Byggeprojekt. hyggesofa med trævæg med forskellige trærester.
Foto: Signe Wenneberg

Byggeprojekt. hyggesofa med trævæg med forskellige trærester.

Hjemmet

Signe Wenneberg bygger bæredygtigt: »Selv stumperne fra væggene bruger vi til træ-patchwork«

Et dødsbo blev startskuddet til verdens første FSC-certificerede træhus på pæle.

Hjemmet

Min nabo, kloakmesteren, ringede lige med nogle begavede spørgsmål til byggeriet, som han holder øje med fra sidelinjen. Hvor heldigt. En ting er at finde en visionær arkitekt, som vil tegne, nogle dygtige tømrere, som vil bygge, og så en velvillig bank. Noget andet, enhver nybygger har brug for, er gode naboer.

LÆS ARTIKEL

Byggeriet er omgivet af verdens sødeste naboer. På den økologiske gård til min anden side har jeg i 12 måneder lånt toilettet, fået varmen, klap på kinden, te og rugbrødsmadder. Og så er der kagedame-naboen, som bagte til rejsegildet og kom forbi forleden med kager (æblekage + blommetærte) til mig, kameramanden og de tre tømrere.

Rejsegildet var i juni. Vi er færdige i oktober. Men allerede i januar hoppede jeg af glæde i sneen foran Gribskov Rådhus og ringede jublende til arkitekten: Vi havde fået byggetilladelse! Vi fik lov til at gå videre med forsøget på at bygge anderledes og bæredygtigt.

Det er et år siden, jeg overtog grunden, og siden har jeg haft den stejleste læringskurve. Lad os bare tage nogle af mine værste dumheder, måske kan du genkende noget:

Jeg troede, solpaneler var måden at få bæredygtig energi på. Nej. CO2-fodsporet er for stort til et lille fritidshus. En lille Western-vindmølle på marken i fælles ejerskab med naboerne er drømmen nu. Indtil da er huset planlagt til et nøjsomt forbrug af strøm fra et grønt elselskab. I øvrigt troede jeg, at opvarmning skulle være via masseovn, men en ny, svanemærket brændeovn varmer huset op nemt, bæredygtigt – og modsat masseovnen – hurtigt.

Jeg troede også, jeg skulle bygge af gamle brædder og europapaller. Men de gamle brædder er måske forurenede eller svampebefængte – og svære at finde. Man kan heller ikke skabe et tæt og energirigtigt hus af dem. Og værst: De holder ikke længe. Derfor skal man have håndværkere igen og igen, hvis man bygger af skrammel. Håndværkere er det dyreste, så det er en god plan at bygge med langtidsholdbare materialer.

Så troede jeg, at jeg skulle bygge af væltede træer fra lokalområdet. Nej, man skal vælge tørt, ovntørret træ i de rette træsorter.

Foto: Signe Wenneberg

Og jeg troede, at jeg udelukkende skulle bygge af dansk træ, hvis jeg ville være klimaduks. Vi ved jo, at det er noget skidt at købe teak og andre kendte tropiske træsorter. Men klimaforandringerne er globale. Vi er nødt til at aftage bæredygtigt træ fra bæredygtig FSC-træproduktion verden over. Vi er nogle røvere, hvis vi først støtter regnskov og urbefolkninger (via f.eks. Danida) og siger, at der ikke må skoves ubæredygtigt. For derefter at fravælge de bæredygtige varer og de mindre kendte træsorter. Derfor ses nogle FSC-mærkede ’mindre kendte tropiske træsorter’ i mit byggeri foruden store mængder dansk træ. Det er smukt træ alt sammen. Træ er et levende materiale, der som det eneste byggemateriale er fuldkommen færdigt fra naturens side. Når man bygger med det, lever det videre (også i dit CO2-regnskab). Det bevæger sig. Det dufter. Det skifter farve. Tagspånerne i robinie-træ er allerede ved at skifte farve efter vind og vejr.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da jeg begyndte at lære om træ og byggeri, besluttede jeg at notere nogle dogmeregler. Nogle af reglerne lød sådan her:

Klimasikring. Byg højt – så er huset sikret mod fremtidens ekstremregn. Da jeg søgte byggetilladelse, lå Gilleleje under vand efter stormen Bodil, og alle var meget optaget af oversvømmelser. Jeg fik lov til at bygge på pæle.

Lokal bæredygtighed. Byg med lokale håndværkere uden transport – det tæller på bæredygtighedssiden.

Træ, træ og træ – fra inderst til yderst. Træ på taget, træ som fundament, træ som isolering. Fra januar til april gik tiden med at udforme udbudsmateriale og lede efter den rette tømrermester. Derfra handlede det om at få fat i en masse FSC-mærket træ. Først konstruktionstræet. Stort 20 x 20 cm dansk kæmpetømmer, som vikingerne brugte det. Lærk og fyr. Det var svært. Alle bygger i limtræ og gipsplader nu. Stort tømmer skal være tørt (for ikke at give sig), og da kun slotte og kirker bygges i den slags træ, er det ikke noget, der er på lager. Endelig fik vi hjælp fra et savværk i Padborg. Og kunne komme i gang i maj.

Brug alle pengenepå ordentligt træ og dygtige tømrere. Indretningen må ikke koste en krone. Jeg tjente 16.000 kr. denne sommer på loppemarkeder. Pengene bruges til indretningen. Sådan går det i nul. Desuden har jeg genoptaget en gammel sport: storskraldsroderi, raids i containere og loppemarkedsture. Det er utroligt, hvad man kan finde til ingen penge.

Nulaffaldsstrategi. Fjern unødige udgifter fra udbudsmaterialet ved at stryge den dyre post ’containere’. Affald er i virkeligheden en ressource. Når man bygger et hus i træ, skal man ikke smide træ ud, bare fordi det er i forkerte småstykker. Det kan genbruges. Foreløbig har jeg ikke haft nok skrald til at fylde bagagerummet. Alt det træ, der er blevet savet af i hovedhuset (loft), er genanvendt i skuret, hvor vi har lavet træpatchwork af stumper og stykker – takket være søde venner fra Instagram, som tilbød at hjælpe. Det er en fin gratis og bæredygtig inderbeklædning. Jeg satte også et enkelt bræt fra det gamle dødsbo ind i patchwork-væggen. Så lever det gamle videre i det nye.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce