falsk. Mere end hver tredje røgalarm i en test viser sig at give beboerne en falsk tryghed. De reagerer alt for langsomt på røg.
Foto: Arkivfoto: GERT JENSEN

falsk. Mere end hver tredje røgalarm i en test viser sig at give beboerne en falsk tryghed. De reagerer alt for langsomt på røg.

Hjemmet

Her er ni røgalarmer, du ikke må stole på

Flere end hver tredje røgalarm dumper. De reagerer først efter 10 minutter.

Hjemmet

Ni ud af 24 røgalarmer til private hjem dumper i en test foretaget af Forbrugerrådets blad Tænk.

Flere af dem reagerer simpelthen for langsomt. Det vil sige, at røgen bliver tættere end det tilladte for disse alarmer, før de reagerer – og det betyder mindre tid til at nå ud af et brændende hus, hvis ulykken sker.

De ni, der aldrig burde placeres i din bolig, er

  • Abus' alarm
  • E-lines model HS-103
  • Biltema Brandalarm Optisk
  • KD-107 modellen, der går under navnene Tiger Røgalarm, Elworks Røgalarm og L-Protect Optic New Classic
  • MP1201, der går under navnene Seko Optisk mini røgalarm og JO-EL Smoke Alarm Mini Solo.
  • Snapalarm Røgalarm

LÆS ARTIKEL

Kravet til røgalarmer er, at de skal reagere, inden sigtbarheden er nede på 40 procent, hvilket svarer til en sigtbarhed på cirka fem meter. Dette krav var der mange af de testede alarmer, der ikke bestod.

De bedste alarmer reagerede på den kraftige røg fra brændende bomuld efter to-tre minutter, men de dårligste var mellem syv og ti minutter om at gå i gang.

Flere af røgalarmerne har desuden det problem, at de ikke reagerer lige så hurtigt på røg, der kommer fra den ene side, som når røgen kommer fra den anden side.

Testens to bedste røgalarmer, Jacob Jensen Røgalarm Ioniserende til 200 kroner, og JO-EL Røgalarm Classic Solo til 61 kroner, bruger som de eneste såkaldt ioniserende sensorer, og de er bedre end de øvrige 22 alarmer med optiske sensorer.

Til og med koster den billigste af de ioniserende alarmer ikke mere end flertallet af de optisk virkende alarmer.

Mange af de 24 alarmer i testen kommer fra de samme tre-fire fabrikker, der alle ligger i Kina eller Hongkong og er dybest set ens. Men de sælges under vidt forskellige navne og til forskellige priser.

For eksempel er der den samme indmad i modellerne Tiger Røgalarm, Elworks Røgalarm og L-Protect Optic New Classic, og fælles for dem er også, at de alle dumper i testen.

Du kan tjekke dine egne røgalarmer ved at læse hele testen her. Adgangen koster et beløb.

Tænk bringer også anbefalinger af den billigste af de gode, den mindste og fortæller om røgalarmer, der kan forbindes trådløst med hinanden.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce