0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dine nye møbler damper af kemi

Lovgivningen sætter ingen kemi-grænser for de møbler, du slæber ind i dit hjem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

FARLIGT. Man kan ikke se det på den bløde sofa og den praktiske reol. Men begge kan afgasse kemiske stoffer i en sådan grad, at det kan være skadeligt for dit helbred.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Når den nye sofa er på plads i stuen eller køjesengen er skruet forsvarligt fast i børneværelset, skal man som forbruger sørge for ekstra god udluftning. Risikoen for, at det nye møbel afgasser skadelige stoffer, er nemlig stor, mener flere indeklimaeksperter.

»Det er meget uheldigt. Skadelige stoffer i indeklimaet har formodentlig en stor betydning for folkesundheden, for de første spæde forskningsresultater antyder, at stoffer fra indeklimaet kan medføre sygdomme som astma, allergi og ADHD«, siger professor og indeklimaforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) Lars Gunnarsen.

LÆS ARTIKEL

Vil man undgå en del af de skadelige stoffer, kan man gå efter indeklimamærket. Det lille hvide blad på grøn baggrund gives til møbler og byggevarer, som ikke lugter ubehageligt, generer slimhinderne, fremkalder allergi eller virker kræftfremkaldende.

»Husene bliver mere og mere tætte, og derfor er det vigtigt at vide, hvilke stoffer der afgasser. Vi tester produkterne i vores klimakammer og sætter grænser for, hvor mange skadelige stoffer der må komme ud i rummet. Men de test udsættes produkter uden indeklimamærket ikke for«, siger Thomas Witterseh, der som teamleder ved Indeklima og Bygningsundersøgelser står for den danske indeklimamærkning.

Limet træ kan øge kræftrisiko
Af de skadelige stoffer er formaldehyd bedst undersøgt. Stoffet lugter skrapt, kan irritere luftveje og øjne, give allergisk reaktion og være kræftfremkaldende.

En mindre undersøgelse i 20 nybyggede huse viste i 2008, at der var for højt indhold af formaldehyd i to af husene. Siden er der kommet skrappere krav og markedsovervågning på byggeplader, som bruges indendørs, for eksempel spånplader, MDF, limtræ eller lamineret træ. Men de samme regler gælder ikke møbler, som er fremstillet med samme typer træ.

»Møbler, der er fremstillet af formspændt træ, afgiver ofte meget store mængder formaldehyd. Desuden bruger nogle producenter stadig syrehærdende lak på hvad som helst«, siger Lis Winther Funch.

Forbrugerne bør bede om dokumentation for, at varen afgiver lav formaldehyd – og bruge næsen, når de handler møbler.

»Det kan være svært at stå i en møbelbutik og lugte, om et møbel lugter grimt. Også fordi det har været pakket ud i et stykke tid. Men kommer man hjem med en vare, der ikke lugter godt, når man pakker den ud, bør man levere den tilbage til butikken«, siger Lars Gunnarsen.

LÆS ARTIKEL

Han mener, at der er brug for langt flere undersøgelser af, hvordan det samlede tryk af kemikalier er i danske hjem.

»Et menneske indtager rigtig meget luft hver dag. Målt i kilo er det meget mere end det, man spiser og drikker på en dag. Men vidensgrundlaget er slet ikke det samme som på fødevarer«. Selv om forskerne ikke kender den samlede virkning af de mange kemikalier i indeklimaet, ved man noget om, hvad de enkelte stoffer kan gøre ved kroppen.

Bromerede flammehæmmere, som bruges i alt fra polstring til forbrugerelektronik, er blandt andet mistænkt for at forstyrre kroppens hormoner. Visse stoffer, som f.eks. anvendes i imprægneringsmidler, kan påvirke fosteret, hvis du udsættes for dem som gravid. Forskning har vist en øget risiko for fedme hos piger, hvis deres mor er blevet udsat for disse stoffer.Ftalater, som blødgør pvc-plastik, er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

»Bromerede flammehæmmere, men også andre typer flammehæmmere og blødgørere afgasser over meget lang tid, og det giver problemer for miljøet og vores sundhed, siger Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø og Sundhed, som giver uvildig rådgivning til forbrugerne om skadelig kemi.

Pvc kan findes mange forskellige steder i et hjem: i vinylgulvet, kunstigt læder, ledninger. Men også i voksdugen, bruseforhænget eller motionsbolden. Stofferne ophober sig og er svære at nedbryde i naturen og i kroppen. Men man kan vælge varer uden problematiske stoffer, påpeger Jacob Sørensen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts