europarekord. Danskerne smider meget ud. Eller også er vi gode til at samle det ind. I hvert fald smider danskerne hvert år 718 kilo affald ud, mens gennemsnittet i EU er 503 kilo.
Foto: JENS DRESLING

europarekord. Danskerne smider meget ud. Eller også er vi gode til at samle det ind. I hvert fald smider danskerne hvert år 718 kilo affald ud, mens gennemsnittet i EU er 503 kilo.

Hjemmet

Danskerne er Europas topskraldere

Ingen andre i EU smider så meget ud som danskerne. Og vi brænder det meste.

Hjemmet

718 kilo skrald. Så meget smed en gennemsnitsdansker ud i 2011, og det er europæisk rekord.

Ifølge en opgørelse fra EU's statistikkontor, Eurostat, ligger danskerne suverænt i toppen af listen over, hvor meget vi hver især sætter ud til skraldemanden. Det europæiske gennemsnit var 503 kilo, og bundskralderen var Estland med 298 kilo.

Bedre til at samle ind?

Tallet er ikke nødvendigvis udtryk for, at vi sviner mere. Måske er vi bare bedre til at samle skraldet sammen.

Danmark skiller sig også markant ud, når man ser på, hvordan det indsamlede husholdningsaffald bliver behandlet. Hele 54 procent af det danske affald bliver brændt. Det er mere end dobbelt så meget som EU-gennemsnittet.

LÆS ARTIKEL

Flere af de nyere EU-lande i Øst- og Centraleuropa benytter sig slet ikke af afbrænding. Og mens Danmark kun sender tre procent af sit skrald på lossepladsen, gør rumænerne og bulgarerne stort set ikke andet.

Trods Danmarks generelt grønne profil halter vi noget efter med genbruget. Her er tyskerne helt i front med 45 procents genbrug, mens Danmark på en syvendeplads med 31 procents genbrug er overgået af blandt andre Belgien, Sverige og Slovenien.

Sammenlignet med 10 år tidligere er EU som helhed blevet bedre til at behandle sit affald.

Mens det i 2001 var 56 procent af alt europæisk skrald, der endte på lossepladsen, er det i dag 37 procent. I samme periode er andelen af skrald, der bliver enten genbrugt eller komposteret steget fra 27 til 40 procent.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce