Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

energifråds. Fordi vi bor færre pr. bolig, har vi et stigende boligforbrug, og jo større boligforbrug, jo større forbrug af lys, vand og varme.
Foto: JOACHIM ADRIAN

energifråds. Fordi vi bor færre pr. bolig, har vi et stigende boligforbrug, og jo større boligforbrug, jo større forbrug af lys, vand og varme.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig har så mange danskere boet alene

Og det belaster miljøet, peger forskere på.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig tidligere har så mange danskere boet alene.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der den 1. januar i år godt en million husstande herhjemme med kun én beboer, svarende til 39 procent af samtlige husstande.

Men den høje forekomst af singleboliger udgør ifølge flere eksperter en stor belastning for miljøet.

Ud over at der skal bygges nye boliger, hvilket i sig selv er ressourcekrævende, trækker de aleneboende store veksler på danskernes samlede energiforbrug.

LÆS ARTIKEL

Det fjernsyn og den opvaskemaskine, som familien på fire er fælles om, står også i hjemmet hos de enlige - ligesom den mængde varme, ægteparret i den 70 kvadratmeter store lejlighed bruger, ofte er den samme, som singlen ovenpå bruger. Det skriver Kristeligt Dagblad.

»Fordi vi bor færre pr. bolig, har vi et stigende boligforbrug, og jo større boligforbrug, jo større forbrug af lys, vand og varme. Det koster på energisiden, og selvom vi strammer til ved at skabe flere energivenlige boliger, spises det op af det stigende boligforbrug«, siger Jesper Ole Jensen, seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut.

Også Susanne Balslev Nielsen, lektor ved Center for Facilities Management på Danmarks Tekniske Universitet, mener, at der er brug for et ændret syn på, hvordan vi tænker i boliger.

»En af løsningerne kunne være at arbejde for en mere kollektiv tankegang, hvor man sørger for nybyggeri og ombygninger, der er funderet på, at man både har sine egne private kvadratmeter og samtidig har nogle faciliteter, som man deler med andre«, siger hun.

Noget tyder dog på, at det kan blive svært at få folk til at deles om ressourcer som husholdningsmaskiner eller spise- og badefaciliteter.

Toke Haunstrup Christensen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, har undersøgt, hvorfor så mange vælger at bo alene.

»Det handler meget om uafhængighed og ændrede samlivsformer og er en radikalisering af en tendens, der har været her længe. Vores individualisering betyder, at vi går mindre på kompromis med vores eget liv, og grænsen for, hvornår vi bryder ud af et forhold, er markant lavere end for 30-40 år siden. Mange flere har for eksempel råd til at bo selv i dag«, siger han.

I den omtalte undersøgelse var der dog indikationer på, at de, der boede alene, til tider kunne savne selskab ved for eksempel aftenmåltidet.

»De ønskede ikke et kollektiv, men mange af dem så tv eller lyttede til radio, når de spiste aftensmad og forklarede, at det gjorde det ud for den sociale del af måltidet, som de kunne savne.

Flere gav udtryk for, at de gerne ville spise med andre ind imellem, men samtidig holdt de fast i, at det ikke måtte være forpligtende, så det greb ind i deres frihed«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden