Fantastisk! Antipiratgruppens beslutning om at opgive jagten på private lovbrydere vækker begejstring hos 20-årige David. (Modelfoto)
Foto: Martin Zakora

Fantastisk! Antipiratgruppens beslutning om at opgive jagten på private lovbrydere vækker begejstring hos 20-årige David. (Modelfoto)

Digitalt

»Vi laver et oprør mod systemet«

David på 20 år downloader og fildeler næsten dagligt musik, film og bøger.

Digitalt

David peger på sin computerskærm.

»Den er skøn, den her film«, siger han.

»Jeg så den i biografen, da den gik der. Så jeg har betalt penge for at se den«.

Han klikker på linjen med ’V for Vendetta’, skrevet med sirlig skrift. Klikker bagefter på boksen med ’Download’. Så smiler han.

20-årige David har netop brudt ophavsretten. Han er begyndt at downloade en film ulovligt, og lige så snart den er færdigdownloadet, sørger han for, at andre kan få mulighed for at se den. Han fildeler.

LÆS ARTIKEL

Han er en af dem, som Antipiratgruppen gerne vil have fat i, men som er svær at fange og endnu sværere at få dømt. Og han er begejstret for Antipiratgruppens beslutning om at droppe sager mod borgere, som er mistænkt for ulovlig fildeling, fordi det er for svært at få dem dømt.

»Alle bryder ophavsretten«
»Det er fantastisk«, siger han.

»Det gør antipiraterne meget mere menneskelige. Folk vil sikkert ikke synes, de er lige så åndssvage, hvis de holder sig lidt mere væk fra privatpersoner. Det er fuldstændig vanvittigt, så store sagsanlæg nogle fildelere har fået på halsen«.

David klikker væk fra hjemmesiden goem.org, hvor han fandt ’V for Vendetta’, og taster sig videre ind på den næste fildelingshjemmeside for at demonstrere, hvor let det er at få fingre i ulovlig musik og film.

»Problemet er jo, at alle bryder ophavsretten. Næsten alle indrømmer, at de gør det. Og de, der ikke gør, lyver helt sikkert«, siger han.

»Fuldkommen hul i hovedet«
David har downloadet og fildelt, siden han var 12 år. Dengang var det ’Hits 4 kids’ og computerspillet ’Counterstrike’, det gjaldt. I dag er det film, musik. Og fysikbøger til studiet på DTU.

David downloader og fildeler næsten hver dag, og på hans skrivebord under kollegieværelsets vindue står tre eksterne harddiske klar til at blive fyldt op, når computerens plads slipper op.Egentlig kunne han godt bare downloade andres film og lade være med at stille sine egne til rådighed for andre. Men når David besøger hjemmesider som goem.org, sørger han altid for at lade sit bibliotek af film og musik stå åbent for andre. Det handler nemlig om at opføre sig ordentligt.

»Når en person går ud og køber en film og bruger tid på at lade mig downloade den ... det synes jeg, er fantastisk. Så selvfølgelig vil jeg hjælpe andre med at downloade ting«, siger han.

LÆS ARTIKEL

David prøver heller ikke at skjule sin ulovlige omgang med andres film og musikudgivelser. Faktisk skilter han gerne med det. Det største ikon på Davids computers skrivebord er billedet af en brun papkasse. En hvid pil peger på teksten neden under kassen. ’Downloads’ står der.

En protest
Når David ikke bruger tiden på DTU eller i kollegiekøkkenet, kæmper han også aktivt for blandt andet legaliseringen af fildeling som medlem af ungdomsafdelingen af Piratpartiet, UngPirat.

Der er nemlig intet forkert i at downloade eller fildele, mener han. Og folk, der anser fildelere for nassere og tyveknægte, har ikke forstået pointen. De gør det jo for at protestere over tingenes miserable tilstand.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SKRIV

»Vi laver jo et oprør mod systemet. Vi gør det ikke bare for at stjæle. Det er fuldkommen hul i hovedet, at man ikke kan få lov til at høre musikken, man er interesseret i, før man køber cd’en og måske opdager, det er noget makværk. Man ville jo heller aldrig købe en bil uden at prøvekøre den først«, siger han.

Desuden ville det også koste alt for meget at betale for alle de film, han downloader. Og det vil hans SU langtfra række til, tilføjer han. Til gengæld donerer han nogle gange penge til de bands, han rigtig godt kan lide. Så går de direkte til bandet og falder ikke i hænderne på grådige pladeselskaber.

Alligevel mener David ikke, det er nok, at Antipiratgruppen dropper sagsanlæggene mod de mistænkte borgere.

»Antipiratgruppen og regeringen bliver nødt til at gøre det lovligt at fildele. Alle unge gør det jo i forvejen og tænker ikke engang over det. De har kriminaliseret en hel generation af mennesker, og det er jo fuldstændig vanvittigt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce