Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
fejl. Kommunerne kritiserer boligejerne for at lave for mange fejl i deres byggeansøgninger. Men kritikken går også den anden vej.
Foto: SIMON FALS

fejl. Kommunerne kritiserer boligejerne for at lave for mange fejl i deres byggeansøgninger. Men kritikken går også den anden vej.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligejere laver fejl på fejl i byggeansøgninger

Kommunerne kritiseres også for selv at lave fejl. Det koster boligejerne dyrt.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drømmen om en ny tilbygning til huset kan let ende med at blive en langsommelig og dyr affære.

Aldrig har der nemlig været så mange fejl i de ansøgninger om byggetilladelse, som boligejere skal indsende til kommunerne, inden de kan bygge til eller om, skriver Bolius’ magasin Bedre Hjem. Og de mange fejl forsinker byggeriet og koster boligejerne dyrt.

Det skriver magasinet Bedre Hjem, der udgives af Bolius Boligejernes Videncenter.

Gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 59 dage
Over 70 procent af kommunerne oplever ifølge en opgørelse fra Kommunernes Landsforening (KL) fejl i hver anden byggeansøgning. I hver femte kommune havde man fejl i otte ud af ti ansøgninger.

»Langt de fleste starter med at finde ud af, hvad de gerne vil bygge, og ikke hvad de må bygge. Vi kunne undgå mange fejl, hvis folk startede med at undersøge, hvilke
lokalplaner og servitutter, der gjaldt«, siger teamleder Keld Agerbo fra Jammerbrugt Kommune i Nordjylland til Bedre Hjem.I dag er den gennemsnitlige behandlingstid på landsplan 59 dage for enfamiliehuse. En arbejdsgruppe nedsat af regeringen har foreslået, at kommunerne sætter et servicemål for, hvor længe sagsbehandlingen må tage.

I Silkeborg Kommune er fristen f.eks. på 20 dage. I 2014 vil langt de fleste kommuner have indført digital byggeansøgning via NemID.

Kommunernes kritik afvises dog af arkitekter og andre i byggebranchen.

»Jeg har meget svært ved at genkende det billede, KL tegner med undersøgelsen. Tværtimod hører vi det modsatte, nemlig at nogle kommuner ikke selv er knivskarpe i forhold til, hvad de behøver forlange af husejerne og de professionelle«, siger Christian Lerche, direktør for Danske Arkitektvirksomheder.Han støttes af formanden for Nyhussektionen i Dansk Byggeri, Svend Pedersen.

»Kommunerne bruger alt for lang tid på at behandle ansøgningerne, og det koster tid og finansiering for boligejerne«, siger han til Bedre Hjem.

Det oplevede en familie i Aarhus, da de ville bygge til.

Deres arkitekt havde tegnet et projekt, som ikke overholdt en deklaration omkring taghældningen.

Deklarationen var ikke offentligt tilgængelig, så den måtte arkitekt og bygherre i første omgang købe sig adgang til gennem tingbogsoplysningerne. Herefter fremlagde de et nyt projekt, som ville kræve dispensation omkring taghældningen.

Det mente kommunen godt, at de kunne give og opfordrede bygherren til at gå videre med projektet og bruge ekstra 15.000 kroner på nye skitser. Men ni uger efter, at ansøgningen var indsendt, gav kommunen alligevel afslag.

»Det har været en lang, destruktiv proces, og de 60.000 kroner, vi har brugt på tegninger, skitser og forslag er forsvundet ud i den blå luft«, siger Jeanette Fæster til Bedre Hjem.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden