Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
vandskader. Første problem under en oversvømmelse i kælderen er bakterier i det beskidte vand. Senere opstår der problemer med skimmelsvampe.
Foto: JOACHIM ADRIAN

vandskader. Første problem under en oversvømmelse i kælderen er bakterier i det beskidte vand. Senere opstår der problemer med skimmelsvampe.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan beskytter du dig mod bakterier i den oversvømmede kælder

Husejere bliver angrebet i to bølger, når kælderen oversvømmes. Først af bakterier, siden af skimmelsvamp.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undgå at få vandet på dig ved at bruge gummistøvler, lange handsker og beskyttelsesbriller og undgå at opholde dig i kælderen mere end højst nødvendigt.

Sådan lyder nogle af rådene fra Sundhedsstyrelsen til de husejere, der har fået kælderen fyldt med vand.

Især hvis der også er trængt kloakvand ind i kælderen, er det vigtigt ikke at få vandet på huden og at vaske støvler og handsker og hænder efter at have taget handskerne og støvlerne af.

Er du en af de mange, der har haft vand i kælderen? Så får du her et par tip til hvad du skal gøre. Kilde: politiken.tv / Peter Vintergaard

SE BILLEDERNE

Risikoen er, at man kan blive smittet af en række bakterier i det beskidte vand. Det drejer sig blandt andet om bakterien leptospira, der kan dræbe de mennesker, der bliver smittet med den.

Bakterien findes i rotteurin og rotteekskrementer, der kan være blandet op i vandet i kælderen, og hvis man smittes og kommer for sent under behandling, kan bakterien føre til et såkaldt multiorgansvigt, fortæller overlæge Annlize Troest i Sundhedsstyrelsens afdeling for sygehusbehandling og beredskab.

Det skete for en i øvrigt rask midaldrende københavnsk mand, der uden beskyttelsesmidler gik i sin kælder for at rydde op efter det store skybrud den 2. juli 2011. Han døde efter få dages indlæggelse.

Men også coli-bakterier og bakterien campylobacter stortrives i det beskidte vand, fortæller overlæge Annlize Troest.

»Hvis man bevæger sig ned i en oversvømmet kælder, er det vigtigt at undgå at få vandet på huden, og det er vigtigt at sørge for, at handsker og gummistøvler bliver ordentligt rengjort efter brug. Tøjet skal også vaskes - helst ved en kogevask, og når vandet er væk, er det en god ide at kontakte et professionelt firma, der kan sørge for at få gulve, vægge og andre ting i kælderen gjort rene igen«, siger hun.

Ved afsluttet arbejde bør man tage et bad, tørre sig grundigt med et rent håndklæde og tage rent tøj på. Det tøj man har båret under oprydningsarbejdet lægges direkte i vaskemaskinen. Alternativt kasseres tøjet i en tillukket sort plasticpose og bortskaffes som almindeligt affald.

Er der kun tale om indtrængende overfladevand eller regnvand i kældre eller den øvrige beboelse, kan man godt klare sig med en grundig afvaskning af gulv og vægge og indbo i kælderen med vand og sæbe, men er der tale om kloakvand, er det ikke nok, fortæller Annlize Troest.

Også vand, der har oversvømmet en have kan være fuldt af bakterier fra kloakvand. Så det er vigtigt også her at være omhyggelig med at undgå at få rester af slam på huden og i mund og øjne. Man skal vaske hænder og skifte fodtøj, når man går indendørs.

Hvis køkkenhaven er blevet oversvømmet, er rådet at koge grøntsagerne før spisning og kassere det, der ikke kan koges. Salat og lignende er vanskelige at rengøre og bør kasseres

Og selvfølgelig skal små børn forhindres i at lege i en have, der har været oversvømmet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forurening fra kloakvand vil nedbrydes med tiden, men hvornår bakterierne er væk, kan der ikke siges noget generelt om. Men typisk vil det vare fra et par uger til et par måneder, før man kan sende børnene ud at lege i haven igen. Forurenet sand i sandkasser bør dog udskiftes.

Mens det i de første dage mest er bakterierne, man skal tage sig i agt for, er det også snart udviklingen af skimmelsvamp, man skal passe på, lyder det fra centerchef Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

Voldsom regn skabte store trafikale udfordringer på den anden side af Øresund. Kilde: Ritzau

For kun fem til syv dage efter oversvømmelsen begynder skimmelsvampene at have det rigtigt godt i den fugtige kælder. Og det er ikke nok at få det synlige vand væk og så lade bygningen tørre. Det er også vigtigt at sikre sig mod de skjulte følgeskader.

»Det er meget nærliggende at tro, at når man har ryddet op og fået tørret rummet, så har man gjort, det der skal gøres. Et er, at man får tørret selve bygningen - men man skal være opmærksom på, at der er stor risiko for vækst af skimmelsvamp efter en oversvømmelse«, siger Kathrine Birkemark.

Skimmelsvamp kan for eksempel opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne. Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt. Derfor skal man sikre, at bygningen er tørret effektivt. Desuden skal man fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum osv., der har været i berøring med vand.

De fleste problemer med skimmelsvamp opstår typisk mellem tre og seks uger efter oversvømmelsen. Derfor råder Teknologisk Institut husejerne til at være opmærksomme på problemet, og tage aktion i tide, hvilket bør ske senest 3-4 dage efter oversvømmelsen.

»De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. I værste fald opdager man først skimmelsvamp-angrebet, når brugerne af lokalerne reagerer med gener som irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær«, siger Kathrine Birkemark Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis man har mistanke om skimmelsvamp, er det vigtigt at få professionel hjælp. Samtidig er det vigtigt at sikre sig, at rådgiveren er fagligt opdateret.

Man kan sikre sig at få en kvalificeret rådgiver ved at kontakte en af partnerne bag et nyt samarbejde, som Teknologisk Institut har taget.

Aktørerne er Teknologisk Institut selv, firmaerne Enemærke og Petersen og Polygon og organisationerne Dansk Byggeri, Statens Byggeforsknings Institut (SBI/AAU), Forsikring & Pension samt en række forsikringsselskaber som Tryg, Gjensidige, If, Topdanmark og Alm. Brand.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden