Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARKUSSEN TOBIAS SELNÆS
Foto: MARKUSSEN TOBIAS SELNÆS

Grønt. Der er masser af træer i parkerne i København. Nu vil politikerne også have dem ud i gaderne.

I virkeligheden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hedebo: Der er masser af plads til træer i København - plant dem nu

Københavns Kommune har vedtaget, at byen skal have 100.000 træer. Men politikerne siger ikke, hvor træerne skal plantes.

I virkeligheden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hovedstaden har en officiel træpolitik, der løber fra 2016 til 2025. Med den ønsker politikerne på rådhuset at gøre byen grønnere ved at give plads til 100.000 træer. Det er et fremragende initiativ. På Frederiksberg, hvor jeg bor, har man haft sådan en politik i årevis:

»Alle borgere skal kunne se et træ fra deres bolig, og når jeg sidder hjemme ved mit skrivebord, kan jeg se træer i alle retninger – også selv om jeg bor ud til en befærdet gade«.

At Københavns Kommune nu vil gøre byen grønnere, er således kun til at juble over. Men er det ikke lidt tyndt, at kommunen ikke har lavet en helt konkret plan for, hvor træerne skal plantes? Målet er, at 75 procent af københavnerne skal opleve byen som en grønnere by, og at 20 procent af byens areal skal være dækket af trækroner. Fint. Men hvorfor har man ikke planlagt, hvor træerne skal stå?

Flere gange har man plantet træer på Nørrebrogade, men tag selv cyklen, og kør igennem, og prøv at tælle, hvor mange af dem der stadig er i live. Stort set ingen. Godt nok er der gang i bylivet på Nørrebrogade, men har kommunen reelt gjort noget for at holde de træer i live, de har plantet der?

I øjeblikket bliver der anlagt ekstra brede cykelstier i Gothersgade, og det er dejligt. Men hvorfor planter man ikke nogle træer ved samme lejlighed? Det ville næppe skade cyklisterne, hvis de yderste 30 cm af cykelstien blev afsat til træer. Tværtimod ville træerne være med til at tage lidt af farten på cykelstierne, hvor det næsten ikke kan gå hurtigt nok.

Nogle vil påstå, at det er noget romantisk pladder at drømme om flere træer i byen, men det passer ikke. Flere træer giver bedre luft og flere fugle og insekter. Træer langs gaderne sikrer skygge og skaber dejlige rum på gadeplan. Det har man for længst opdaget i Paris og Berlin. Og nu også i Københavns Kommune – i hvert fald på papiret ( træpolitikken kan læses på kommunens hjemmeside ).

Men hvornår sker det i praksis? Og vil kommunen bruge ressourcer på at passe træerne? Nørre Allé har fået et kæmpe løft, fordi man har valgt at plante træer langs den trafikerede vej. Hvad med om man gjorde det samme ved Israels Plads, Vesterbrogade, Amagerbrogade, Prinsessegade og Bredgade? Det lyder nemmere, end det er, men det er i hvert fald også let at lave en træstrategi på papiret uden at skrive en eneste linje om, hvor træerne skal stå.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden