Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR-foto
Foto: PR-foto

Genbrug. Bæredygtigt design kan være alt fra tøj og møbler til disse Helle Dacarr-vaser fremstillet i bildæk.

I virkeligheden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klumme: Jeg har set lyset. Det hedder bæredygtighed

Politikens bæredygtigheds-skeptiske journalist blev omvendt på designmesse

I virkeligheden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indtil i mandags havde jeg det sådan, at hvis nogen sagde bæredygtigt design til mig, så ville jeg kaste op. De sidste år har ikke budt på andet end foredrag fra designere, der har pakket deres produkter ind i floskler om bæredygtighed og miljøvenlige materialer, samtidig med at de kun har haft en ting på dagsordenen: at få os til at forbruge mere.

LÆS ARTIKEL

Groft sagt, for selvfølgelig har der været masser af gode hensigter bag de seneste års snak om bæredygtighed, men jeg må indrømme, at jeg havde nået en grænse, hvor jeg ikke kunne klare at høre et ord mere om bæredygtighed – ligesom jeg heller ikke kunne tage mere snak om klimaet og CO2-kvoterne.

I mine øjne er der nemlig alt for meget snak og alt for lidt handling, og skønt vi ved, at vi må gøre noget for at redde vores røv, så sker der meget lidt. Vi gider nemlig ikke lave vores livsstil om, forbruge mindre, droppe rejserne eller holde op med at spise jordbær midt om vinteren.

Derfor var det også med en vis skepsis, at jeg deltog i et arrangement, der handlede om bæredygtig design i 2025. Men hvor var det dog godt, at jeg gjorde det, for jeg mødte for det første en af verdens førende klimaforskere, der kunne lægge kortene på bordet (Jorden skal nok overleve, men når vi i 2050 er næsten 10 milliarder mennesker i verden, bliver der for alvor kamp om ressourcerne, argumenterede hun).

Dernæst fortalte en række designere, hvordan de nu overvejer at få deres ting fremstillet enten i Danmark eller i hvert fald tættere på, og på den måde spare den dyre transport. Og at økologisk bomuld bruger meget mere vand end almindeligt dyrket bomuld. Og at vi ikke behøver at stoppe med at forbruge, men gøre det på en klogere måde.

For eksempel bytte mere – man kunne måske betale pant for tøj, var der en, der foreslog, så ville vi ikke smide så meget ud – bruge tingene længere, kræve af producenter, at deres ting skal have længere holdbarhed (tag den, Apple!) og hjælpe de designere, der seriøst prøver at gøre en forskel.

Ergo blev jeg klogere og genvandt mit klimaengagement. Der er faktisk masser af designere, som gerne vil arbejde bæredygtigt og i respekt for vores miljø. Det er bare svært rent økonomisk, og fordi vi mennesker konstant vil have nyt, nyt, nyt. Shopping er blevet underholdning, er der nogen, der påstår. Kunne bæredygtig shopping ikke blive lige så underholdende? Så kunne man da forbruge med god samvittighed ...

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden