Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM Dalsgaard
Foto: MIRIAM Dalsgaard

klimasikring. Borgerne har betalt for retten til at være koblet til kloaknettet. Og den ret kan kommunerne og forsyningsselskaberne ikke tage fra dem, siger en ekspert i vand og miljøteknologi.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuner truer boligejere til at tage sig af regnen

Grundejere oplever, at de trues til ikke at udlede regnvand til kloakkerne.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere kommuner presser grundejere til selv at håndtere regnvandet, så kommunerne slipper for at investere i nye og bedre kloakker.

Det skriver Bolius' magasin Bedre Hjem.

Voldsomme regnskyl Det er de senere års mange voldsomme sommerregnskyl, der får kommunerne til at lægge pres på grundejerne. Men kommunerne kan ikke blot forbyde private grundejere at udlede regnvand i kloaknettet.

»Borgerne har betalt for retten til at være koblet til kloaknettet. Og den ret kan kommunerne og forsyningsselskaberne ikke tage fra dem«, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen, der er lektor på Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU.

LÆS ARTIKEL

»Nogle kommuner oversælger helt bevidst ideen om, at grundejerne selv skal tage sig af regnvandet. Og i andre tilfælde skriver kommunerne og spildevandsselskaberne til grundejerne, at de skal koble deres regnvand fra kloakken uden at fortælle, at det er valgfrit«, siger Karsten Arnbjerg Nielsen til Bedre Hjem.

Han får jævnligt henvendelser fra grundejere, som mødes med krav fra kommuner om at begrænse eller helt stoppe udledningen af regnvand.

Et af kravene til grundejerne er, at de skal anlægge faskiner til at optage regnvandet. Men mange steder løser det ikke problemet. Er jorden meget lerholdig, kan faskinerne ikke optage vandet, med mindre de er meget store, og så bliver det pludselig en meget dyr affære for den enkelte grundejer.

Faskine på over 100 meter

Det kan en grundejer i Storkøbenhavn skrive under på. Familien har adskillige gange været plaget af oversvømmelser, fordi vandet fra kommunens kloakledninger løber over og ind på familiens grund, når det regner.

Kommunen forlangte, at grundejeren selv løste problemet ved at bygge en faskine til opsamling af regnvand. Han henvendte sig derfor til to producenter for at få et tilbud.

»Den første kunne ikke beregne faskinens størrelse, da vores jords nedsivningsevne er så dårlig, at den ikke findes i deres skema. Den anden producent kom frem til, at jeg havde behov for en faskine, der skulle være over 100 meter lang, og så gik deres skema ikke længere«, forklarer grundejeren til Bedre Hjem.

LÆS OGSÅ

Blandt de danske kommuner er der bred enighed om, at det er god ide, at grundejerne selv håndterer regnvand på deres grund.

»Men det bør selvfølgelig kun være de steder, hvor det giver mening både for kommunen og for grundejeren«, siger borgmester i Kalundborg, Martin Damm, der også er formand for teknik og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening..

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden