Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

HUSHOLD. Aldrig før har danskerne købt så mange køkkenmaskiner.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

HUSHOLD. Aldrig før har danskerne købt så mange køkkenmaskiner.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Husholdningsmaskinerne kan mere og mere - men vi trykker altid på den samme knap

Vi køber flere maskiner end nogensinde før. Faktisk nærmer vi os en historisk rekord.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan din ovn tø op? Dampe? Eller hydrobage? Nå, du ved det ikke? Du er ikke alene.

Aldrig før har vi danskere investeret i så mange husholdningsmaskiner. Specielt de sidste par år, er der markant vækst i danskernes forbrug af hvidevarer og elektriske køkkenmaskiner.

Det fremgår af tal fra FEHA, som er brancheforeningen for producenter af køkkenmaskiner. Danskerne købte for 8 procent mere hvidevarer i 2015 end i 2014, og for 1 procent mere køkkenmaskiner og støvsugere, viser tal fra FEHA Markedsanalyse trukket for Politiken.

Historisk salgsrekord

Faktisk nærmer vi os en historisk rekord. »Hvis markedet vokser 1-2 procent mere i 2016, så er det en all-time high for danskernes forbrug af hvidevarer og køkkenmaskiner«, siger Henrik Egede, direktør i FEHA.

Saftcentrifuger, espresso-kaffemaskiner og robotstøvsugere er ifølge FEHA blandt de nye apparater, der har fået interessen til at stige. For eksempel blev der i 2010 sat 30.000 saftcentrifuger på markedet af FEHAs medlemmer. Sidste år var antallet oppe på 80.000.

Samtidig med at maskinerne strømmer over disken, får de også flere funktioner, påpeger branchechefen.

»Hvidevarer og køkkenmaskiner er ved at ændre sig fra grå arbejdsheste til avancerede apparater. Apparaterne har fået masser af ny funktionalitet. Vi kan vaske på flere programmer. Vi kan programmere temperaturen i køleskabet. Ovnen får damp. Og vi får valgmuligheder: Filterkaffe eller espresso? Strygejern eller dampstation?«.

Problemet er bare, at vi som oftest kun bruger ganske få af de funktioner, som maskinerne faktisk er udstyret med.

»I praksis viser det sig, at rigtig mange mennesker altid bruger den samme indstilling, når de først har haft succes med den«, siger Thomas Østergaard fra Madmaskiner.dk, en forbrugersite, der specialiserer sig i beskrivelser, guides og prissammenligninger af køkkenmaskiner.

»De fleste bruger slet ikke deres maskiner fuldtud. Alle nye køkkener skal i dag have to ovne. For vi skal jo bruge den ekstra ovn juleaften, når vi både skal stege and og flæskesteg. Men vi bruger kun én ovn resten af året og den samme funktion hver gang«, lyder det fra professionel husmoder Ann-Alicia Thunbo Ilskov, blogger, forfatter og indehaver af sitet Husmoderen.dk

Årsagen til, at de rekordmange køkkenmaskiner ikke bliver brugt fuldt ud, er flere: »En moderne ovn har i dag så mange muligheder, at de færreste har tid til at sætte sig ind i dem. Når man har fundet en funktion, der giver et godt resultat, holder man fast i den«, siger ovnekspert Thomas Østergaard fra Madmaskiner.dk.

Vi er vanemennesker og tager nyt til os i det tempo, vi har brug for det

»Det er naturligt, hvis forbrugerne ikke bruger alle de nye funktioner med det samme. Vi er vanemennesker og tager nyt til os i det tempo, vi har brug for det«, forklarer Henrik Egede fra FEHA.

Men det er ærgerligt, mener Ann-Alicia Thunbo Ilskov. »Tag bare en ovn. Den har både varmluft, grill, almindelig ovn, overvarme og undervarme. Men de færreste ved, at kager og brød skal varmes op nedefra, og at overvarmen er rigtig god til suffléer og gratiner, som skal brunes og hæve lidt opad«, forklarer hun og peger også på helt lavpraktiske køkkenting som pander:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»En lille ting som en æbleskivepande, som du jo minimum bruger hvert halve år, kan også bruges til at stege frikadeller i. Dine børn vil elske, at de er helt runde«. Eksperterne anbefaler enstemmigt, at man går meget mere på opdagelse i maskinerne, når man har købt dem.

»De fleste vil blive overraskede over, hvad deres nye induktionskogeplade, deres nye kølfryseskab eller deres nye ovn faktisk kan. Vær åben-minded, spørg i butikken eller find selv ud af – på apparatet eller på nettet – hvad de rent faktisk kan. Det er som regel ikke svært. Og der kan komme rigtig gode oplevelser ud af det«, lyder det fra brancheforeningsdirektør Henrik Egede.

»Jeg har selv lige brugt et af de 'sjældne' imprægneringsprogrammer på vaskemaskinen – med fornemt resultat«, tilføjer han. Professionel husmoder Ann-Alicia Thunbo Ilskov er enig: »En typisk klassiker er, at man har købt en kombiovn, men kun bruger den som mikroovn. Man glemmer simpelthen, at den også kan bruges som almindelig ovn. Det er et ærgerligt overforbrug og spild af penge«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden