Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Mik Eskestad
I virkeligheden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Designskribent: Mænd har skabt mine møbler - kvinder mit nips

Kønnene er ikke ligeligt repræsenteret i design-verdenen.

I virkeligheden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden læste jeg en artikel om kvinders manglende repræsentation inden for kunst. I dag er det nemlig kvindernes internationale kampdag, og det betyder, at der igen er fokus på ligestilling.

LÆS ARTIKEL

Det er tilsyneladende stadig os mænd, der løber med midlerne inden for kunst, og det er også mænd, der sidder i toppen af samfundslivet, kan man forstå på de skriverier, der har været i løbet af ugen. Den slags læsestof kan godt være lidt tungt, så jeg kom ikke igennem artiklen, men begyndte at kigge mig rundt i stuen. Hvor mange af de ting, jeg har, er designet af en kvinde? Hvor mange af en mand?

Det har jeg egentlig aldrig overvejet før, men jeg rejste mig fra stolen og begyndte at gå rundt i lejligheden og tælle.

Mit spisebord er lavet af en mand. Det samme er stolene og sofaen. Alle lamperne er også designet af mænd. Skivebordet står en mand også bag, og den lille stol i køkkenet er sørme også skabt af et hankøn.

Jeg noterede det hele på en blok og begyndte at kigge ind i skabene. Kopperne er designet af en kvinde. Det samme er vores ildfaste fade. Min yndlingskrukke, som står midt på sofabordet – selvfølgelig også designet af en mand – er drejet af en kvindelig keramiker. Og de første forårsgrene er stukket ned i en stribet krukke, som er designet af to kvinder.

Gryderne er lavet af en mand, det samme er bestikket. Til gengæld er krukken til kaffe skabt af en kvinde, og kanderne til vand er der også en kvinde bag. Dugen til spisebordet har jeg købt af en kvindelig væver og lysestagerne af en kvinde. Fire af billederne på væggene er malet eller tegnet af kvinder. Fjorten er lavet af mænd.

Alle de store ting står mænd altså bag. En stor del af nipset er derimod fra kvindehænder – inklusive tallerkener, kopper og fade. Måske ville det være anderledes, hvis jeg ikke havde så mange ting af ældre dato. Men jeg tvivler på det. Det er stadig mænd, der designer de store og væsentlige ting til boligen. Kvinderne står for tilbehøret.

Groft sagt. Der er selvfølgelig masser af undtagelser, for der er jo masser af aktive kvindelige designere i dag. En af dem har stået for noget, man kan kalde ret maskulint – den højttaler, jeg hører mine Trille-sange på. Den står lige under hylden med digte, hvor favoritterne lige nu er skrevet af Inger Christensen og Theis Ørntoft. Lidt balance skal der jo være.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden