Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
STEARINLYS. Samtidig med at vi sidder tæt, kan vi gemme os i skyggerne, siger forsker Jeppe Trolle Linnet. Tegning: Mette Dreyer

STEARINLYS. Samtidig med at vi sidder tæt, kan vi gemme os i skyggerne, siger forsker Jeppe Trolle Linnet. Tegning: Mette Dreyer

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europarekord: Danskere bruger levende lys til hurtig hygge

Hver dansker brænder 6 kilo stearin af om året, trods skadelige partikler. Levende lys handler om at skabe hygge og frirum, siger forsker.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var 4. maj for et par år siden, at Roger Beale første gang lagde mærke til stearinlysene.

»Pludselig så jeg, at der stod lys i alle vinduer. Det havde jeg aldrig set nogen steder før«.

Roger Beale er fra Storbritannien og har de seneste to år boet i Danmark sammen med sin danske kæreste. Før han kom til Danmark, havde han ikke skænket stearinlys mange tanker.

»I Storbritannien bruger vi nogle gange duftlys på badeværelset, men ellers tænder vi kun stearinlys, hvis der er en særlig anledning – som fødselsdag eller en fest«.

LÆS ARTIKEL

Efteråret har så småt gjort sit indtog, og med det følger kortere dage og mørkere aftener. Og så snart det begynder at blive køligt i vejret, tænder vi stearinlys. Især her i Danmark, hvor vi ifølge en rapport, som Bolius offentliggjorde sidste år, er den nation i EU, der bruger flest kilo stearinlys per indbygger. 5,79 kilo stearinlys bruger hver dansker hvert år, hvilket er næsten dobbelt så meget som EU’s næststørste stearinlysforbruger, Østrig, hvor hver indbygger bruger 3,16 kilo lys om året.

»Jeg er sikker på, at der er to ting, I danskere ikke vil løbe tør for: toiletpapir og stearinlys«, siger Roger Beale. »Heldigvis kan man få begge dele i selv den mindste butik«.

En af dem, der tænder stearinlys, så snart temperaturerne falder, er guldsmeden Kasia Gasparski.

»Jeg tænder altid stearinlys, når jeg får gæster, men jeg kan også godt finde på at tænde et lys, selv om jeg er alene hjemme og bare sidder og ser tv«.

Ifølge Kasia Gasparski er stearinlysene med til at bringe ro ind i boligen.

»Jeg forbinder stearinlys med nærvær og hygge. Der er noget ret beroligende over at have en lille levende flamme i hjemmet. Det er næsten meditativt«.

Vi elsker at hygge os

Ifølge Jeppe Trolle Linnet, der har skrevet ph.d. om hygge og driver sit eget analysebureau, har vi en særlig opfattelse af lys og rum i Danmark. Når vi tænder levende lys, er det for at skabe små hyggelige enklaver i boligen, hvor vi kan sidde og hygge os, fortæller han.

»Lige nu er det tydeligt, at lyset er ved at forsvinde udenfor. Dagene bliver kortere, og det bliver koldere og mere ubehageligt at være ude. Så kan vi godt lide at sidde i mørket og putte os ved nogle stearinlys«, siger Jeppe Trolle Linnet.

»Antropologer har påvist, at man i den arabiske kultur bruger lys på en anden måde. Her lyser man hele rummet op, gerne med lysstofrør, så gæsterne kan se, hvor gæstfri man er, og hvor meget plads man har at tilbyde. I Danmark er det anderledes, her ønsker vi ikke at fremstå storslåede eller bo prangende«, fortæller Jeppe Trolle Linnet og tilføjer, at vores opfattelse af lys også hænger sammen med den måde, vi generelt omgås på.

»Et kendt træk ved nordisk kultur er, at vi opstiller ’symbolske hegn’, hvormed vi regulerer afstanden til hinanden. Det er vi nødt til, fordi vi både hylder inderligheden og det ærlige, ligefremme samvær, men samtidig er meget private individualister. Til tider har vi det lidt anspændt med andre mennesker. Vi vil gerne være sammen med andre mennesker, men ønsker ikke, at folk skal komme for tæt på. Ved at dæmpe lyset og tænde stearinlys kan vi skabe den balance. Samtidig med at vi sidder tæt, kan vi gemme os i skyggerne, så nærheden ikke bliver for intens. Det giver et vist frirum«.

Vi kan godt lide at hygge med usunde ting

I løbet af de seneste år har forskere advaret mod at tænde levende lys inden døre. Undersøgelser viser, at levende lys udleder så mange partikler, at det langt overstiger, hvad der for eksempel udledes på en stærkt trafikeret vej. Sodpartiklerne sætter sig ikke bare på vægge og vinduer, de nedsætter også vores lungefunktion og besværer astmatikere. De advarsler ignorerer de fleste dog.

»Hygge handler i høj grad om at vende ryggen til systemet, også myndighederne og forskningen. Når vi hygger os, skaber vi et frirum, hvor vi slipper for det pres, der konstant er på os som moderne mennesker. Vi elsker også slik og alkohol, når vi skal hygge os, selv om vi ved, at det måske ikke er så godt for os«.

Når man tænder et lys, behøver det ikke at være forbundet med en særlig anledning i Danmark, fortæller Jeppe Trolle Linnet. Det handler snarere om en slags overgangsritual, hvor vi signalerer et gearskifte.

Hvem tænder lys i Danmark?

»Jeg vil hellere spørge, hvem gør ikke? Det er os alle, der tænder stearinlys«, siger Jeppe Trolle Linnet.

»Vi har jo også stearinlys på cafeer og restauranter. Og når vi nærmer os fredag eftermiddag, er der endda nogle, der tænder stearinlys på arbejdspladsen. Det gør man måske ikke, hvis man gerne vil signalere, at man har en international profil og har travlt, men nogle steder kan man godt have levende lys, selv om man arbejder«.

Jeppe Trolle Linnet bruger også selv levende lys derhjemme, men ikke så ofte, må han indrømme.

»Men nogle gange tænder jeg et par lys om aftenen, hvis jeg skal sidde og arbejde sent. Så sætter jeg også lidt musik på for at skabe en god stemning«.

Luft ud efter levende lys

Mette S. Poulsen er administrerende direktør hos Asp-Holmblad, der er Danmarks ældste stearinlysproducent. Her kan man godt mærke, at den kommende tid byder på indendørs hygge.

»Vores højsæson er fra nu og de næste mange måneder. Det hele topper i julen, hvor vi ser levende lys overalt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Mette S. Poulsen er det indlysende, at vi er så begejstrede for levende lys i Danmark.

»Vi har jo mange mørke timer i døgnet, og vi har aldrig sluppet det her fra gamle dage med at tænde levende lys inden døre«.

I Danmark er vi især begejstrede for klassiske stearinlys, men siden 1980’erne har fyrfadslys også vundet indpas på markedet. Duftlys udgør stadig kun 10 procent af lyssalget i Danmark og er typisk lavet af paraffin eller blandingsprodukter. Duftlys er dog ikke et område, som Asp-Holmblad skal ind på, fortæller Mette S. Poulsen.

»Vi har slet ikke duftlys i vores sortiment, for vi kører traditionelt med klassiske lys i ren stearin. Duftlys er fyldt med forskellige stoffer, og dem skal vi ikke arbejde med«.

Forskernes advarsler mod at brænde levende lys af inden døre kender Mette S. Poulsen godt. Hun tror dog ikke, at vi kan undvære de levende lys.

»Men man skal lufte ud. Både sommer og vinter«, siger hun.

Modvægt til sparepærerne

Guldsmeden Kasia Gasparski har også hørt, at man bør begrænse brugen af stearinlys inden døre, men det får hende ikke til at ændre vaner.

»Når man arbejder som guldsmed, er der i forvejen så mange ting, man arbejder med, der er usunde, og som soder. Så jeg er ikke så bekymret i forhold til de lys, jeg tænder derhjemme. Jeg tror dog, det er vigtigt, at man lufter godt ud«.

Stearinlys ville hun helst ikke undvære i sin bolig, tilføjer hun.

»Nej, i dag har vi jo næsten kun elektriske sparepærer, som giver et koldt lys. Og så synes jeg, det er rart at tænde et levende lys, som har en varme og en glød som modvægt til det kolde lys«.

Hvert år til jul finder hun sit særlige svenske julelys frem, som egentlig er en lille lysekrone med otte lys lavet i ren stearin. Den er fremstillet af en ældre dame i Nordsverige, og Kasia Gasparski tænder kun lysene i 10 minutter ad gangen for at spare på den.

»De lys er for mig inkarnationen af julehygge. Jeg har haft lysekronen i 10-12 år, og jeg har passet rigtig godt på den skrøbelige lysekrone«, siger hun og tilføjer:

»Det er måske, fordi jeg er guldsmed, at jeg går så meget op i æstetik, men jeg holder meget af levende lys, og min lysekrone har virkelig en skulpturel værdi«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Britiske Roger Beale har taget stearinlysene til sig efter to år i Danmark. Forleden var han endda i et supermarked for at købe lys, fortæller han.

»Nu driller min kæreste mig, fordi jeg også har lyst til at tænde et levende lys en sommeraften. Det gør man ikke, får jeg at vide. Det er kun, når det er mørkt, man bruger lys«.

Ifølge Roger Beale sker der noget helt særligt, når vi tænder levende lys i de danske hjem.

»Jeg kalder det instant hygge. Danmark er et koldt land, men når vi tænder lys, sender vi et signal om, at vi gerne vil være sammen. Det kan jeg godt lide«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Hedebo og Bolig, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden