, fortæller seniorforsker i indeklima på Statens Byggeforskningsinstitut.

LÆS ARTIKEL

»Det er en god idé at starte med at erstatte de gamle vinduer med nye energiruder. Man kan enten gøre det, når de gamle er gået i stykker, men det kan også være en fordel at skifte dem i almindelighed. Hvis rammen på et vindue er råden, kan man også overveje at skifte hele vinudet, nu man er i gang«, siger Lars Gunnarsen.

Han understreger, at forbrugeren skal huske, at de nye ruder skal være tætte og helst kombineret med nogle ventilationsløsninger. Eksempelvis bør man altid købe energiruder med udluftsventiler.

Ekstra isolering på loftet

Desuden er loftet ofte et sted, hvor der hurtigt og nemt kan sættes ind, mener Lars Gunnarsen.

»I de fleste almindelige huse er der ofte plads til ekstra isolering på loftet. Det er faktisk så billigt, at det bare er med at komme i gang«, siger han.

Der er imidlertid også andre ting, der kan give dobbeltgevinster for klimaet og privatøkonomien - ikke mindst efterisoleringer.

Flere tusinde kroner at spare Der kan således være flere tusinde kroner at spare på den årlige varmeregning for husejerne.

Klima- og Energiministeriet har lavet en meget udførlig og tilgængelig vejledning i, hvordan boligejerne kommer i gang med at spare omgivelserne for CO-2 og sig selv for udgifter til varme og el.

LINKSe vejledningen her(eksternt link)

Statens Byggeforskningsinstitut anslår, at en tredjedel af energiforbruget i landets bygninger kan spares gennem energiinvesteringer, der løber rundt.

Myte skal punkteres
»Med portalen forsøger vi at punktere en myte om, at det er meget besværligt at komme i gang«, siger konsulent i Energistyrelsen Asger Olesen.

Blandt andet er der klimapoint og håndøre at hente ved at få isoleret sine varmerør.

Omkring halvdelen af den energi, den enkelte beboer i et hus eller lejlighed bruger på at få varmt vand til brusebadet, er således allerede gået tabt, inden den første dråbe rammer ens hoved.

Uisolerede og unødigt lange cirkulationsrør er sammen med varmevekslere, fordelerrør og varmtvandsbeholdere med ingen eller utilstrækkelig isolering skyld i et varmespild, der svarer til det gennemsnitlige energiforbrug i et antal husholdninger på mellem 250.000 og 312.500.

Tjek termostater

Det svarer til et anslået årligt tab på tre-fire milliarder kroner.

Generelt er det en god idé at gennemgå og effektivisere husets varmesystemer. Tjek eksempelvis, om der er termostater på radiatorerne, og om der er cirkulationspumper i huset.

GUIDE

Men man skal ikke kaste sig hovedkulds ud i alting, fortæller Lars Gunnarsen.

»Generelt skal man passe på med indvendig efterisolering af vægge. Det er måske billigere end at isolere indvendigt end udvendigt, men der kan nemt opstå fugtproblemer«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden