Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lille ungdomsklub. 15-årige Marcus Seneca (i midten) har værelse i en kælder i Brønshøj. Den er ikke godkendt til beboelse af myndighederne, men hos vennerne Laurits Aabye (tv.) og Magnus Hertig er teenagerhyblen mere end godkendt.
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Lille ungdomsklub. 15-årige Marcus Seneca (i midten) har værelse i en kælder i Brønshøj. Den er ikke godkendt til beboelse af myndighederne, men hos vennerne Laurits Aabye (tv.) og Magnus Hertig er teenagerhyblen mere end godkendt.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusinder sover ulovligt i usunde kælderrum

Høje boligpriser og økonomisk usikkerhed får flere til at sove i kældre.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ifølge fagfolk løber mindst 100.000 danskere risikoen for at blive syge af at sove fast i underetagen.

Sover du eller dine børn i kælderen, er I ikke alene. Mange tusinde danskere har sengen stående i en kælder, der ikke er godkendt til beboelse.

Mange sover i kælder
Ejendomsmæglere og bygningssagkyndige, der har deres faste gang i private hjem, siger samstemmigt, at det er normalt, at der står sovepladser i kælderen, når de kommer på besøg.

»Det er meget udbredt at bruge kælderen til at sove i, selv om den ikke er godkendt til beboelse. Vi bygningssagkyndige ser det meget, meget ofte, når vi laver tilstandsrapporter på huse«, siger Tommy Glindvad, formand for Brancheforeningen for Bygningssagkyndige.

Kvadratmeteren udnyttes
Præcis hvor mange der har sengen stående under jordhøjde, er der ingen tal på, da det er ulovligt. Men ph.d. Jesper Bo Jensen, der har skrevet bogen ’Parcelhuset i fremtiden’, vurderer, at der er indrettet sove- eller børneværelse i kælderen under mere end 100.000 danske parcelhuse.

LÆS ARTIKEL »Det dyrt at købe hus mange steder, så er der uudnyttede kvadratmeter i kælderen, tager man dem i brug«, siger Jesper Bo Jensen, der leder det private center for fremtidsforskning Fremforsk. Skrappe krav til kælderboliger Det er de færreste kældre, det er tilladt at sove i. Kommunen skal godkende den til beboelse, men kravene er skrappe. Blandt andet skal kældergulvet ligge over jordoverfladen mod mindst en ydervæg. Det er dog ikke af frygt for myndighederne, man skal overveje at bære hovedpude og dyne op fra kælderen.

LÆS ARTIKEL

»Der er ingen, der kommer og giver dig en bøde, hvis du i dit private hjem sover i kælderen. Men der er gode grunde til, at de fleste kældre ikke er godkendt til beboelse. Det er sjælden sunde rum at opholde sig i længere tid ad gangen«, advarer bygningssagkyndig Tommy Glindvad.

Tydelig tendens
Der er kommet flere soveværelser i kælderen de seneste år, vurderer han.

»Det er en tydelig tendens, at kælderen bliver inddraget i beboelsen i flere huse. Folk vil gerne udnytte hele den plads, de råder over«, siger Tommy Glindvad.

Den økonomiske krise er medvirkende årsag til, at flere udnytter kælderen. Ifølge parcelhuseksperten Jesper Bo Jensen er det et klassisk mønster, at flere bliver boende og bygger om i stedet for at købe nyt, når der er økonomisk smalhals i samfundet.

Mæglere bekræfter tilstand

»Mange har tabt friværdi eller er usikre på fremtiden, så de klapper hesten og prøver at tilpasse huset deres behov i stedet for at købe nyt. Vi ser det, hver gang vi har økonomisk krise«, siger Jesper Bo Jensen. Snorken fra underetagen er dog langtfra et nyt fænomen. Ejendomsmæglere har i mange år oplevet, at der er soveværelse eller børneværelse i kælderen, når de besøger huse, de skal sælge. Det viser en e-mail-forespørgsel blandt cirka 25 mæglere landet over, som DanBolig, EDC og Nybolig har foretaget for Lørdagsliv. »Det findes overalt, hvor villaerne er bygget mellem 1940 og 1960. I den periode blev der lavet flest høje kældre«, siger Jesper Elle, pressekoordinator hos Nybolig.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden