Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KIM AGERSTEN (arkiv)
Foto: KIM AGERSTEN (arkiv)

Stormskader. Lidt forberedelse kan forhindre mange skader på hus, have og bil, når vindstød af orkanstyrke rammer flere stede ri landet i ugens løb.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan sikrer du huset, inden stormen rammer

Få styr på hus, have og forsikringer, så du er klar, inden stormen rammer.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterår og vinter betyder blæst, vind og kraftige storme, der river og rusker og i værste fald udøver skade på hus og have.

LÆS ARTIKEL

DMI varsler storm og vindstød af orkanstyrke i aften flere steder i landet. For jyderne og fynboerne bliver stormen værst i timerne fra klokken 14-19, hvor DMI forventer vindstød af hård til stormende kuling. For sjællænderne topper stormen hen ad eftermiddagen mellem klokken 16-21. Her vil vindstyrken også være hård til stormende kuling. De sidste - og hårdest ramte - bliver bornholmerne, hvor stormen vil være værst i aften mellem klokken 20-22. Her forventer DMI, at vindstyrken bliver stormende kuling med vindstød af orkanstyrke. Det betyder blæst på 25-35 sekundmeter.

Politiken har derfor samlet en række gode råd og tips fra konsulent Ole Vidstrup, brancheorganisationen Forsikring & Pension samt Videnscenter for Klimatilpasning, så du kan se, hvad du bør gøre for at sikre dit hus før, under og efter stormen.

FØR STORMEN

Generelt set er risikoen for stormskader lav, hvis dit hus er godt vedligeholdt og lever op til bygningsreglementets krav om last og sikkerhed. Du kan selv sørge for at:

1. Se efter revner
Større revner i vægge i huset og i bagmure kan være et tegn på, at huset er ustabilt. Revner kan forekomme i alle typer vægge både i og uden for samlinger og uanset, hvilket materiale væggene er opført af. Hvis stabiliserende vægge er fjernet ved ombygning, kan det give revner og i værste fald betyde, at væggene vælter ved en voldsom storm.

2. Få styr på løse dele
Eksempelvis skal tagantennen være ordentligt fastgjort, og der må ikke være løse dele ved skorstenen. Sørg også for, at skorstensmur og skorstensafdækning jævnligt bliver efterset og nødvendige reparationer bliver udført.

3. Tjek taget
Fastgør løse tagsten og tagplader. Hvis du kan komme op på dit loft og se tagbeklædningen indefra, kan du selv tjekke, om tagstenene er løse. Tagfladen skal være fastgjort til trælægterne. Generelt skal hver anden tagsten være fastgjort, men i nederste og øverste række, i yderste række ved gavle, langs skotrender og omkring ovenlys eller andre gennembrydninger skal alle tagsten være bundet fast.

LÆS ARTIKEL De flade tage er i fare

4. Tjek gavl og spær
Murede gavltrekanter skal være sikkert fastgjort til tagkonstruktionen, ligesom at spærrene ikke må kunne vælte, når det blæser på gavlen. De kan sikres med enten en pladebeklædning gjort fast i spærkonstruktionen eller ved hjælp af vindtrækbånd vindkryds gjort fast til spærkonstruktionen.

5. Fæld træer, der truer huset
Er der store træer i nærheden af huset, så overvej om de ikke burde fældes. Sørg under alle omstændigheder for at fjerne knækkede grene, der endnu ikke er faldet ned, og sørg for, at rådne partier er skåret væk.

6. Hold øje med vejrudsigten
En storm kan hurtigt udvikle sig, og det kan derfor i særlige højrisiko-måneder betale sig at holde ekstra øje med vejret. Hos DMI kan du abonnere på SMS-besked, der fortæller, om der er fare for storm i dit lokalområde.

LINKDMI's SMS varsler om farligt vejr

Du kan også tjekke Forsikring & Pensions vejrtjeneste, der fortæller dig, om dit lokalområde (helt ned på adresseniveau) vil blive udsat for storm, lynnedslag eller kraftig nedbør.

LINKForsikringsvejret

OP TIL OG UNDER STORMEN

Er der kommet stormvarsel indenfor de kommende dage, er det vigtigt at få styr på en række ting i god tid, så stormen ikke kommer bag på dig. Her lyder følgende råd op til og under stormen:

1. Hold øje med vejrmeldingerne
Følg vejrmeldingen på www.dmi.dk, i radioen eller på tv og følg den vejledning, der bliver udsendt.

2. Fjern løse genstande
Fjern havemøbler, parasol, grill og andre løse genstande. Kan de ikke fjernes, bør de tøjres eller på anden måde sikres. Det gælder også havetrampolinen, der ifølge Ole Vidstrup er skyld i stadig flere skader på huse og biler. Sørg for den er fastgjort med pløkker eller reb.

Fjern også knækkede og visne grene, så de ikke volder skade.

LÆS ARTIKEL

3. Luk døre, porte og vinduer
Og bliv indenfor, når stormen raser!

4. Pas på taget
Hvis taget skades, så fjern de indbogenstande, der kan blive skadet, hvis det begynder at regne eller sne. Du skal ikke begynde at afdække et skadet tag medens det stormer – det kan være farligt for dig.

5. Brug naboerne
Hav aftale med andre beboere om hjælp, hvis du ikke er hjemme.

6. Tag kontakt
Får du alvorlig skade på dit hus, så ring efter hjælp hos det lokale beredskab (112). Har du abonnement hos et redningskorps kan du vælge, at ringe til dem. Er du i tvivl om, hvad du bør gøre, kan du spørge dit forsikringsselskab. Mange har telefonbetjent døgnservice.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

EFTER STORMEN

Når stormen har lagt sig, er det tid til at tjekke, om hus, bil og have er kommet helskindet igennem. Tag en runde fra kælder til loft, indendørs og udendørs og tjek, at alt er, som det skal være. Skulle du være så uheldig at have fået skader, lyder da følgende råd:

1. Få et overblik
Dan dig et overblik over skaderne og tag evt. billeder eller video til senere brug i forbindelse med forsikringen. Der er dog ikke brug for beviser på samme måde som eksempelvis i forbindelse med skybrud, forklarer Ole Vidstrup, der råder folk til at gå i gang med at dække af og forebygge flere skader som følge af nedbør eller lignende.

Få derfor styr på skader, der kræver øjeblikkelig handling. Dæk eksempelvis ituslåede vinduer til med træplader, plastik eller andet materiale, der kan holde vind og regn ude. Luk huller i taget eller få dem dækket over med presenning og flyt indbo, hvis der er udsigt til nedbør.

LÆS ARTIKEL

2. Kontakt forsikringen
Kontakt dit forsikringsselskab. Hav dit policenummer parat og forklar, hvilke skader der er sket.

Aftal, hvad du skal gøre/hvem du skal kontakte og få eventuelt sat et besøg med en taksator i stand.

Skader på huset anmeldes til husforsikringen mens skader på indbo anmeldes til din indboforsikring.

Under store landsdækkende storme ordnes mindre skader som regel telefonisk, da forsikringsselskaberne ikke har mulighed for at sende taksatorer ud til alle skadesanmeldelser.

Erstatning afhænger af styrken
En normal husforsikring har en stormskadedækning, der dækker skader på huset i forbindelse med storm. I forhold til forsikring og dækning af eventuelle skader skal stormen dog i følge forsikringsbetingelser have haft en vindstyrke på 17,2 meter i sekundet.

»Og det er faktisk lavere sat end DMI, hvor man opererer med en vindstyrke på mellem 22-24 meter i sekundet«, forklarer Ole Vidstrup.

forsikringsvejret.dk kan du tjekke, hvor kraftigt et uvejr, der var i dit lokalområde på en hvilken som helst dag siden slutningen af marts 2010.

Også bilen er sikret, hvis den skulle være blevet skadet under stormen.

»Det kræver, at man har en kaskoforsikring på bilen. Den dækker alle typer af skader på bilen - uanset årsag«, forklarer Ole Vidstrup.

Kan man se, hvilken slags eller måske rettere hvis inventar (havemøbler, havegrill eller trampolin), der har voldt skade på ens bil, har man endnu en mulighed i forhold til forsikringen.

»Hvis kan man kan finde frem til trampolinens ejermand, kan man videreføre kravet om selvrisiko«, fortæller Ole Vidstrup, men understreger, at det desværre er sjældent, man får medhold, da en storm betegnes som et hændeligt uheld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

3. Ring efter hjælp
Er der skader på huset, som kræver hjælp fra professionelle, så kontakt et tømrerfirma, Falck eller det skadesservicefirma dit forsikringsselskab samarbejder med.

4. Gem kvitteringer

Husk at gemme regninger og kvitteringer for de udgifter, der har været til nødreparationer og lignende, så du kan få beløbet retur, når erstatningssagen er gået igennem.

Kilder: Videnscenter for Klimatilpasning, Forsikring & Pension og Ole Vidstrup, konsulent i Forsikringsoplysningen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden