Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikere: Kunst skal stadig koste

Politikerne synes stadig, at kunstnerne skal kompenseres for den ulovlige fildeling - men de ved ikke hvordan.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samfundet skal ikke bare opgive at beskytte musikeres, forfatteres og billedkunstneres rettigheder. Så langt er de politiske partier nogenlunde enige. Men hvad løsningen er, har de ikke mange konkrete bud på.

»Hvis man bare gav op, ville det være helt skørt«, siger Karin Nødgaard, som er kulturordfører for Dansk Folkeparti og samtidig er formand for Folketingets Kulturudvalg.

LÆS ARTIKEL

»Men vi ville gerne høre fra branchen selv, hvilke forslag de så har for at komme det til livs. Det behøver ikke altid være os politikere, der har løsningen«, siger hun.

Både SF, R og Enhedslisten peger på, at man hidtil har haft en pose penge fra den såkaldte blankbåndsafgift, som kunne bruges til at kompensere kunstnerne for de indtægter, de mister, når folk tager private kopier af musik og film.

Direkte støtteordning I dag, hvor kopieringen stort set ikke længere foregår på fysiske medier som bånd og cd-rom, er puljens indtægter ved at forsvinde. Men måske kunne man finde en ny mekanisme, der ligner, siger de radikales kulturordfører, Johs. Poulsen. »At kunne downloade musik, film, bøger og kunst er jo et gode, som alle i princippet har adgang til. Så kan man måske også forsvare, at alle skal betale«, siger han. Holger K. Nielsen, som er medieordfører for SF, synes også, at kunstnerne skal kompenseres via en direkte støtteordning. »Vi er nødt til at have en kulturpolitik, hvor man tager hensyn til, at pirateriet er der. Hvis kunstnerne ikke har penge, bliver der ikke lavet musik«, siger han. Nej fra regeringen Men i regeringen er der ikke stemning for at indføre en ny fælles betaling, som alt for let kan komme til at ligne endnu en afgift eller skat, siger Venstres kulturordfører, Troels Christensen. »Vi er klar over, at det er op ad bakke med bevisbyrden i de her sager«, siger han. »Vi har ikke nogen hokuspokus-løsninger på det her og nu«. På sigt må det være op til branchen selv at udvikle nogle nye betalingsmodeller, som kan løse dilemmaet med den omsiggribende piratvirksomhed. »Det skal være lettere at være lovlydig. Der skal nok nogle helt nye forretningsmodeller til, ligesom vi har set det hos TDC«, mener han. Organiseret kopiering skal straffes

Han tror på, at hvis det bliver nemt og brugervenligt at betale små beløb for at downloade fra nettet, vil de fleste brugere også gøre det.

»Langt de fleste mennesker ønsker at være på den rigtige side af loven, især hvis det ikke er så besværligt, at det er lettere at gøre det ulovlige. Men branchen skal være innovativ og finde løsninger, som ikke bare kræver nye skatter. Jeg synes bare, de skal komme i gang«, siger Troels Christensen.

SKRIV

Hos Enhedslisten glæder Per Clausen sig over, at man nu opgiver at forfølge de små fisk, som kun downloader til eget og venners brug.

»Det er nogle dårlige sager, så lad os dog lade være med at genere folk med at føre udsigtsløse sager, når man alligevel ikke kan løfte bevisbyrden«.

Derimod synes han stadig, at man bør forfølge det, han kalder »industrialiseret piratkopiering«.

»Hvis der er folk, der driver det som en virksomhed, de tjener penge på, skal man selvfølgelig gøre, hvad man kan for at stoppe det«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden