0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykolog: Rod i hjemmet signalerer rod i livet

Rod skaber uro og kan vise sig at være symptom på et bagvedliggende problem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Privat
Foto: Privat

Uro. Det er en skrøne, at kvinder skulle være mere generet af rod end mænd. Ifølge Mette Holm finder begge køn rod ubehageligt, og rod kan for begge køn være symptom på et underliggende problem.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ryd op, skab orden og få ro.

Sådan lyder budskabet i mangen en selvhjælpsbog om oprydning, og selv om det ikke er muligt at opstille et barometer for, hvornår rod bliver ’for meget’, så har de fleste af os det svært med rod, fortæller psykolog Mette Holm, ejer og indehaver af Mind-institute og Mette Holm Psykologerne.

»Rod er ubehageligt, fordi det sender et signal om, at der ikke er styr på tingene«, siger hun og forklarer, at det både gælder rod på arbejdspladsen og rod hos venner og familie.

»Det kan selvfølgelig også vise en afslappet måde at være til på, men overordnet set giver rod uro, og derfor er der også en psykologisk effekt i det at få ryddet op«.På samme måde har de overpertentlige brug for at have fuld kontrol over rodet hele tiden for ikke at bukke under for det kaos, der raserer inde i dem.

»Et ekstremt behov for at rydde op og organisere kan være et symptom på, at der er ekstremt rodet inden i dig. Jeg plejer at sige, at hver gang folk udøver kontrol af andre eller kontrol af noget, er det et forsøg på at kontrollere sig selv. Det er en automatisk forsvarsmekanisme«, forklarer Mette Holm.

Løsningen er i sådanne tilfælde ikke kun oprydning. Her skal langt mere til for at få styr på problemerne.

»Det handler i stedet om at gå ind og se på, hvad det er, der skaber den følelse af kaos. Og får du først ryddet op i det, vil du automatisk rode mindre. Du har ikke brug for rodet på samme måde«, siger psykologen.

Det er en skrøne, at kvinder skulle være mere generet af rod end mænd. Ifølge Mette Holm finder begge køn rod ubehageligt, og rod kan for begge køn være symptom på et underliggende problem. Forskellen ligger i måden, det kommer til udtryk på.»Kvinders irritation bliver mere tydelig, fordi de i højere grad har kontrollen over hjemmedomænet og italesætter rodet med flere følelsesord. Hvor kvinderne vil komme med en lang opremsning af rodet, og hvordan det irriterer, vil mændene måske blot konstatere, at det roder«, forklarer Mette Holm.

Mænd vil i stedet forsøge at tage kontrollen andre steder end i hjemmet. Eksempelvis på computerens skrivebord eller steder, som er deres primære domæner.

»Behovet for struktur er lige så stort som hos kvinderne; det vil bare komme til udtryk andetsteds«.

Teenagere er uden for rækkevidde

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter