Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: EHRBAHN JACOB
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vismænd: Drop yderligere affaldsortering derhjemme

Det kan ikke betale sig at sortere mere køkkenaffald, mener de økonomiske vismænd.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har undervurderet omkostningerne ved at få borgerne til at sortere deres affald bedre.

Samfundsøkonomisk kan det ikke betale sig at sortere mere, og der er ingen miljømæssige argumenter for at brænde mindre affald af, end vi gør i dag.

Det konkluderer de økonomiske vismænd i deres årlige miljørapport, som udkom i går.

Seksdobling af sorteringen Den underkender dermed centrale forudsætninger for regeringens ressourcestrategi ’Danmark uden affald’, som sigter på at få husholdningerne til at sortere halvdelen af deres affald fra til genanvendelse i 2020.

I dag genanvendes 36 procent. Når det gælder det våde køkkenaffald, er der tale om en seksdobling af sorteringen. Det meste af det våde affald skal bruges til at sætte fut i landbrugets biogasanlæg og derefter til gødning.

Ifølge ’Danmark uden affald’ vil mere sortering koste samfundet nogenlunde det samme som den nuværende affaldsbehandling, hvor hovedparten af husholdningsaffaldet brændes af.

Men det er forkert, mener vismændene. Først og fremmest, fordi den tid, folk skal bruge på at sortere mere, ikke er gjort op i penge, og fordi man ved øget sortering lægger op til, at borgerne kun får hentet affald hver anden uge mod hver uge i det nuværende scenarie.

»Det er som at sammenligne pærer og bananer«, siger den ene vismand, professor Claus Thustrup Kreiner fra Københavns Universitet.

Det Miljøøkonomiske Råd skønner, at hver husholdning skal bruge fem minutter om ugen på den ekstra sortering. Rådet har ikke set på, hvor meget tid folk bruger nu, siger Claus Thustrup Kreiner.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) afviser rådets beregninger:

»Jeg anerkender ikke, at man kan gå over til 14-dages tømning, hvis man ikke sorterer mere. 14-dages tømning er jo begrundet med, at spandene fyldes langsommere op. Jeg anerkender heller ikke det med tidsforbruget. Vi sorterer allerede og tager på genbrugspladsen, så nogle kommer til at spare tid, fordi de ikke behøver at tage på genbrugspladsen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sjældne metaller i elektronik

Den liberale tænketank Cepos er enig i vismændenes kritik, mens ministeren bakkes op af blandt andet Dansk Kompetencecenter for Affald, Dakofa. Her siger direktør Ole Morten Petersen: »Vismændene har kigget på én millimeter af flere kilometer vej. Det er meget alvorligt, fordi det sker ud fra argumenter, som er for fagligt snævre. Man overser helt ressourceproblematikken«. Det sidste er en hentydning til, at Det Miljøøkonomiske Råd ikke ser nogen grund til at bruge offentlige midler på at udvikle teknologier, der kan gøre det lettere at genvinde en række sjældne metaller fra elektronikaffald. »Det er svært at se en offentlig opgave i forhold til genanvendelse«, siger den særlige miljøvismand, professor Eirik Schrøder Amundsen. Ifølge vismændene vil genanvendelsen komme af sig selv, når manglen på disse ressourcer presser priserne op. De mener derfor, at det er fornuftigt at indsamle mere elektronikaffald, men at det skal deponeres, indtil det kan betale sig at udvinde de sjældne stoffer fra det. Regeringens holdning er, at man skal skubbe på den udvikling.

LÆS OGSÅ »Vi har sammen med nogle virksomheder set, at der et potentiale. Vi skal ikke bare sidde og vente på markedet«, siger miljøminister Kirsten Brosbøl. I Dansk Affaldsforening, som repræsenterer de kommunale affaldsselskaber, fremhæver direktør Jacob Hartvig Simonsen, at folk gerne vil sortere deres affald. Ifølge en undersøgelse foretaget for foreningen sidste år mener tre ud af fire, at vi bør sortere vores affald bedre. Og en del kommuner har allerede i dag frasortering af det våde husholdningsaffald. Men Jacob Hartvig Simonsen ser også kvaliteter i rapporten. »Egentlig er det forfriskende, at man ser på området med meget stramme økonomiske briller. Det maner til eftertanke om, hvordan vi får mest kvalitet i genanvendelsen. Men de tager ikke i betragtning, at man gerne vil drive en udvikling frem gennem nogle politiske tiltag. Og det er en mangel«. Den offentlige høring om ressourcestrategien er netop afsluttet. Den endelige udgave af strategien bliver klar i løbet af foråret.
Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden