0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den nemme udvej: Få afløbet rent i en ruf

Kogende vand og opvaskemiddel kan være nok i kampen mod ildelugtende og stoppede afløb.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 ASTRID DALUM
Foto: ASTRID DALUM

Gennemløb. Kogende vand er tricket til velfungerende afløb.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den nemmeste udvej til velfungerende afløb er løbende vedligeholdelse, slår husmødrene Ann-Alicia Thunbo Ilskov og Julie Skals fast fra begyndelsen.

Det vil sige let rengøring en gang eller to om ugen frem for lange, seje kampe med svupper og afløbsrens.

Kemikalier er ikke nødvendige Ann-Alicia Thunbo Ilskov forklarer, at man som udgangspunkt slet ikke behøver at tage kemikalier i brug, når det kommer til den løbende vedligeholdelse.

»Hæld en liter kogende vand gennem afløbet én gang om ugen. Det løsner skidt og snavs og fungerer forebyggende, så afløbet ikke stopper til«, fortæller hun.

Skal man alligevel koge vand til en kop kaffe eller te, lyder rådet, at man blot koger lidt ekstra, så der er også er vand til afløbet.

LÆS ARTIKEL

Når vandet er løbet igennem, skal svampen eller børsten tages i brug, så man kan komme godt ned i afløbet og få fjernet hår- og sæberester.

»Gør rent så langt ned du kan og brug eventuelt en flaskerenser«, foreslår Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Det kan også betale sig at være opmærksom på, hvad der i ugens løb ender i afløbene. For eksempel bør man så vidt muligt undgå flydende fedt, hår, madrester og kaffegrums.

»Fjern det med det samme og smid det i skraldespanden, så det ikke gør skade på afløbet«.

Tilstoppede afløb
Har det knebet med vedligholdelsen, trænger afløbet formentlig til en større omgang, så vandgennemstrømningen igen kan fungere upåklageligt.

»Der findes masser af kradse midler på markedet, men dem vil vi kraftigt anbefale, at man holder sig fra«, siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov og forklarer, at afløbsrens, klorin og kaustisk soda med deres ætsende egenskaber på længere sigt kan skade afløbene.

»Opvaskemiddel og kogende vand kan gøre rigtig meget af det samme«, fortæller hun og anbefaler, at man putter en kvart til en halv deciliter opvaskemiddel ned i afløbet, inden man skyller det igennem med kogende vand.

»Opvaskemidlet opløser fedtet, og det kogende vand dræber bakterierne«.

Måske skal svupperen også tages i brug, så der kommer mere sug i afløbet, og er det rigtig grelt, kan man tømme vandlåsen. Hjælper det heller ikke, er man nødt til at have fat i en vvs'er.

»Så er der et eller andet helt galt, og så må man overlade det til de professionelle«.

Stillestående afløb

Afløb i kælder og lignende, som sjældent er i brug, kræver også løbende vedligeholdelse, så de ikke kommer til at lugte.

SE GUIDE

»Hæld en spand vand i afløbene to-tre gange om ugen, så der kommer frisk vand i afløbene«, lyder rådet fra Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

»Hæld eventuelt en halv deciliter madolie i vandet, der kan lægge sig som en hinde oven på vandet og formindsker fordampningen«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts