Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

FARLIGT. Man kan ikke se det på den bløde sofa og den praktiske reol. Men begge kan afgasse kemiske stoffer i en sådan grad, at det kan være skadeligt for dit helbred.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dine nye møbler damper af kemi

Lovgivningen sætter ingen kemi-grænser for de møbler, du slæber ind i dit hjem.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når den nye sofa er på plads i stuen eller køjesengen er skruet forsvarligt fast i børneværelset, skal man som forbruger sørge for ekstra god udluftning. Risikoen for, at det nye møbel afgasser skadelige stoffer, er nemlig stor, mener flere indeklimaeksperter.

»Det er meget uheldigt. Skadelige stoffer i indeklimaet har formodentlig en stor betydning for folkesundheden, for de første spæde forskningsresultater antyder, at stoffer fra indeklimaet kan medføre sygdomme som astma, allergi og ADHD«, siger professor og indeklimaforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) Lars Gunnarsen.

LÆS ARTIKEL Konsulent Lis Winther Funch fra Teknologisk Institut, som tester afgasningen fra møbler og byggevarer, er enig.»Forbrugerne er virkelig på herrens mark, når det gælder nye møbler. Der er så godt som ingen krav til, hvad et møbel må afgive af skadelige stoffer«. Instituttet får otte-ti gange om året møbler til test, fordi de har gjort folk syge eller afgiver meget store lugtgener. Men det er kun toppen af isbjerget, vurderer hun. I møbler og andet inventar som tæpper, bruseforhæng og ledninger er der fem grupper stoffer, som indeklimaeksperter har fokus på. Formaldehyd i træprodukter, som indeholder lim eller er lakeret med syrehærdende lak. Bromerede flammehæmmere i polstrede møbler, madrasser og tekstiler. Blødgørere (ftalater) i blødt pvc-plastik, blandt andet ledninger. Polyfluorerede stoffer, som imprægnerer. Og klorstoffer fra desinficerende rengøringsmidler. »Formaldehyd er det eneste kemiske stof, vi har et krav til overhovedet i forhold til byggematerialer og møbler. Men der er masser af andre ting, der gasser af, og som ikke er særlig hensigtsmæssige«, siger Lis Winther Funch.

LÆS ARTIKEL

Vil man undgå en del af de skadelige stoffer, kan man gå efter indeklimamærket. Det lille hvide blad på grøn baggrund gives til møbler og byggevarer, som ikke lugter ubehageligt, generer slimhinderne, fremkalder allergi eller virker kræftfremkaldende.

»Husene bliver mere og mere tætte, og derfor er det vigtigt at vide, hvilke stoffer der afgasser. Vi tester produkterne i vores klimakammer og sætter grænser for, hvor mange skadelige stoffer der må komme ud i rummet. Men de test udsættes produkter uden indeklimamærket ikke for«, siger Thomas Witterseh, der som teamleder ved Indeklima og Bygningsundersøgelser står for den danske indeklimamærkning.

Limet træ kan øge kræftrisiko
Af de skadelige stoffer er formaldehyd bedst undersøgt. Stoffet lugter skrapt, kan irritere luftveje og øjne, give allergisk reaktion og være kræftfremkaldende.

En mindre undersøgelse i 20 nybyggede huse viste i 2008, at der var for højt indhold af formaldehyd i to af husene. Siden er der kommet skrappere krav og markedsovervågning på byggeplader, som bruges indendørs, for eksempel spånplader, MDF, limtræ eller lamineret træ. Men de samme regler gælder ikke møbler, som er fremstillet med samme typer træ.

»Møbler, der er fremstillet af formspændt træ, afgiver ofte meget store mængder formaldehyd. Desuden bruger nogle producenter stadig syrehærdende lak på hvad som helst«, siger Lis Winther Funch.

Forbrugerne bør bede om dokumentation for, at varen afgiver lav formaldehyd – og bruge næsen, når de handler møbler.

»Det kan være svært at stå i en møbelbutik og lugte, om et møbel lugter grimt. Også fordi det har været pakket ud i et stykke tid. Men kommer man hjem med en vare, der ikke lugter godt, når man pakker den ud, bør man levere den tilbage til butikken«, siger Lars Gunnarsen.

LÆS ARTIKEL

Han mener, at der er brug for langt flere undersøgelser af, hvordan det samlede tryk af kemikalier er i danske hjem.

»Et menneske indtager rigtig meget luft hver dag. Målt i kilo er det meget mere end det, man spiser og drikker på en dag. Men vidensgrundlaget er slet ikke det samme som på fødevarer«. Selv om forskerne ikke kender den samlede virkning af de mange kemikalier i indeklimaet, ved man noget om, hvad de enkelte stoffer kan gøre ved kroppen.

Bromerede flammehæmmere, som bruges i alt fra polstring til forbrugerelektronik, er blandt andet mistænkt for at forstyrre kroppens hormoner. Visse stoffer, som f.eks. anvendes i imprægneringsmidler, kan påvirke fosteret, hvis du udsættes for dem som gravid. Forskning har vist en øget risiko for fedme hos piger, hvis deres mor er blevet udsat for disse stoffer.Ftalater, som blødgør pvc-plastik, er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

»Bromerede flammehæmmere, men også andre typer flammehæmmere og blødgørere afgasser over meget lang tid, og det giver problemer for miljøet og vores sundhed, siger Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø og Sundhed, som giver uvildig rådgivning til forbrugerne om skadelig kemi.

Pvc kan findes mange forskellige steder i et hjem: i vinylgulvet, kunstigt læder, ledninger. Men også i voksdugen, bruseforhænget eller motionsbolden. Stofferne ophober sig og er svære at nedbryde i naturen og i kroppen. Men man kan vælge varer uden problematiske stoffer, påpeger Jacob Sørensen.

LÆS ARTIKEL

»Forbrugeren kan vælge møbler og inventar, der er miljømærket eller bærer indeklimamærket. Familier har jo utrolig mange ting i deres hjem. Hvis man bare vælger den bedre variant blandt nogle af dem, er man nået et stykke vej«.

Møbelgigant stiller krav

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikea har ikke officielle indeklima- eller miljømærker, men arbejder på at mindske mængden af skadelige kemikalier i sine møbler. Det oplyser møbelgigantens danske manager for bæredygtighed, Jonas Engberg. »Tilbage i 1984 blev der fundet høje mængder formaldehyd i nogle reoler fra Ikea. Det gjorde os meget strikse, så det nu er blevet et springende punkt for os. Vi kræver af vores leverandører, at grænsen for formaldehyd er det halve af, hvad myndighederne kræver i byggevarer«, siger Jonas Engberg. Desuden har Ikea udfaset bromerede flammehæmmere, bly i spejle og bruger mindre pvc.



Det bekræfter Lis Winther Funch. »De fleste møbelhandlere ved ikke, hvad deres møbler afgiver af noget som helst – lige med undtagelse af Ikea. De har skrappe krav til afdampning af kemikalier«, siger Lis Winther Funch.

LÆS ARTIKEL Også en række af de store køkkenkæder har fået indeklimamærket produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Trods indeklimamærket er reglerne alt for slappe, mener Lis Winther Funch.

»Med frivillige mærkningsordninger har man som forbruger i det mindste sikret sig, at de værste ting ikke er i produkterne. Men enhver producent burde vide, hvad der kom ud af hans møbel eller byggemateriale. Og det ved han ikke i dag«.

Ifølge Miljøstyrelsen går man snart i gang med at tage formaldehydbekendtgørelsen op til revision.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden