Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Uro. Det er en skrøne, at kvinder skulle være mere generet af rod end mænd. Ifølge Mette Holm finder begge køn rod ubehageligt, og rod kan for begge køn være symptom på et underliggende problem.
Foto: Privat

Uro. Det er en skrøne, at kvinder skulle være mere generet af rod end mænd. Ifølge Mette Holm finder begge køn rod ubehageligt, og rod kan for begge køn være symptom på et underliggende problem.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykolog: Rod i hjemmet signalerer rod i livet

Rod skaber uro og kan vise sig at være symptom på et bagvedliggende problem.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ryd op, skab orden og få ro.

Sådan lyder budskabet i mangen en selvhjælpsbog om oprydning, og selv om det ikke er muligt at opstille et barometer for, hvornår rod bliver ’for meget’, så har de fleste af os det svært med rod, fortæller psykolog Mette Holm, ejer og indehaver af Mind-institute og Mette Holm Psykologerne.

»Rod er ubehageligt, fordi det sender et signal om, at der ikke er styr på tingene«, siger hun og forklarer, at det både gælder rod på arbejdspladsen og rod hos venner og familie.

»Det kan selvfølgelig også vise en afslappet måde at være til på, men overordnet set giver rod uro, og derfor er der også en psykologisk effekt i det at få ryddet op«.

LÆS ARTIKEL Rod kan også vise sig at være et symptom på et mere alvorligt underliggende problem, fortæller Mette Holm og forklarer det med, at kaos avler kaos. »Er der rigtig meget kaos inden i dig, vil der også være kaos udenfor, og derfor er rod næsten altid et symptom på noget andet«, siger hun. Rodet og den efterfølgende nødvendige oprydning bliver en undskyldning for ikke at beskæftige sig med det reelle problem, og man ender med at bruge sin energi forkert. Det oplever Mette Holm både hos klienter, som er ved at drukne i rod, og klienter, der er overpertentlige. »Jeg har klienter, som er samlere og bor i rodebunker og er ved at gå til i det. Det ikke at kunne smide ting ud, ikke at have plads til nye ting eller ikke at have plads til sig selv, er et symptom på noget. Tingene fylder fysisk og larmer så meget, at du overhovedet ikke vil kunne mærke dig selv – og så er spørgsmålet, hvad det er, du ikke vil mærke«, forklarer hun.På samme måde har de overpertentlige brug for at have fuld kontrol over rodet hele tiden for ikke at bukke under for det kaos, der raserer inde i dem.

»Et ekstremt behov for at rydde op og organisere kan være et symptom på, at der er ekstremt rodet inden i dig. Jeg plejer at sige, at hver gang folk udøver kontrol af andre eller kontrol af noget, er det et forsøg på at kontrollere sig selv. Det er en automatisk forsvarsmekanisme«, forklarer Mette Holm.

Løsningen er i sådanne tilfælde ikke kun oprydning. Her skal langt mere til for at få styr på problemerne.

»Det handler i stedet om at gå ind og se på, hvad det er, der skaber den følelse af kaos. Og får du først ryddet op i det, vil du automatisk rode mindre. Du har ikke brug for rodet på samme måde«, siger psykologen.

Det er en skrøne, at kvinder skulle være mere generet af rod end mænd. Ifølge Mette Holm finder begge køn rod ubehageligt, og rod kan for begge køn være symptom på et underliggende problem. Forskellen ligger i måden, det kommer til udtryk på.»Kvinders irritation bliver mere tydelig, fordi de i højere grad har kontrollen over hjemmedomænet og italesætter rodet med flere følelsesord. Hvor kvinderne vil komme med en lang opremsning af rodet, og hvordan det irriterer, vil mændene måske blot konstatere, at det roder«, forklarer Mette Holm.

Mænd vil i stedet forsøge at tage kontrollen andre steder end i hjemmet. Eksempelvis på computerens skrivebord eller steder, som er deres primære domæner.

»Behovet for struktur er lige så stort som hos kvinderne; det vil bare komme til udtryk andetsteds«.

Teenagere er uden for rækkevidde

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens kvinder og mænd har samme forhold til rod, er det helt anderledes med teenageren. Mange familier med teenagere er dybt forundrede og frustrerede over de unges ligegyldighed, når det kommer til oprydning, men det må man bære over med i en periode, fortæller Mette Holm. »Jeg plejer at sige, at der hos teenagere er lukket på grund af ombygning. De er et helt andet sted end resten af os. Det ene øjeblik står det fuldstændig stille hos dem, og det næste er de helt speedede. Der sker så mange ting i dem, så rod og andre lavpraktiske ting giver de helt køb på en periode«, fortæller hun.

LÆS OGSÅ Forældre skal derfor ikke lade sig frustrere eller tage det personligt, når teenagerne viser en ligegyldig holdning over for orden. Til gengæld bør de reagere, hvis teenageren viser tegn på overkontrol. »Forstyrrelser i ungdommen, og her taler vi om seriøse psykiske forstyrrelser, viser sig i overkontrol. Det kan være overdreven jalousi, overdreven opmærksomhed på et eller andet eller overdreven pertentlighed«, forklarer Mette Holm og fortæller, at den overdrevne adfærd vil være et symptom på noget underliggende, som teenageren ikke kan overskue på egen hånd. »Men rod hos en teenager ville jeg bare ryste på hovedet af, selv om vedkommende nærmest ligger og sover oven i det. Det står kun på i en periode, hvor de skal finde ud af at være i sig selv«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden