Gamle manualer og gulnede postkort, halvfærdige, for længst efterladte kreative projekter og ledninger, mobilopladere og stik, hvis formål ikke længere kendes.
Det roder.
Tal fra Rockwool Fonden udgivet i 2012 viser, at danske mænd i gennemsnit bruger 9,66 minutter om dagen på oprydning og rengøring, mens danske kvinder i gennemsnit bruger 24,2 minutter. Hver dag.
Rod er en kilde til mange konflikter i hjemmet, mener oprydningseksperterne Charlotte Wieth-Klitgaard og Stine Marie Nielsen, der i januar udgav bogen ’Sæt dit rod på plads’ med råd til oprydning i hele huset:
»Det skyldes primært, at vi har forskellige tærskler for, hvornår noget roder, og hvornår der er orden i tingene. Nogle har sværere ved at give slip og tage stilling til tingene, end andre har«, fortæller Stine Marie Nielsen, der dog understreger, at eksperterne under researchen til deres bog ikke har fundet noget belæg for, at kvinder skulle gå mere op i orden end mænd.
»Der er lige så mange samlere og rodehoveder blandt kvinder som blandt mænd. Og så har vi også forskellige forhold til forskellige ting. Der er nogle steder, hvor orden vil være vigtigere for os end andre steder«, siger hun.
Rod er tilsyneladende noget, vi gerne ofrer både tid og penge på at komme til livs. Siden år 2000 er der blevet udgivet intet mindre end ni selvhjælpsbøger udelukkende med fokus på rod og oprydning, og en internetsøgning på ordet ’oprydningsekspert’ afslører et utal af mere eller mindre professionelle eksperter, der tilbyder oprydningskurser eller oprydningsservice på timebasis.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her