DIGITALT. Ørestad Gymnasium åbner i morgen op for de nye elever. Tre år uden lærebøger i papir venter.
Foto: FINN FRANDSEN

DIGITALT. Ørestad Gymnasium åbner i morgen op for de nye elever. Tre år uden lærebøger i papir venter.

Digitalt

Gymnasium siger endegyldigt farvel til bøgerne

Fra dette skoleår er Ørestad Gymnasium 100 procent digitalt.

Digitalt

Man behøver ikke pakke bøgerne ind.

Der er ikke længere bøger med overstregninger og kruseduller fra tidligere elever. Tasken tynger ikke ryggen, når man skal til og fra skole.

Sådan bliver den virkelighed, der møder de nye elever i 1.g, når de i morgen starter på Ørestad Gymnasium.

Fra dette skoleår er gymnasiet 100 procent digitalt. Det betyder, at de nye 1.g'ere kun møder digitale undervisningsmidler i deres hverdag, og de almindelige fysiske bøger bliver lagt væk.

Bruger iPad til forsøg Skolen har i foråret testet ideen på to gymnasieklasser, og det har der været stor succes med.

Det fortæller Mikael Haugbølle, der i morgen fortsætter gymnasielivet i 2. g og i foråret var med til at gemme bøgerne væk og bruge den bærbare og en tablet.

»Det er befriende kun at skulle have iPad'en med«, siger Mikael Haugbølle.

»Det fungerer især godt i de naturvidenskabelige fag, fordi man kan have iPad'en med i forsøgslokalet, når man laver forsøg. Også hvis man for eksempel er på museum, og man kan jo tage billeder med den. Den er dog ikke så god, hvis man skal skrive længere opgaver«, siger gymnasieeleven, der netop valgte Ørestad Gymnasium, fordi han havde hørt, at gymnasiet blev bogfrit.

Dumt at glemme iPad
Når der står matematik på skemaet, er det også nødvendigt at stoppe en traditionel lommeregner i tasken.

»Det fungerer ikke så godt i matematik, da der ikke er et godt regneprogram i iPad'en«, siger Mikael Haugbølle.

LÆS MERE

Han har prøvet at glemme iPad'en og dermed lå alle bøgerne også hjemme på ungdomsværelset, men det var ikke noget problem.

»Da jeg fandt ud af, at jeg havde glemt iPad'en, gik jeg ind på en særlig hjemmeside og hentede bøgerne ned på computeren«, siger Mikael Haugbølle.

De nye 1.g'ere får ikke udleveret iPads, som de gjorde i Mikael Haugbølles klasse. I stedet skal eleverne have enten en tablet eller en bærbar computer med i tasken.

Downloader bøger
Gymnasiet har dog indkøbt klassesæt af iPads, så lærere og elever kan bruge dem i undervisningen, når det er relevant.

Konkret foregår tilværelsen uden fysiske bøger ved at eleverne på internettet ved hjælp af adgangskoder downloader de digitale bøger til computer eller tablet.

På den elektroniske maskine bruger de et særligt program, som giver eleverne mulighed for at skrive noter i bøgerne og sende opgaver direkte til lærerne.

Allan Kjær Andersen, der er rektor på Ørestad Gymnasium, er spændt på, hvordan det bliver, når eleverne møder op. Han forklarer, at eleverne nu har tilgang til alle deres bøger, når de har brug for dem, og så giver det mulighed for at differentiere undervisningen til eleverne.

»Ved at vi har digitale undervisningsmaterialer får vi mulighed for at udvikle undervisningsmaterialer, som er rettet mod den enkelte elevers særlige måde at være på«, siger Allan Kjær Andersen.

»Den traditionelle lærebogstekst er god til nogle typer, men med digitaliseringen får man mulighed for at integrere film, billeder og lydklip, så det rammer en bredere gruppe«, siger han.

Har brug for strøm

Samtidig kan eleverne undervises hvor som helst.

»Vi kan inddrage eleverne på nye måder, og de kan blandt andet være med til at udvikle deres egne undervisningsmaterialer«, forklarer Allan Kjær Andersen.

LÆS OGSÅ

Mikael Haugbølle har vænnet sig til at sætte sin iPad til opladning hver aften - noget, som han ikke behøvede tænke på med bøger.

»Heldigvis har gymnasiet masser af strømudtag«, siger gymnasieeleven på sin sidste sommerferiedag.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden