0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unge husmødre støver gammelkendte tricks af

To unge kvinder har samlet en række husmodertips i en ny bog.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Ny bog. At vaske gulvet behøver ikke at være en sur pligt, men skal derimod ses noget godt, vi gør for os selv.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Fjern rust med en citron og giv din bøf en snaps, hvis den er for sej, er blot nogle af de mange husråd fra bogen ’Hold da helt hus’.

Forfatterne Julie skals og Ann-Alicia Thunbo Illskov er stolte af at kunne kalde sig husmødre og elsker at pudse sølvtøj.

I bogen ’Hold da helt hus’ har de to forfattere samlet en lang række husmodertips, der skal gøre læserens hverdag renere og nemmere. Tips, de igennem tiden har opsnappet fra flere års erfaring som barnepiger i kongehuset, husholderske på Schackenborg Slot og fra deres opvækst i det vestjyske, hvor de gamle dyder, ifølge forfatterne, stadig hersker. Sidst men ikke mindst har de lyttet til deres bedstemødre.

Gør rengøring til hverdagsrutine
Det er onsdag morgen, og solen er endnu ikke stået op, men på ryttergården på Fyn er Ann-Alicia og hendes mand allerede i færd med dagens pligter. De er stået tidligt op og er i færd med at gøre de 300 m 2 på gården rent. Det gør de hver onsdag, inden klokken slår syv. De har sat en deadline, klokken syv skal der spises morgenmad.

»Det handler om at finde en rutine, der passer til ens hverdag, jeg stresser aldrig over rengøring, fordi jeg ved, at det bliver gjort onsdag morgen. Så kan det rode nok så meget tirsdag aften, det rører mig ikke«, siger Ann-Alicia Thunbo Illskov.

Spar tid ved at lave et system
Rengøringen går hurtigt, den er nemlig sat i system. Ann-Alicia Thunbo Illskovs bedste råd er aldrig at gå nogen steder tomhændet. Neden for trappen i hendes hus står en kurv, i den lægger hun de ting, som skal ovenpå. Så er den nem lige at tage med op. I hendes vasketøjskurv ligger en flaske opvaskemiddel, så hun kan give pletterne på tøjet en omgang, inden hun smider tøjet til vask.

»På den måde sparer jeg masser af tid, jeg skal ikke stå og lede efter trøjen med pletten på eller gå rundt og fjerne børnelegetøj eller andet, inden jeg kan begynde rengøringen. Når du først har fået sat tingene i system, er det legende let, og du behøver ikke tænke over det længere, og så undgår du at stresse«, siger hun og henviser til, at de to forfattere har indledt deres bog med citatet ’Ægte dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang’.

Fusionsfamilier skal også have husmor
I Aarhus midtby ser hverdagens rutine anderledes ud. Her bor Julie Skals i en treværelses lejlighed med sin fireårige søn, og i øjeblikket bor hendes bror der også. Når Julie Skals’ søn alligevel er i bad, snupper hun en svamp og gør badeværelset rent. Hun er jo derude alligevel, som hun siger. Lørdag formiddag står den på radio og rengøring. Det er ikke noget, hun gør af pligt, hun nyder at gøre det.

»Et rent hjem er ren wellness, vi burde betragte rengøring meget mere som noget lækkert, vi gør for os selv. Det er jo noget, vi bruger tid på, ligesom med god mad og træning«, siger Julie Skals.

Rengøring må ikke give stress
Det er det, der er kvindernes hensigt med bogen, den skal guide familier af alle slags til en nemmere og renere hverdag, uden at rengøring og madlavning bliver en stressfaktor.

»Vores bedstemødre var ægte husmødre, de kunne alle de her tips på rygraden. Vi kan lære så meget af dem«, siger Julie Skals og tilføjer, at selv om mange familiemønstrer ser helt anderledes ud i dag end i tidligere generationer, er der stadig brug for en husmor med de gode råd i ærmet.

LÆS ARTIKEL

»Der er ingen, der siger, at kernefamilien med mor, far og børn er den rigtige løsning. Men lige meget hvordan vi vælger at leve vores liv, gør det bare hverdagen nemmere, når man kan nogle af de gamle husmoderfif«, siger hun.

Bæredygtige tips
Rengøringsmidler behøver ikke komme fra farverige flasker og lugte af parfume for at virke. En citron og noget lagereddike kommer man langt med, og det er tilmed miljøvenligt, lyder det fra de to erfarne husmødre. Bagepulver er en fantastisk opfindelse til afløb, der lugter. Forfatterne mener, at der både er penge og miljømæssige besparelser at hente i tipsene.

»Der må alt andet lige være noget bæredygtighed ved de gamle husmodertips, som vores generation kan lære noget af«, siger Julie Skals.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce