Ryggen kan bedst lide madrasser, der former sig efter ryggen, viser ny forskning.
Foto: NIELS HOUGAARD

Ryggen kan bedst lide madrasser, der former sig efter ryggen, viser ny forskning.

Hjemmet

Hårde madrasser er skidt for ryggen

Forskning viser, at madrasser, der former sig efter ryggen, er bedst mod rygsmerter.

Hjemmet

Rygforskningscentret i Ringe afliver myten om, at folk med ondt i ryggen skal ligge hårdt.

Tværtimod får folk med langvarige rygsmerter færre gener, hvis de sover på vandsengen Akva eller Tempur madrassen, der former sig efter deres ryg.

Rygforskerne gennemførte madrasforsøget med 141 personer med længerevarende rygsmerter. Efter lodtrækning fik de installeret en af de tre nævnte madrastyper i deres hjem, og brugte den gennem en måned.

»Selvfølgelig kan der være andre madrasser, der er gode. Vi var mest interesserede i de generelle resultater, det vil sige hvilken type madras, der var bedst for rygpatienterne«, siger professor dr. med Tom Bendix, som er en af fagpersonerne bag forsøget.

Blødere madrasser støtter bedst Det blev registreret hvordan smerten eventuelt havde ændret sig, hvordan de fungerede i dagligdagen trods smerterne, og hvor meget de sov om natten. Alle tre mål faldt overvejende ud til de bløde madrassers fordel.

Mange mener ellers, at en hård madras er bedst for ryggen, har folkene bag undersøgelsen konstateret.

»Mange var skeptiske over for at sove i vandseng. Men dem, der gjorde det, sov godt. Ikke så mange tvivlede på de hårde madrasser forud for forsøget, selv om de gav flest rygproblemer«, siger Tom Bendix.

Men kiropraktor Kim Bergholdt og professor dr. med. Tom Bendix advokerer ikke for direkte bløde madrasser med undersøgelsen, som er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift 'Spine'.

Pas på 'hængekøjer'

En nedslidt ”hængekøje-madras” er næppe god. Det vigtige er givetvis, at madrassen kan placere ryggens led i mellemstillinger, så yderstillinger undgås.

Yderstillinger gennem længere tid gør ondt, og når man sover opdager man først dette alt for sent, konstaterer rygeksperterne i en pressemeddelelse.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden