Foto: Mik Eskestad
I virkeligheden

Designskribent: Mænd har skabt mine møbler - kvinder mit nips

Kønnene er ikke ligeligt repræsenteret i design-verdenen.

I virkeligheden

Forleden læste jeg en artikel om kvinders manglende repræsentation inden for kunst. I dag er det nemlig kvindernes internationale kampdag, og det betyder, at der igen er fokus på ligestilling.

LÆS ARTIKEL

Det er tilsyneladende stadig os mænd, der løber med midlerne inden for kunst, og det er også mænd, der sidder i toppen af samfundslivet, kan man forstå på de skriverier, der har været i løbet af ugen. Den slags læsestof kan godt være lidt tungt, så jeg kom ikke igennem artiklen, men begyndte at kigge mig rundt i stuen. Hvor mange af de ting, jeg har, er designet af en kvinde? Hvor mange af en mand?

Det har jeg egentlig aldrig overvejet før, men jeg rejste mig fra stolen og begyndte at gå rundt i lejligheden og tælle.

Mit spisebord er lavet af en mand. Det samme er stolene og sofaen. Alle lamperne er også designet af mænd. Skivebordet står en mand også bag, og den lille stol i køkkenet er sørme også skabt af et hankøn.

Jeg noterede det hele på en blok og begyndte at kigge ind i skabene. Kopperne er designet af en kvinde. Det samme er vores ildfaste fade. Min yndlingskrukke, som står midt på sofabordet – selvfølgelig også designet af en mand – er drejet af en kvindelig keramiker. Og de første forårsgrene er stukket ned i en stribet krukke, som er designet af to kvinder.

Gryderne er lavet af en mand, det samme er bestikket. Til gengæld er krukken til kaffe skabt af en kvinde, og kanderne til vand er der også en kvinde bag. Dugen til spisebordet har jeg købt af en kvindelig væver og lysestagerne af en kvinde. Fire af billederne på væggene er malet eller tegnet af kvinder. Fjorten er lavet af mænd.

Alle de store ting står mænd altså bag. En stor del af nipset er derimod fra kvindehænder – inklusive tallerkener, kopper og fade. Måske ville det være anderledes, hvis jeg ikke havde så mange ting af ældre dato. Men jeg tvivler på det. Det er stadig mænd, der designer de store og væsentlige ting til boligen. Kvinderne står for tilbehøret.

Groft sagt. Der er selvfølgelig masser af undtagelser, for der er jo masser af aktive kvindelige designere i dag. En af dem har stået for noget, man kan kalde ret maskulint – den højttaler, jeg hører mine Trille-sange på. Den står lige under hylden med digte, hvor favoritterne lige nu er skrevet af Inger Christensen og Theis Ørntoft. Lidt balance skal der jo være.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce