bananfluer. De små gulligbrune kræ elsker frugt, der gærer, og kaldes også frugtfluer af nogle. Så i den fugtige sommervarme er det vigtigt at tømme skraldespanden ofte og sørge for, at frugtskålen ikke indeholder stødt frugt. Opbevar eventuelt frugt i køleskabet, eller dæk frugtskålen til, lyder et af rådene. (Arkivfoto)
Foto: MARIA FONFARA

bananfluer. De små gulligbrune kræ elsker frugt, der gærer, og kaldes også frugtfluer af nogle. Så i den fugtige sommervarme er det vigtigt at tømme skraldespanden ofte og sørge for, at frugtskålen ikke indeholder stødt frugt. Opbevar eventuelt frugt i køleskabet, eller dæk frugtskålen til, lyder et af rådene. (Arkivfoto)

Hjemmet

Varm og våd sommer: Bananfluerne boltrer sig

Bananfluer elsker lunt og fugtigt vejr. Men det er muligt at slippe for bæsterne.

Hjemmet

Har bananfluerne svirret ekstra lystigt om frugtskålen, skraldespanden eller afløbet de seneste uger? Du er formentlig ikke den eneste, der har fået hjemmet invaderet, for først hedebølge og nu fugtigt vejr er guf for de små, gulligbrune kræ.

Det fortæller formanden for de danske skadedyrsbekæmpere, Claus Schultz, der er teknisk chef hos Rentokil.

»Vi ser et meget, meget stort antal af bananfluer i år. Varmen, der startede tidligt i år, er karakteristisk for den her sommer, og det er noget, bananfluerne kan lide«, forklarer han.

Lette ofre

Lige så irriterende, de kan være, lige så lette kan de faktisk være at slippe af med, hvis man tager nogle enkle forholdsregler.

»Kodeordet er gæring. Alt, hvad der kan gære i varmen, tiltrækker bananfluer i hobetal. Så et rigtig godt tip er at sørge for, at du ikke har noget stødt frugt liggende i frugtskålen, eller har æbleskrog eller andet frugtskrald, der gærer, i skraldespanden«, siger Claus Schultz.

Han forklarer, at bananfluer også sværmer om potteplanter eller krydderurter, der er overvandede, om afløbet i køkkenvasken og om vinflasker, sodavands- og øldåser med sjatter i.

»Så det er en god idé at skylle dåsen eller flasken, når det sidste er drukket, og det er vigtigt at holde afløbet rent for madrester. Et vinglas med en sjat i, der står natten over, kan også tiltrække bananfluerne, der yngler over alt, hvor der er fugtigt og gæret«, fortæller Claus Schultz.

Også Bolius, Boligejernes Videncenter, er klar med gode råd til at forebygge de irriterende bæster. På deres hjemmeside bolius.dk ligger disse 10 gode råd til at forebygge bananfluer i hjemmet:

  • Stødt frugt: Hav ikke stødt frugt og grønt liggende fremme.
  • Vin- og ølflasker: Fjern tomme vin- og ølflasker fra boligen.
  • Syltetøj: Luk beholdere med syltetøj, asier osv. tæt.
  • Frugtskrald: Fjern frugtskrald som banan- og æbleskræl, kernehuse eller frugtsten med rester af frugtkød fra huset så hurtigt som muligt.
  • Affaldsbeholder og kompost: Luk udendørs affalds- og kompostbeholdere til. Her yngler bananfluerne også om sommeren.
  • Affaldsbeholder: Tøm affaldsbeholdere jævnligt, og rens dem efter hver tømning.
  • Karklude: Udskift klude og svampe i køkkenet jævnligt. Bananfluer kan også yngle på sure klude.
  • Opvask: Vask op med det samme – særligt glas med vin eller juicerester.
  • Rengøring: Gør køkkenet grundigt rent. Vær særligt omhyggelig med madrester i køkkenvasken, omkring kogeplader og gasblus, under komfuret og køleskabet, hvor der for eksempel kan ligge indtørrede pletter fra spildt juice eller lignende.
  • Byg en fælde: Hvis bananfluerne allerede er kommet i hobetal, kan du komme dem til livs med en hjemmebygget eddikefælde. Gør således: 1. Hæld en lille smule æbleeddike i et glas. 2. Klip et hjørne af en plasticpose. Hullet skal være stort nok til, at bananfluerne kan komme igennem, men ikke så stort, at det er for nemt for dem at flygte fra glasset igen. 3. Sæt nu posen over glasset, og placér den, så hjørnet med hullet er i midten af glasset. 4. Skub hjørnet med hullet ned i glasset, så det bliver til en lille tunnel. Posen skal ikke røre eddiken. 5. Sæt en elastik over glasset for at holde posen på plads. 6. Sæt et par eddikefælder i de områder, hvor der er flest bananfluer, og tøm dem efter et par dage. De skulle nu gerne have indfanget de fleste bananfluer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden