Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gottfrid Svartholm Warg (tv) and Peter Sunde ankommer til retten i Stockholm.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX/AP

Gottfrid Svartholm Warg (tv) and Peter Sunde ankommer til retten i Stockholm.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verden følger stor piratsag

En svensk domstol skal afgøre, om stifterne af det omdiskuterede svenske netværk Pirate Bay er skyldige i ulovlig fildeling.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er det ulovligt at hjælpe internetbrugere til at finde piratkopieret indhold på nettet?

Det svar har en svensk domstol afsat 13 retsdage til at få afklaret. Sagen, som begyndte til morgen klokken ni, drejer sig om den oprindeligt svenske hjemmeside Pirate Bay.

Her kan brugere søge efter og finde datastumper - .torrent-filer - som sætter dem i forbindelse med andre internetbrugere, som ligger inde med den data, som efterlyses.

Fire personer tiltalt Datafilerne leverer brugerne selv fra egen harddisk, og dermed ligger der ikke ulovlige filer på selve Pirate Bay-hjemmesiden.

Filerne, som brugerne henviser til, består af både lovlige og ulovlige film, musikfiler, programmer og hvad der ellers kan digitaliseres og distribueres.

I alt fire personer er tiltalt for at have bidraget til ulovlig fildeling af copyright-beskyttet materiale ved at indeksere, hvor materialet kan findes.

Erstatningskrav på 80 mio. kroner
Samme fire personer startede oprindeligt Pirate Bay og er derfor også anklaget for at tjene penge på fildeling ved at sælge annonceplads på deres populære hjemmeside.

Derudover skal retten tage stilling til film- og musikindustriens erstatningskrav på 117 millioner svenske kroner - cirka 80 millioner danske kroner.

Herhjemme pålagde Østre Landsret Sonofon at lukke for kundernes adgang til Pirate Bay, hvilket har fået nogle - men ikke alle - internetudbydere til at følge trop.

Trodsige pirater mødte pressen
Ved et pressemøde i går var det nogle trodsige pirater, som mødte pressen, skriver Wired, der ligesom mange andre internationale medier følger retssagen tæt.

Piraterne er del af Piratbyrån, et aktivistnetværk, som skabte det, der gik hen og blev verdens mest populære fildelingsside, som et eksperiment.

Filosofien er, at information skal være fri og gratis, og piraterne insisterer på, at der ikke er nogen indtjening at betale til rettighedshaverne, hvis de skulle få medhold i deres erstatningskrav.

»Jeg har mistet mit webhotelfirma på grund af det her, har masser af gæld og lever i udlandet nu, hvor jeg hjælper fattige med at komme på nettet. Så de (underholdningsindustrien, red.) får ingenting«, siger Gottfrid Svartholm til Wired.

Rettigheds-jurister får spydige svar
Svartholm er berømt for sine knap så respektfulde svar til repræsentanter for underholdningsindustrien, som kontakter Pirate Bay for at kræve henvisninger til ulovligt indhold fjernet.

For eksempel da Apple krævede enhver henvisning til en tidlig udgave af et styresystem fjernet.

»Vi kræver, at I forsyner os med mere underholdning i form af juridiske trusler, tak«, lød svaret blandt andet.

Pirate Bay lægger traditionelt alle 'trusler' op på hjemmesiden, så det er muligt at se henvendelser og svar her, hvis din internetudbyder tillader adgang til Pirate Bay-siden.

»The Pirate Bay har sit eget liv«

Svartholms mere afdæmpede piratkollega Peter Sunde gjorde på pressemødet opmærksom på, at fildelingssiden fortsat findes, og at enhver dom vil blive anket til Højesteret med fire-fem års ventetid på en afgørelse.

»Vi er fire enkeltpersoner som retsforfølges. Men The Pirate Bay har sit eget liv. Den er ikke afhængig af os som mennesker«, siger han ifølge Wired.

Sagen begyndte 31. maj 2006, da svensk politi ransagede ti forskellige addresser i Midtsverige og beslaglagde servere og computere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden