Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Maria Fonfara
Foto: Maria Fonfara

Samtalekøkken. Køkkenet er mødestedet for familien, hvor der kan hygges og laves mad. Vi sætter fokus på nye køkkentendenser.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem alt om mode og fastlåste tendenser: Alt er tilladt i dit nye køkken

Hvis du skal indrette dit køkken anno 2013, kan du vælge, som du vil.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køkkenet har det som moden i øjeblikket. Alt skal være costummade«, siger Carsten Færgegaard, der er leder af køkkenfirmaet Boffis danske afdeling i København.

Det betyder, at man kan gøre, hvad man vil, bare man selv kan stå inde for det, fortsætter han.

»Hvordan man indretter sit køkken, handler først og fremmest om, hvilken stemning man ønsker at skabe. Det skal nemlig virke ægte, og som det er tilfældet inden for møbler og andet design, er naturen og alt, hvad der signalerer nærhed, i højsædet«, fortæller Carsten Færgegaard.

LÆS ARTIKEL

Et køkken er ikke bare der, hvor vi laver mad og vasker op. Det er også der, vi samles med ungerne om eftermiddagen, sidder med iPaden og arbejder og kræser for gæsterne i weekenden. Køkkenet er først og fremmest der, hvor vi hygger, og hvor vi sender et signal om, at vi gerne vil hygge. Og hvad er mere hyggeligt end åben ild?

»Gas er stadig meget populært«, siger designer og designchef Thomas Seloy fra køkkenfirmaet Cph Square.

»Nu svejser vi bare blussene ned i pladen, men det er cool at bruge åben ild«.

Køkkenet skal være personligt

Hos Cph Square oplever man, at folk generelt går mere »low tech«, når de vælger inventar til deres køkkener, fortæller Thomas Seloy: »Folk vil gerne have kvalitet, men de ønsker ikke længere elektroniske skuffer eller kæmpestore køleskabe. Nu må det gerne være underspillet, samtidig med at folk selvfølgelig gerne vil skille sig ud med deres valg af køkkenleverandør. Det skal kunne ses, hvor det kommer fra«.

LÆS OGSÅ

Og samtalekøkkenet er kommet for at blive, fortæller Carsten Færgegaard. Nu får det bare et tvist:

»Nu bliver det indrettet, så man kan gemme nogle af de mest larmende maskiner og noget af rodet væk. For eksempel ved at man kan lukke noget af eller ved, at man indretter et fadebur eller et grovkøkken bag det mere åbne køkken«.

Til syvende og sidst handler de nye køkkentendenser om stemninger, afrunder Carsten Færgegaard fra Boffi.



»Alt, hvad der signalerer nærhed og hygge, er i højsædet. I dag ville ingen drømme om at sætte en blå spand med marmelade på bordet, som man gjorde, da vi var børn. Nu skal det være købt i en delikatesseforretning og allerhelst hjemmelavet. Det samme er tilfældet med køkkener – de skal være unikke og personlige«.

Samtalekøkkenet er stadig in

»Køkkenet er forbundet med hjemlig hygge, og det ideelle er stadig samtalekøkkenet«, siger Carsten Færgaard.

Hos Boffi har man ikke oplevet, at kunder er gået bort fra samtalekøkkener, men i øjeblikket er det populært at indrette køkkenet, så man kan gemme de mest larmende maskiner væk, forklarer han. Det sker enten ved skabe med særlige lukkemekanismer, store skuffer eller ved at skabe et rum bag køkkenet, hvor røremaskinen, kaffekværnen, brødristeren og stavblenderen kan blive gemt. Et gammeldags fadebur fyldt med teknik.

Bland materialerne og dyrk naturen

»Vi har stadig kunder, der efterspørger det meget minimalistiske, og nogle sværger til køkkener i rent stål. Men generelt er vi ved at bevæge os væk fra de helt hvide køkkener mod en større stoflighed, hvor man blander materialerne. Det betyder, at man for eksempel godt kan vælge helt hvide låger, som man supplerer med en bordplade i natursten og paneler i træ«, fortæller Carsten Færgegaard fra køkkenfirmaet Boffi.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nej, hvor er det bare hyggeligt

Et køkken skal afspejle hjemmet og de mennesker, der bor i hjemmet, fortæller Carsten Færgegaard. Derfor handler det om at designe køkkenet ud fra ens behov og undgå pakkeløsninger. Ikke fordi pakkeløsninger er dårlige, men fordi et personligt køkken virker hyggeligt og ægte. Sten og træ fra naturen skal derfor blandes med præfabrikerede materialer, så køkkenet virker varmt og signalerer nærhed.

Drop dørgrebene

»De seneste år er grebløse fronter blev det mest almindelige i nye køkkener, og sådan bliver det ved med at være«, siger Carsten Færgegaard.

»Da vi lavede det første grebløse køkken i 1973, vakte det virkelig opsigt, men i dag er det jo noget, du finder alle vegne. Greb kan stadfæste et køkken, så man ikke er i tvivl om, hvornår det er blevet sat op. Men ved at undgå greb får man et mere tidløst køkken«.

Brug emhætten aktivt

Mange har svært ved at se det smukke i en emhætte, men det er, fordi de vælger den forkerte, mener Carsten Færgegaard. »En emhætte kan være ret dominerende, men hvis man bruger den som et rumskabende element, kan en emhætte være flot. Man skal ikke prøve at skjule den, men i stedet tænke på den som noget, der er lige så naturligt i køkkenet som en køkkenvask og et komfur«, siger Carsten Færgegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gas overhaler induktion

»Det mest cool, man kan i øjeblikket, er at lave mad over ild på sit gaskomfur. Og helst i kobbergryder. Og hvis man så samtidig kan være omgivet af sin ægtefælle og børn, bliver det ikke mere autentisk«, siger Carsten Færgegaard.

Induktion er stadig vældig populært, fordi det er så let at regulere temperaturerne op og ned, men hos Boffi oplever man, at flere vælger gas. Ikke fordi det er hurtigere eller nemmere at bruge, men fordi det er mere cool.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden