Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

virus. Hackere retter også skytset mod websider med spil til børn - og ofte uden ejerne af websiderne ved det.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hackere har fået kig på børnespil

Websider med børnespil kan udgøre en sikkerhedsrisiko for computerne, da børn ofte klikker mindre forsigtigt rundt end voksne.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved en enkel Google-søgning kan børnene klæde dukker på, skyde til bolde eller indsamle mønter. Ganske gratis.

Nettet bugner af websider, der tilbyder gratis flash-spil rettet mod børn, men det er værd at holde øje med hvilke sider børnene bruger, for nu melder anti-virusproducenten Avast, at flere af de oftest udenlandske spilsider kan inficere computerne med vira eller uønsket software i form af malware, skriver BBC.

LÆS ARTIKLEN

Avast overvågede over en måned fra december til januar en række større spilsider for malware og virus-angreb, og fandt mere end 60 sites, der ville installere ekstra uønsket software eller omdirigere computerens browser til andre websider.

Ifølge Avast havde f.eks. spilsitet cutearcade.com forsøgt at inficere over 12.000 computere i løbet af den ene måned.

Skjuler sig i reklamerne

Dog er det sjældent spilsidernes intention, da Avast skønner, at langt de fleste spilsider bliver misbrugt af hackere udefra, der kommer ind på spilsiderne via deres reklamer.

LÆS ARTIKEL

F.eks. dømte Avast spilsiden Hiddenninjagames.com som risikabel, men her skyder webmasteren skylden på deres indbyggede reklame-moduler, hvis indhold sendes til websiden fra en tredjepart:

»Jeg ved ikke, hvorfor mit website har været offer for hackere, men jeg skønner, at der har være malware i en reklame fra Google Adsense (automatisk reklame-modul, som mange af spilsiderne bruger, red.) da Avast kontrollerede min website«, siger Eric Smith, webmaster fra Hiddenninjagames.com til BBC.

Opdater og tal med ungerne

»Vi tror, at børnenes computere er mere sårbare over for angreb, fordi de ofte er ældre, og ikke altid har de seneste sikkerhedsopdateringer installeret«, siger teknisk chef Ondrej Vlcek fra Avast.

»Et barn er ofte også mindre mistænksomt i forhold til, hvad der sker på skærmen end en voksen«, slutter han.

LÆS ARTIKEL R

Bedste råd fra Avast er at jævnligt opdatere sikkerhedssoftwaren på børnenes computer, kun lade dem surfe ind på spilsider, som forældrene har godkendt, aldrig installere ekstra software uden forældrenes tilladelse og altid huske at slå computerens firewall til.

Tal åbent med børnene
At hackere finder vej til brugeres computere, for eksempel via reklamer i børnespil, er ikke noget nyt, vurderer chef for det danske sikkerhedsfirma DK CERT Shehzad Ahmed.

»Tendensen med hackerangreb via banner-reklamer på websider er bestemt ikke ny, men samtidig en vi kommer til at se meget mere til«, siger han til Politiken/tjek.

Ifølge Ahmed er det en af de mere effektive måder at hacke på, da hackerne kan nøjes med at inficere enkelte servere, der så efterfølgenden leverer bannerreklamer ud til tusindvis af websider. Skadeligheden og trusselsniveauet er dog oftest meget forskellig:

»Sommetider skal man aktivt klikke på en reklame for at aktivere angrebet, men andre gange skal der blot være en 'mouse-over' (reklamer, der reagerer ved at man ruller musepilen hen over dem - red.)«, siger han.

Hans råd er, at vurdere hvilke sider - og dermed også hvilke reklamer - som børnene må gå ind på, og løbende køre sine sikkerhedsprogrammer for at tjekke computerens harddisk.

Slutteligt skal forældrene tale åbent med børnene om deres internetbrug, og særligt hvordan de surfer fra mobile enheder som iPods og smartphones.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden