Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hvidvask. De flydende vaskemidler gør dit tøj mindre hvidt og har svært ved at fjerne pletter.
Foto: Jens Dresling

Hvidvask. De flydende vaskemidler gør dit tøj mindre hvidt og har svært ved at fjerne pletter.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vaskepulver vasker hvidere end flydende vaskemiddel

Hvis tøjet skal være pletfrit og hvidt, så gå udenom vaskemiddel på flaske.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste kender det. Det hvide tøj bliver mere og mere gråligt for hver vask, og en plet fra aftensmaden er umulig at fjerne fra yndlingsskjorten.

Hvis du vil undgå de dårlige vaskeresultater, bør du overveje at skrue låget på flasken og begynde at drysse vaskepulver i vaskemaskinen.

En ny test i Tænk, Forbrugerrådets medlemsblad, viser, at vaskemiddel i pulverform er bedst til at holde tøjet hvidt og fjerne de problematiske pletter.

Det kan ifølge test-ansvarlig Stine Müller fra Tænk skyldes, at de flydende vaskemidler ikke indeholder blegemiddel, der er vigtigt for at holde tøjet hvidt.

»Vi kan se, at de flydende er uden blegemiddel, mens pulvervaskemidlerne er med. Det er en oplagt forklaring på forskellen i effektivitet, men om det er hele forklaringen, ved vi ikke«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Tænk har i testen haft otte udvalgte flydende vaskemidler gennem vaskemaskinen, og vaskeeffektiviteten blev i seks af de otte tilfælde vurderet til 'middel'. Et enkelt vaskemiddel, Grøn Balance, fik betegnelsen 'under middel', mens Ariel Actilift udmærkede sig med betegnelsen 'god'.

Tænk testede, sideløbende med testen af de flydende vaskemidler, to vaskepulverprodukter, Biotex White og Levevis, der satte de flydende vaskemidler til vægs.

Selvom de flydende vaskemidler altså ikke fungerer ligeså godt som pulverformen, kan Stine Müller godt forstå, hvorfor mange vælger at hælde sit vaskemiddel i maskinen.

»Nogle synes, at pulveret er sværere at dosere og griser i sæbebakken. Der kan også sidde synlige sæberester i tøjet. De ulemper har de flydende midler ikke. Men hvis man kan finde ud af at rense skuffen en gang imellem og dosere pulveret rigtigt, er pulveret at foretrække«, siger hun.

De miljømærkede vasker skidt
Selvom det kan virke upraktisk med vaskepulver, så er der andre fordele end et renere resultat at tage i betragning, når man handler vaskemidler.

Stine Müller fra Tænk påpeger således, at de flydende vaskemidler indeholder konserveringsstoffer, man bør undgå.

»Problemet med de flydende vaskemidler er, at bakterier vokser i vandige opløsninger. Derfor er producenterne nødt til at putte konserveringsmidler i de flydende vaskemidler, for at det kan holde sig, og flere af disse konserveringsmilder er problematiske i forhold til allergi,« siger hun.

De flydende vaskemidler, der er miljømærkede, indeholder derimod ikke allergifremkaldende konserveringsstoffer.

Det viser sig imidlertid, at de er testens tabere, når det gælder vaskeeffektiviteten.

Grøn Balance klarer sig værst af vaskemidlerne, der er mærket med Svanemærket og Astma-Allergi Danmarks Blå Krans, og får karakteren 'dårlig' i spørgsmålet om, hvorvidt det gør polyestertøj mere gråt.

Hvis du alligevel insisterer på at bruge flydende vaskemiddel, og vægter miljø og sundhed højere end at holde t-shirten hvid, så er Neutral Flydende hvid det bedste valg.

I den anden ende af vaskebarometeret finder man Ariel Actilift, der er det eneste, som nærmer sig vaskepulverets effektivitet. På den miljø- og sundhedsmæssige side klarer Ariel Actilift sig imidlertid skidt, da det indeholder både parfume, deklarationspligtige parfumestoffer, farvestoffer og allergifremkaldende konservering.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Brug kun pletfjerner, når tøjet skal forkæles

Forbrugerrådet har også testet, hvorvidt pletfjernere fra Vanish, Tusindfryd og Biotex forbedrer vaskeresultaterne, når man vasker med flydende vaskemiddel eller vaskepulver.

Forskellen er ikke stor, hvis man tilsætter pletfjerner til en vask med vaskepulver, hvorimod pletfjernerne i højere grad kan hjælpe de flydende vaskemidler med at opnå et pænere resultat.

Men ifølge Stine Müller, bør man kun bruge pletfjerner til udvalgt tøj.

»Det er en dårlig idé at bruge pletfjerner i alle sine vaske. Miljømæssigt giver det ikke mening, da det giver en forøget sæbemængde og belastning for miljøet. Se på tøjet, og brug pletfjerner, hvis der er brug for det. Man skal ikke bruge pletfjerner per automatik, fordi man tænker, 'så bliver det måske lidt renere'«, siger hun.

Pletfjerner skal altså være vaskerummets fredagsslik og udelukkende bruges, hvis der er pletter, som er ekstra svære at slippe af med.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden