Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ALIK KEPLICZ/AP
Foto: ALIK KEPLICZ/AP

PROTEST. Flere polske parlamentsmedlemmer udtrykte i går deres utilfredshed med underskrivelsen af en traktat.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark underskriver omstridt antipirat-aftale

Kritikere frygter, at aftalen, der rammer kopivarer, skaber censur på internettet.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark og 21 andre af EU's medlemsstater underskrev i går en kontroversiel aftale kaldet ACTA, der har fået internetbrugere verden over til at protestere.

EU-landene tilslutter sig dermed USA og en lang række andre lande, der allerede har skrevet under.

ACTA er en forkortelse for Anti-Counterfeiting Trade Agreement, som handler om at ensrette reglerne globalt for kopivarer, for eksempel illegale kopier af tøj og medicin. Men ACTA omfatter også regler for piratkopiering på internettet, og det er denne del, som har vakt opstand.

Det er nemlig uklart, hvad konsekvenserne kan blive på internettet. Aftalen er flere gange blevet ændret, og blandt andet er et afsnit, der handler om, at internetpirater skulle afskæres fra adgang til internettet, blevet fjernet efter krav fra EU.

Protester i Polen Underskrivelsen fik i går demonstranter til at gå på gaden i de to polske byer Poznan og Lublin, hvor vreden mod aftalen har været størst.

Flere parlamentsmedlemmer i Polen bar masker for at vise deres utilfredshed, og det største oppositionsparti krævede en folkeafstemning om sagen, skriver The Guardian.

ACTA er af kritkerne blevet kaldet for den onde tvilling til det omstidte lovforslag Stop Online Piracy Act (SOPA), der fik flere store internetfirmaer i en hidtil uset, samlet demonstration til at slukke for blandt andet Wikipedia.

Protesterne fik de amerikanske lovgivere til at udskyde lovforslaget

Ramt af angreb

Virtuelt har protesterne mod ACTA også været højlydte. I Polen er flere af regeringens hjemmeside blevet ramt af angreb, der har lukket siderne ned gentagne gange.

Europaparlamentets hjemmeside blev ligeledes i går presset i knæ af et målrettet hacker-angreb. Hos Europaparlamentet mener man, at angrebet er en hævn-aktion for lukningen af fildelings-sitet Megaupload og en ny handelsaftale, men det kan også skyldes underskrivelsen af aftalen.

LÆS MERE

Der var tale om et såkaldt denial-of-service-angreb, hvor sitet på grund af en pludselig og meget voldsom stigning i antallet af automatisk genererede besøg måtte bukke under for presset, skriver computerworld.dk.

ACTA-aftalen skal endeligt ratificeres i Europaparlamentet i juni.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden