Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARK LENNIHAN/AP
Foto: MARK LENNIHAN/AP

Det tog Amazon over tre år at producere den første ‘Kindle’, hvilket også er den, der nu er officielt på markedet i Danmark.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor er e-bogen en fremragende opfindelse

Amazons topchef Stevel Kessel fortæller i et interview med tjek.dk om fødslen af 'Kindle'.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lidt større end et A4-ark, vejer 289 gram og har plads til 1.500 bøger.

Amerikanske Amazons ‘Kindle’-ebogslæser har siden sin lancering for to år siden været for bogverdenen, hvad iPod har været for musikbranchen: en succesrig mainstream-målrettet gadget, der samler alt på et sted.

Successen over konkurrenter som Sony skyldes dels Amazons større udvalg af bøger og høj brugervenlighed, dels at ‘Kindle’ sætter bogoplevelsen over alt andet: ikke så mange ekstra features og dikkedarer, bare en gadget, der kan vise elektroniske bøger.

Skal forsvinde i hænderne Ideen til Kindle blev født af klager fra kunderne, da Amazon var blandt de første online-butikker, der solgte elektroniske bøger til ebogslæsere:

LÆS ARTIKEL

»De første ebogslæsere var rigtig dårlige brugeroplevelser. Dels var de dårlige at læse på, skærmen var gnidret, de var tunge og bøgerne var få og dyre. Samtidig var det svært at få lagt ens købte ebøger over på ebogslæserne. Og som forhandler fik vi alle klagerne, da kunderne ringede til os for at brokke sig«, siger Steve Kessel, Senior vicepræsident for Kindle hos Amazon.

»Vores vigtigste designmæssige mål for ‘Kindle’ har altid været, at den skal forsvinde i brugernes hænder. Du skal kunne leve dig fuldkommen ind i forfatternes ord, og glemme alt andet omkring dig - præcis som du gør med en normal bog«, siger han.

Ifølge Steve Kessel er det derfor altafgørende, at ‘Kindle’ skaber en helstøbt total oplevelse for kunderne, hvilket også er årsagen til, at den ikke kan bruges til meget andet end at læse ebøger på. Ingen websurfning, spil, email-program eller andet lir, der ifølge Amazon kan forstyrre oplevelsen af bogen.

Alt det som bogen ikke kan
Men hvordan genopfinder man bogen i digital format?

Amazon og Steve Kessel vidste fra starten, at ‘Kindle’ ikke kunne udkonkurrere bogen, fordi den har en så “ekstrem god formfaktor”. Derfor blev målet med deres ebogslæser, at det skal have funktioner, som ingen normal bog kan hamle op med:

»I ‘Kindle’ har vi tilføjet engelsk ordbog og opslag i Wikipedia, så man hurtigt kan slå et ord op, mens man læser. Man kan også ændre skrifttype, størrelse og ord pr. linje, hvilket gør, at man faktisk læser hurtigere på ‘Kindle’ end i en normal bog«, siger Steve Kessel.

Hver eneste ‘Kindle’-ebog har konstant trådløs kontakt til internettet via de nærmeste mobilmaster, så uanset hvor man befinder sig i verden altid kan købe og downloade de nyeste bøger.

Her betaler Amazon samtidig alle tele- og roamingafgifter, så man ikke får gigantiske ekstraregninger fra den kant. Dog gælder dette kun, når man køber bøger via Amazon. Vil man trådløst sende personlige dokumenter såsom word- eller PDF-filer til Kindle, koster det 0.99 dollar (cirka 5 kr.) pr. megabyte, men disse kan også overføres gratis via USB-kabel.

Kun engelsk litteratur
Et problem for Amazons ‘Kindle’ i Danmark kan dog være manglen på bøger. For en danske ejer af ‘Kindle’ har man i dag adgang til omkring 250.000 engelske bøger, magasiner og aviser i sin onlinebutik, men ingen danske bøger. Amazon har nemlig ikke afklaret rettighederne med de danske forlag endnu.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Folk over hele verden vil gerne have adgang til engelske bøger. Men læser du ikke engelske bøger, er Kindle ikke for dig«, siger Steve Kessel.

Ifølge ham er ambitionen, at man skal kunne købe alle bøger på alle sprog i hele verden og downloade bogen til sin Kindle inden for 60 sekunder. En ambition, der tager tid erkender Kessel, men i USA er bogforlagene ved at komme med på vognen, og for hvert salg af 100 fysiske bøger på Amazon, sælger det de 48 Kindle-udgaver.

Hvad skal man købe?
Som dansker med lyst til elektroniske bøger er markedet for ebøger stadig i sin vorden. Skal det ikke være ‘Kindle’ med lutter engelsk litteratur, er alternativet at vente. Særligt fordi den udgave af ‘Kindle’, som man kan købe i Danmark, er den originale, mens Amazon i USA også forhandler den noget dyrere, men også i både skærm og hukommelse større udgave kaldet ‘Kindle DX’.

»Køber du Kindle DX i USA og tager den til Danmark, kan du ikke bruge den med mobilnettet her i Danmark. Vi laver en international version af den til næste år, men generelt er DX mere designet til personlige dokumenter og magasiner end til bøger«, siger Steve Kessel.

Nook kommer

Spørgsmålet er dog, hvilket mærke ebogslæseren har.

Sony har længe været den eneste reelle konkurrent til ‘Kindle’, men i udvalg og brugervenlighed har ‘Kindle’ været alene på mainstreammarkedet i to år. Det vil sige lige indtil i onsdags i sidste uge, hvor USAs største boghandlerkæde Barnes & Noble lancerede uge deres ‘Kindle-Killer’ kaldet ‘Nook’.

Dennes umiddelbare største fordel i forhold til ‘Kindle’ er, at den understøtter det åbne ebogsformat “Epub”. Dette betyder, at ‘Nook’ fra fødslen har adgang til tre til fire gange så mange også gratis ebøger som ‘Kindle’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derudover har ‘Nook’ under sin “bogskærm” en trykfølsom farveskærm i stedet for ‘Kindles’ fysiske knaptastatur, og samtidig en unik funktion kaldet LendMe, hvor man kan udlåne en af sine ebøger til en anden ‘Nook’ bruger i op til to uger. ‘Nook’ udkommer i USA den 30. november, så det er endnu for tidligt at se, om den kan vippe ‘Kindle’ af pinden. Dog er Steve Kessel sikker på, at den normale bog ikke har mange leveår tilbage:

»Jeg kan blot se, at når kunderne får en Kindle, vil de helst læse alle deres bøger på den. Kunderne fortæller os, at de læser både hurtigere og læser samtidig flere bøger, fordi de kan indstille skrifttype, ord pr. linje og skriftstørrelse, som det passer dem. Derfor tror jeg, at dette er fremtidens bog - men det tager stadig tid«, siger Steve Kessel.

Amazons Kindle koster 1.800 kr. inklusiv moms, fragt og told. Bøgerne koster mellem 11 kr og 70 kr., og alt skal købes og bestilles gennem www.amazon.com. Nook koster 259 dollar og lanceres den 30. november - kun i USA. Se mere på www.nook.com. Interviewet er foretaget før Barnes & Noble lancerede deres ‘Nook’-konkurrent til ‘Kindle’ 21. oktober 2009.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden