Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Varmt. Små tiltag kan spare sommerhusejerne for en del energi, især til vinteren.
Foto: Arkivfoto: NIELS CHRISTENSEN

Varmt. Små tiltag kan spare sommerhusejerne for en del energi, især til vinteren.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan sparer du på energien i fritidshuset

Mange sommerhusejere overser muligheden for at spare penge og energi, mener Det Økologiske Råd.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange boligejere har fokus på helårshusets energiforbrug, mens sommerhuset ofte overses.

Her er ellers store potentielle besparelser ved selv små tiltag, lover Det Økologiske Råd, som i et nyt hæfte kommer med anbefalinger til, hvordan man let kan spare penge og energi i sommerhuset.

De cirka 200.000 sommerhuse i Danmark har et stort el-forbrug på omkring 705 millioner kWh årligt. Det er en stigning på over 90 procent over de seneste 30 år, hvor fritidshusene er blevet større og udstyret med flere elforbrugende installationer og apparater.

LÆS ARTIKEL

Omkring 70 procent af de danske sommerhuse bruges typisk en uge i løbet af vinteren, og det koster, for husene er som regel dårligt isolerede.

»Som hovedregel bør man i vintersæsonen lukke for varmen og foretage frostsikring, hver gang husene har været brugt. Men omkring 65.000 sommerhuse holdes frostfrie gennem vinteren ved opvarmning til 5-15 grader. Her vil ejerne i gennemsnit kunne mere end halvere elregningen og spare tusindvis af kroner årligt helt uden at foretage nogen investeringer, hvis de vil bruge lidt tid på at lukke sommerhuset ned efter brug«, siger Martin Bøndergaard, energi- og klimamedarbejder i Det Økologiske Råd, som er en miljøorganisation, der arbejder på at udvikle nye og bæredygtige veje til et bedre miljø og klima.

En investering i energirenovering kan anbefales, hvis man ejer et af de cirka 18.000 sommerhuse, som benyttes til helårsbeboelse, eller hvis man bruger sit sommerhus mere end seks uger i vinterhalvåret, skriver rådet.

LÆS ARTIKEL

Når det gælder opvarmning, kan man med fordel vælge luft-luft varmepumper i stedet for elvarme, hvad mange også allerede gør. Men mange af de eksisterende varmepumper i de danske sommerhuse kan kun levere en minimumstemperatur på 16 grader.

Det giver et alt for stort varmetab fra det tomme sommerhus, og det er medvirkende årsag til, at anskaffelsen af en varmepumpe i mange tilfælde ikke har ført til de ønskede elbesparelser. Man bør derfor vælge en varmepumpe med en sommerhusfunktion, der kan holde en minimumstemperatur på 5 grader, råder Martin Bøndergaard.

»Det er også en udbredt opfattelse, at hvis et sommerhus står uopvarmet om vinteren, vil det komme til at lugte indelukket og muggent. Men den bedste sikring mod fugt- og lugtgener er ikke elopvarmning, men derimod vinterventilation, og her er der gode og billige solenergiløsninger.

Med en beskeden investering i en luftsolfanger eller en solcelleventilator kan man få luftet gratis ud i huset i løbet af vinteren, hver gang solen skinner«, pointerer Martin Bøndergaard.

I de mange sommerhuse, som stort set kun bruges om sommeren, går den største del af elforbruget til opvarmning af brugsvand. Vandopvarmning med el er en udbredt, men dyr løsning – privatøkonomisk og energimæssigt. En anbefaling er derfor at investere i et solvarmeanlæg til opvarmning af det varme vand.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden