Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fugt-problemet. Den trænger ind i kælderen fra den våde jord udenfor, og samtidig producerer vi selv fugt, når vi trækker vejret.
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Fugt-problemet. Den trænger ind i kælderen fra den våde jord udenfor, og samtidig producerer vi selv fugt, når vi trækker vejret.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sovepladsen i underetagen kan koste helbredet

Skimmelsvamp, mangel på flugtveje og radon gør det farligt at overnatte i kældre.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Soveværelse, børneværelse eller teenageafdeling. Det er fristende at tage kælderen i brug, når boligen bliver trang. Men det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet at rykke sengen ned i underetagen.

Indeklimaet under jordens overflade egner sig sjældent til, at man opholder sig dernede i længere tid.

Kældernætter giver sygdomme
»Når man sover i kælderen, har man større risiko for at komme til at lide af infektionssygdomme, hovedpine og træthed. Der er også risiko for, at det dårlige indeklima gør astma og allergi værre, eller fremprovokerer det«, advarer seniorforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

LÆS ARTIKEL

Det største problem er fugt. Den trænger ind i kælderen fra den våde jord udenfor, og samtidig producerer vi selv fugt, når vi trækker vejret. Sammen med dårlig udluftning er det en farlig cocktail, der blandt andet kan give skimmelsvamp. Nogle gange opdager beboerne det først, når et eller flere familiemedlemmer bliver alvorligt syge.

Skimmelsvamp er farlig
Den sikre opskrift på skimmelsvamp i kælderen er at isolere væggene indvendig for at gøre kælderen rarere at være i. Bygningssagkyndige ser det gang på gang, når de skal lave tilstandsrapporter på huse, der skal sælges.

LÆS ARTIKEL

»Fugten samler sig bag vægbeklædning, hvor det udvikler sig til skimmelsvamp. Det er noget farligt stads«, siger Tommy Glindvad, formand for Brancheforeningen for Bygningssagkyndige.

Kælder bliver brandfælde
Det kan også være svært at komme hurtigt nok ud af kælderen, hvis huset brænder. I værste fald kan det forvandle et underjordisk soveværelse til en brandfælde.

»Opstår der ildebrand, kan man ikke tillade sig andet, end at junior kan slippe ud fra sit værelse. I mange kældre er der ikke ordentlige flugtveje«, siger Tommy Glindvad. Han påpeger, at et klassisk 60 centimeter højt kældervindue oppe under loftet ikke er godt nok som flugtvej.

Radioaktivitet
En mere usynlig trussel mod helbredet, når man lever en del af sit liv i kælderen, er den radioaktive luftart radon, der kan give lungekræft. Myndighederne skønner, at radon koster omkring 300 danskere livet hvert år.

LÆS GUIDE

»Radon siver op fra jorden, som omgiver kælderen. Det kan være svært at lufte ordentligt ud i en kælder, så man risikerer at blive mere påvirket af det, end hvis man sover oppe i huset«, siger Tommy Glindvad.

Der er et for højt niveau af radon i cirka hvert fjerde danske hjem, men der er stor forskel på, hvor slemt det er rundt om i landet. Derfor anbefaler formanden for de bygningssagkyndige, at man får testet koncentrationen af radon derhjemme, hvis man bor et sted, hvor man ved, at der er problemer med radon. Det koster omkring 1.000 kroner.

Soveværelse i knallertværksted
Sværere kan det være at opdage, hvis tidligere beboere har brugt kælderen til noget, der forurener indeklimaet. Reparation af knallerter for eksempel.

LÆS ARTIKEL

»Der er en risiko for, at nogen tidligere har repareret knallerter i kælderen og har tabt benzin, der stadig frigiver noget skidt til rummet. Det skal man tænke over, før man lader sin baby sove der«, advarer Lars Gunnarsen.

Han ærgrer sig over, at mange stadig bor i usunde kælderværelser.

Fra fattig til rig

»I gamle dage var det et fattigdomsproblem. Alle vidste, at man blev syg af at sove i en kælder, men havde man ikke råd til andet, blev man nødt til at tage en kælderlejlighed«, siger han. I dag indretter en del villaejere børneværelse eller teenageafdeling i kælderen af lyst i stedet for af nød for at give de unge mere plads. »Før i tiden var det de fattigste, der boede i kælderen. I dag er det i højere grad de riges børn, der ryger i kælderen, men risikoen for luftvejssygdomme er den samme«, konstaterer Lars Gunnarsen.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden