Globalt. I denne uge har huset fået cedertræ i klinkbeklædning på nordsiden. Træet er fra Canada, og det kan faktisk være bæredygtigt.
Foto: Signe Wenneberg

Globalt. I denne uge har huset fået cedertræ i klinkbeklædning på nordsiden. Træet er fra Canada, og det kan faktisk være bæredygtigt.

Hjemmet

Signe Wenneberg: Bæredygtigt træ er ikke nødvendigvis lokalt

Om du bygger et lille privat skur eller køber ind til et stort offentligt byggeri, er der vigtige valg at træffe.

Hjemmet

Du drømmer ikke om, hvor godt cedertræ dufter, især når man ridser lidt i overfladen og stikker næsen helt ned i brættet. Western red cedar FSC står der på det bjerg af brædder, der ligger foran huset, og som bliver lagt ’i klink’ (klinkbeklædning) på facaden i denne uge.

LÆS ARTIKEL

Brombærhuset vokser frem på en grund med brombær og gamle træer og er bygget på pæle af træ. Det står under et meget gammelt levende cedertræ og ved siden af et cedertræsdrivhus. Der er bygget to skure af træ på grunden – billige skure fra webshoppen hos et byggemarked. De er beklædt med træ indeni (træpatchwork sat sammen af rester) og har barkede granrafter udenpå (som man ser det på arbejdsskure i skove). På hovedhuset, som er konstrueret i fyr og lærk, er der ungarsk robinietræ på taget, dansk douglas er ved at blive lagt på vægge og gulve inde. Og sydamerikansk guariuba er klar til udendørs gulve. Der er træ, træ og træ overalt.

Men hvordan med CO2-aftrykket, når træet, som beklæder huset, stammer fra de vildeste yderområder af Canada? Hvordan går det an, at terrassebrædderne er fra Brasilien? Eller at køkkenbordspladen er fra Afrika? Det går fint. Så længe træet er FSC-mærket.

Fra begyndelsen var jeg ellers sikker på, at det mest klimafrelste var at bruge genanvendt træ eller i det mindste træ fra Gribskov og omegn. Men jeg tog fejl. Klimaforandringerne er globale og løsningerne ligeså.

Klimaforandringerne er globale

Hvert år forsvinder 13 millioner hektar skov fra kloden. Det svarer til 36 fodboldbaner i minuttet. Selv om der også plantes ny skov, udgør det kun omkring halvdelen af det areal, der forsvinder.

Fældning og forringelse af verdens skove står for op til 20 procent af den samlede årlige menneskeskabte CO2-udledning. Det er mere, end der udledes fra den samlede transportsektor af køretøjer og fly!

Vi skal bygge i træ, træ og træ, hvis vi vil skabe positive CO2-aftryk med vores væren her på Jorden. Om vi bygger garager, hønsehuse, skure, helårshuse, sportshaller eller museer. Vi skal ikke kun bygge af dansk FSC-træ – vi skal også støtte ’mindre kendte træsorter’, som de kaldes i det ngo-miljø, der kæmper for at få os forbrugere til at forstå, at tiden er knap, klimaforandringerne massive, og at der er mennesker på den anden side af jordkloden, som er afhængige af os som bæredygtige forbrugere. Det hele hænger sammen.

Som en ekspert i bæredygtig brug af træ, Kasper Koop fra træimportfirmaet Tracer, har sagt:

»Vi bruger i Danmark et par håndfulde tropiske træsorter, selv om der i tropeskovene kan være mere end hundrede forskellige sorter per hektar. Hvis vi begynder at bruge flere af de mindre kendte træsorter, sikrer vi en mere bæredygtig skovdrift«.

Brug af mindre kendte træsorter – som guariuba, purpleheart og fava amaragosa – betyder, at presset på de overudnyttede træsorter (som teak, wenge og ipé) i verdens skove bliver mindre. Lokale skovejere gider bevare skoven, hvis de har flere muligheder for at afsætte ’mærkelige’ træsorter. Brug af mindre kendte træsorter kan i øvrigt også være en økonomisk gevinst for et byggeri, da det ofte er billigere end det kendte træ, og træet har de samme egenskaber.

Kilde: politiken.tv/ Mathias Fjeldborg

Vi støtter ofte FSC-projekter i skove og ude blandt lokale befolkninger med udviklingsbistand. Men det nytter jo ikke noget, at vi hjælper med at skabe bæredygtig produktion, hvis vi forbrugere ikke aftager det bæredygtige træ, når vi bygger. Om vi bygger stort eller småt – multihaller eller garager – eller om vi bygger et lille brombærhus af træ, træ og træ.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce