Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skybrud. Kom det næste skybrud i forkøbet ved at klimasikre boligen.
Foto: FINN FRANDSEN

Skybrud. Kom det næste skybrud i forkøbet ved at klimasikre boligen.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undgå vandskader: Sådan bliver du klar til skybruddet i dag

DMI varsler skybrud i store dele af landet i dag. Her er nogle råd som er gratis at følge - og andre som kan koste 200.000 kroner.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DMI varsler risiko for skybrud i dag for København og Nordsjælland, Østjylland, Stevns, Nordfyn, Billund, Midtjylland, Faxe, Ringsted, Faaborg-Midtfyn, Vejen, Haderslev, Sønderborg og Aabenraa.

DMI forventer mellem 15 og 25 mm regn på 30 min samt risiko for kraftig torden.

Torden medfører fare for lynbrande, risiko for nedbrud af elektriske systemer, risiko for mange fejlalarmer fra automatiske anlæg. Skybrud medfører fare for oversvømmelse af lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre, vand på kørebaner og i viadukter (akvaplaning), nedsat sigtbarhed.

Og hvis du vil undgå vand i kælderen, vil det i mange situationer være dit eget ansvar, og hvis du alligevel får vandskader, kan du selv hænge på regningen.

(Den følgende del af denne artikel har også været bragt i forbindelse med skybrud i 2014)

Ifølge tal fra Forsikring & Pension udbetalte forsikringsselskaberne 6,2 milliarder kroner i erstatning alene efter det store skybrud i 2011. Det svarer til et gennemsnit på 67.000 kroner per skade.

De fleste ved dog ikke, at det er deres ansvar at sørge for, at regnvandet kan ledes væk fra deres bolig.

Er du en af de mange, der har haft vand i kælderen? Så får du her et par tip til hvad du skal gøre. Kilde: politiken.tv / Peter Vintergaard

Vandet kan trænge ind flere steder. Både fra altaner, tagvinduer og utætte fuger omkring vinduer og døre. Men også gennem revner og utætte riste og rørgennemføringer.

For at minimere risikoen for at få vand i boligen ved næste skybrud, kan du først og fremmest:

 • Tjekke ventiler, rør, stophaner og tag for tegn på tæring eller utætheder.
 • Sørge for, at alle rør i kolde rum er isolerede, så de ikke springer i frostvejr.
 • Tjekke at ventilationsristen i soklen på dit hus sidder så højt, at regnvandet ikke kan løbe ind under huset.
 • Tjekke at fuger omkring installationer er tætte.
 • Få lukket ubrugte afløb i kælderen. Her skal en autoristeret kloakmester gøre arbejdet.
 • Rense og holde tagrender, nedløb, brønde og lysskakter fri for blade og snavs, så de ikke stopper til.
 • Rense sandfang for blade, sand og småsten.
 • Sørge for, at terrænet omkring huset skråner væk fra huset.
 • Tjekke husets sokkel og væggene i kælderen for revner eller skader.
 • Tjekke at vinduer og inddækninger er tætte.

Forebyggelse mod større vandproblemer

Hvis du ofte oplever at stå med vand til knæene i din kælder, er der flere løsninger, du kan overveje.

Hvis vandet kommer op gennem gulvafløbet i kælderen - selvom du ikke kan nå at montere højvandslukke, kan du alligevel begrænse opstigende kloakvand.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

 • Læg et stort stykke plast oven på gulvafløbet og læg sandsække ovenpå. Læg derefter en krydsfinerplade oven på sandsækkene. Sæt en lægte i spænd mellem krydsfinerpladen og loftet
 • Lukning af afløb er en billig løsning på længere sigt, som koster omkring 10.000 kroner (1. marts 2007). Du skal have en autoriseret kloakmester til at lukke afløbsinstallationerne ved hovedforsyningen.
 • Højvandslukke beskytter din bolig mod vand fra klokakken under skybrud. Den forhindrer kloakvandet i at rende den forkerte vej. Det koster cirka 9.000-10.000 kroner (februar 2008) at få monteret.
 • Tilbageløbsstop forhindrer vandet i at løbe den forkerte vej op gennem afløbet. Det koster mellem 13.000 kroner og 38.000 kroner (februar 2008). Kloakvandet bliver i brønden, i stedet for at komme ind i din kælder.
 • Pumpebrønd sørger for at lede overskydende vand væk. Vandet ledes ud til pumpebrønden, hvor det bliver samlet. Når der igen er plads i kloakken, pumpes vandet ud til hovedkloakken ved hjælp af en eldrevet pumpe. Det koster omkring 63.000 kroner (februar 2008).

Kommer vandet ind, så Brug gummistøvler og gummihandsker

 • Brug gummistøvler eller waders samt gummihandsker, når du bevæger dig i vandet. Ved skybrud blandes overfladevand (regnvand) ofte med fækalie- og bakterieholdigt spildevand fra kloakken. Det kan gøre dig syg, hvis vandet f.eks. kommer i kontakt med en rift på huden.

Hvis vandet trænger ind gennem vægge eller gulve i kælderen:

 • Drænlag. Når der bygges huse i dag, bliver der både isoleret og etableret et drænlag, der forhindrer vand i at stige op gennem kældergulvet. Det har de fleste ældre huse ikke. For at få sådan et system, kræver det en del arbejde: Først skal kældergulvet brækkes op, så skal der graves ud. Derefter bliver der lagt et lag af sten og isolering (eventuelt lægges et lag plastik for at forhindre radon i at trænge op gennem kældergulvet). Til sidst støbes det nye gulv, og der kan sluttes af med klinker. Det koster cirka 150.000 kroner (1. marts 2007).
 • Omfangsdræn fungerer som en nedgravet tagrende. Det bruges, hvis der i perioder kommer vand ind igennem ydervæggene. Det koster 200.000 kroner (1. marts 2007).

Haven som forebyggelse

Haven kan ikke kun bruges til pynt, den kan også bruges til at opsuge kraftige regnskyld og skybrud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du kan for eksempel overveje et regnbed, hvor regnvandet fra taget gennem en rende opsamles og siver ned i jorden. Du kan også sætte regnvandstønder op eller installere en faskine, der leder vandet væk via et hulrum i jorden.

Derudover kan det være en mulig løsning at tilmelde huset til DMI's varslingssystem, så du gratis kan få besked, når der er risiko for skybrud i dit område.

Kilde: Naturstyrelsen, Bolius og Pension & Forsikring

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden